Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Béke sugárúti üzletsor felújítása is szóba került az interpellációs órában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2020. október 29. 15:10
A Béke sugárúti üzletsor felújítása is szóba került az interpellációs órában
A képviselő-testület október 29-i ülésén a szelektív szigetek megszüntetéséről és a vadászatról is tárgyaltak

A megszokott módon az interpellációs órával kezdődött a gyulai képviselő-testület ülése október 29-én a városháza dísztermében. A grémium tanácskozásán tárgyaltak a Béke sugárúti üzletsorról, a Paradicsomi lakótelep ivóvizéről, a vadászatról, de olyan slágertémák is előkerültek, mint a szelektív szigetek megszüntetése.

a képviselő-testület október 29-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiss Tamásné (Fidesz) lakossági megkeresés után fordult a grémium felé. Mint mondta, a Paradicsomi lakótelepen arról panaszkodnak, hogy szagos, rossz ízű az ivóvíz. Arra voltak kíváncsiak, hogy mosták-e idén a hálózatot, és hozzátették, hogy a Temesvári úti kerékpárút melletti szennyvízátemelőnél is állandóan rossz szagot tapasztalnak az arra járók.

Daróczi Lászlónak, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezetőjének a válaszból kiderült, hogy mindkét témában szerepet játszik a koronavírus-járvány. A rendszer átfogó mosatása elmaradt a tavaszi, nyári időszakban. Ez nagyjából négy hónapot vesz igénybe, és nagy személyi kapacitást is igényel.

A vízben megemelték az adagolt klór mennyiségét – amely így sem éri el a megengedett mennyiség harminc százalékát –, vélhetően ezt érzik a lakók. Az ügyvezető megígérte, hogy amint engedi a kapacitás, megcsinálják a teljes mosatást.

A szennyvízátemelő kapcsán hasonló a helyzet, még a tavasz folyamán megrendelték a töltetet, amely szűri a belső levegőt és ezzel a szaghatásokat, de az a járvány miatti fennakadások miatt csak nemrég érkezett meg hozzájuk. A munkálatokat tizenöt napon belül elvégzik.

 

kiss tamásné

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) elmondta, hogy hamarosan elkészül az Almásy-kastély mellékszárnyának felújítása, ezért szeretnék, ha visszakerülne az épületre az a tábla, amely Knézich Károly aradi vértanú fegyverletétele előtt állít emléket, és amelyet jelenleg az Erkel Ferenc Múzeumban őriznek.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester kérdésére Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc NKft. múzeumegységekért felelős ügyvezetője elmondta, hogy megvizsgálták a táblát, amely szép állapotban van.

Hozzátette: természetesen ők is szeretnék visszahelyezni az emléktáblát, és megkérte a kollégáit, nézzenek utána, hogy mikor helyezték el eredetileg a mellékszárny falán a táblát. Vagy azt a dátumot vagy augusztus 13-át, a világosi fegyverletétel évfordulóját javasolják a visszahelyezés időpontjának.

Két témával érkezett a képviselő-testület ülésére Kiss Szabolcs (Fidesz). Elsőként arról számolt be, hogy október elején vadászokkal találkozott a kisökörjárási erdő Uhrin János utcai szakaszán, akik elmondták, hogy az erdő Máriafalva felőli része külterület, amely így vadászterületnek minősül.

 

durkó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiemelte: tavasszal az orvvadászatról interpellált, akkor azt a választ kapta, hogy az említett szakaszon nem lehet vadászni. Néhány évvel ezelőtt az ottlakók a rókákra panaszkodtak, akkor is az volt az álláspont, hogy a területen tiltva van ez a tevékenység, mert lakóházak vannak a közelben, a gáton pedig sokan sportolnak, sétálnak.

Hozzáfűzte azt is, úgy tudja, lakott területtől számított háromszáz méteren belül tilos a vadászat, ennek megfelelően pedig a kisökörjárási erdő érintett szakaszának alkalmatlannak kell lennie a vadászatra.

A polgármester hangsúlyozta: két érdek feszül egymásnak, hiszen egyaránt fontos a lakosok, kirándulók, sportolók biztonsága és a túlszaporodó állomány kordában tartása is, amely kárt tesz a kertekben.

Aláhúzta: az önkormányzatnak nincs olyan jogköre, amely alapján vadászati kérdésekben döntést hozhatna, de lépni fognak annak érdekében, hogy egyértelműsítsék, hol lehet és hol nem lehet vadászati tevékenységet folytatni.

 

kiss szabolcs

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Tímár Andrea aljegyző megerősítette, hogy külterületi részről van szó, a vadászati törvény pedig egyértelművé teszi, hogy nem minősül vadászterületnek a külterületi bekerített lakóingatlan, a tanya és a major, az viszont már a jogszabályokat áttekintve sem egyértelmű, hogy az említett háromszáz méteres határt honnan számolják.

A témával kapcsolatban tájékoztatást kérnek a Békés Megyei Kormányhivataltól, mint vadászati hatóságtól, ezt követően tájékoztatni fogják a lakosságot és a vadásztársaságot is.

A képviselő második felvetésében a Pomucz téri, a Pomucz tábornok utcai és a Tomcsányi utcai szelektív szigetek kapcsán kérte, készüljön egy előterjesztés a következő ülésre annak érdekében, hogy városi szinten szüntessék meg a szigeteket, figyelembe véve, hogy melyek azok a városrészek, ahol szükséges lehet fenntartani azokat.

A városvezető szerint a szigetek megszüntetésével kapcsolatos tapasztalatok jók, így folytatják a munkát. A polgármesteri hivatal mérnöki osztálya és a Gyulai Közüzemi NKft. a novemberi testületi ülésre készít egy átfogó előterjesztés, amely számba veszi a szigetek helyzetét, valamint javaslatot tesznek a szigetek megszüntetésről, illetve megmaradásáról.

 

mittag mónika

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint mondta, a lakótelepi szelektív szigeteknek mindenképpen meg kell maradniuk, hiszen a lakótelepi lakásoknak nincs sárga kukája, a kertesházi övezetekben azonban meg lehet szüntetni a szigeteket, mivel sokaknak van sárga kukája, akiknek pedig nincs, azok ingyen kérhetnek.

A Béke sugárúti üzletsorról interpellált Mittag Mónika (Fidesz). A képviselő elmondása szerint az üzletsor nem szép, idejétmúlt, nem illik a jelenlegi városképbe. Szeretné, ha egységes, modern kinézetet kapnának az üzletek, ezért kérte, hogy keressék meg a tulajdonosokat ennek érdekében.

A környéken lakók kérték azt is, hogy a DM üzlet mellett található kirakatot távolítsák el, mivel annyira összetört, hogy balesetveszélyessé vált. Szeretnék azt is, ha segítenének az üzletsor közepén található átjáró tisztántartásában, valamint azt, ha a mögötte található utca közlekedésének és az ottani parkolásnak a megkönnyítése érdekében parkolókat festenének fel az útra. Az iránt is érdeklődtek, hogy nem lehet-e áthelyezni máshová a házak előtt található szelektív szigetet.

Az üzletsorról Béres István főépítész elmondta: 1974-ben sokan ellenezték annak megépítését, de nem vezetett eredményre a tiltakozás. A tulajdonosokkal próbáltak dűlőre jutni később, egy esetleg felújítás reményében, de az a megbeszélés sem vezetett eredményre.

 

ökrös istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hozzátette: a hosszabbik sornak jelenleg huszonöt, a rövidebbnek négy tulajdonosa van, nagyobb részüket bérlők üzemeltetik.

Kifejtette, hogy a városkép miatt valóban szükséges lenne a sor felújítása, de ennek kikényszerítésére sem az önkormányzatnak, sem a kormányhivatalnak nincs hatósági eszköze.

Görgényi Ernőtől megtudtuk azt is, hogy amikor 2012-ben megnyerték a pályázatot, amely lehetőséget biztosított a Göndöcs-kert és környékének rehabilitációjára, akkor felújíthatták volna az üzletsort is úgy, hogy a tulajdonsoknak kellett volna biztosítaniuk a munkálatok költségének ötven százalékát. Konzultáltak is velük, de nem sikerült meggyőzni a többséget.

A takarítással kapcsolatban Daróczi László elmondta, hogy gyakran végeznek ott munkálatokat, de az üzletek előtti területeket a bérlők, a tulajdonosok is kellő rendszerességgel tisztítják. Takarítják az átjárót is, holott az magántulajdonban van, így a tulajdonosok feladata lenne, ráadásul nem csupán az átjárásra használják a területet. Gondoltak már a megszüntetésére is, de nem jutottak megoldásra.

Az ügyvezető a parkolás témájához hozzáfűzte, hogy jelenleg is megtűrt állapot uralkodik az utcában, hiszen a gépjárművek egy része a járdán parkol, ami bizonyos szakaszokon szabálytalan. Hozzátette, megvizsgálják, hogy ha parkolókat festenek fel az úttestre, akkor marad-e elég hely ahhoz, hogy a közlekedő autók biztonságosan elférjenek.

 

szabó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A szelektív szigetről az ügyvezető azt mondta, bármerre is helyezzék azt át, sosem lesz jó helyen, ha eltávolítják a lakóépületektől, akkor valamelyik közösségi térbe teszik át. Hozzátette, keresnek olyan területet, ahol a legkevésbé zavaró.

Ökrös István (Fidesz) kérdéssel járult a képviselő-testület elé. Először felvetette, hogy a Kossuth téren nem működik az óra, amely az időt és a hőmérsékletet is jelzi. Második témája a buszpályaudvaron található nonstop előtti területről szólt, ahol esténként alkoholt fogyasztanak, szemetelnek, ordibálnak, gyakran fiatalok is, a környéken lakók pedig szeretnék, ha megszűnne ez az állapot.

Csige Gábor jegyző kiemelte: tettenérés esetén a közterületfenntartók is intézkedhetnek a rendbontók ellen. Hozzátette: megkérik a rendőrséget, hogy kiemelten ellenőrizze a helyszínt.

Mint kiderült, a Kossuth téri órának ki kellett cserélni az akkumulátorát, ha minden jól megy, akkor már pénteken beszerelik az újat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szabó Károly (Fidesz) a Seregélyes dűlő lakóinak kérését tolmácsolta a grémium felé. A külterületi városrészen korábban nyaralókat és hétvégi házakat építettek, de már lakóházak is találhatók ott. Mivel a területen nincs vezetékes ivóvíz, a képviselő arra volt kíváncsi, hogy belterületté nyilváníthatják-e a dűlőt, illetve hogy ki lehet-e ott építeni az ivóvízrendszert, amihez nagyjából háromszáz méter hosszan kellene új csövet lefektetni.

Daróczi László szerint ez egy régóta húzódó probléma. Elmondása alapján a szakasz 585 méter, összesen 34 telek található itt, ezekből 13 lakóépület, így előzetes becslések alapján az ivóvíz bevezetésének költsége körülbelül 55–60 millió forint lenne.

Görgényi Ernő hangsúlyozta, hogy figyelembe véve a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket, önerőből biztosan nem tudják elvégeztetni a munkálatokat, pályázati lehetőséget kell keresni. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)