Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dr. Libor János-díjban részesült Martyin Tibor, Tóth-Drótár Magdolna és Papp Attila

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2020. június 26. 16:30
Dr. Libor János-díjban részesült Martyin Tibor, Tóth-Drótár Magdolna és Papp Attila
Szűk körben tartották meg idén a gyulai tagkórház Semmelweis-napi ünnepségét

A gyulai Pándy Kámán tagkórház kitüntetettjei

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A járványügyi helyzetre való tekintettel szűk körben ünnepelte június 26-án a Semmelweis-napot a Békés Megyei Központi Kórház. A gyulai egészségügyi dolgozókat a városháza dísztermében köszöntötték, ahol több kitüntetést is átadtak.

Az eseményen Görgényi Ernő polgármester mondott köszöntőt. Kiemelte: olyan helyzetbe kerültünk a koronavírus-járvány miatt, amilyenben csak a korábbi nemzedékek voltak.  

– Kiemelkedő jelentőségű az a tudás, amit az orvosok és az ápolók felhalmoztak, és átadtak az utánuk következő nemzedékeknek – fejtette ki a polgármester, aki a gyulai lakosok nevében minden egészségügyi dolgozó munkáját megköszönte.

Becsei László főigazgató főorvos Semmelweis Ignác munkássága mellett a helyi kórház dolgozóinak erőfeszítéseit méltatta ünnepi beszédében.

Semmelweis Ignác megelőzte korát, higiénia elméletével forradalmasította az orvoslást. Tanításai a mai korban is érvényesek. Munkássága viszontagságos volt, munkáját ellehetetlenítették, de az utókor igazolta elméletének igazságát – emelte ki.

Az ünnepségen a szokásokhoz hűen több kitüntetést és elismerést is átadtak. A gyulai képviselő-testület által alapított Dr. Libor János-díjat Martyin Tibor, a Pándy Kálmán tagkórház infektológiai és hepatológiai osztályának vezető főorvosa kapta.

Martyin Tibor 1990 októberétől a kórház munkatársa. Klinikai kutató, oktató és gyógyító tevékenységet is végez, eddigi eredményeit több hazai és külföldi szaklapban foglalta össze. Emellett számos szakmai előadást tartott, és 24 közlemény fémjelzi nevét. Példaértékűen törekszik a társszakmákkal történő széleskörű együttműködésre, ami a COVID-19-járvány megelőzését, a betegek kezelését végző munkacsoport szakmai irányításában nyújtott tevékenységében is megnyilvánult – hangzott el.

Az egészségügyi szakdolgozók közül Tóth-Drótár Magdolna epidemiológiai szakápoló, a kórház higiénés osztályának munkatársa és Papp Attila ápoló, az infektológiai és hepatológiai osztály munkatársa részesült Dr. Libor János-díjban. 

Tóth-Drótár Magdolna diplomás ápolóként dolgozott a tüdőkórházban, és pulmonológus-allergológus szakasszisztensként klinikai vizsgálatokban vett részt. 2011-től hat éven át orvoslátogató, gyógyszerismertető volt, de az egészségügyi pályát nem hagyta el, vállalkozásban asszisztensként tevékenykedett. Jelenleg a kórház higiénés osztályán epidemiológiai szakápolóként dolgozik. Munkáját az alázat és segítőkészség jellemzi – szólt a laudáció.

Papp Attila 2002 óta a fertőzőosztály munkatársa, és 2017 óta látja el a főnővérhelyettesi feladatokat. Munkáját kezdetektől három műszakos ápolóként látja el. A segítséget, amit kezdő ápolóként kapott, igyekszik továbbadni az osztályra érkező új kollégáknak, elősegítve a beilleszkedésüket és a gördülékeny munkát.

Kórházért elismerésben részesült Dobó Márta, a bőrgyógyászati osztály vezető főorvosa. A kitüntetett 1986 óta dolgozik a bőrgyógyászati osztályon. Szakorvosi képzése során több hónapot töltött a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a dermatochirurrgiai ellátás ismereteit is elsajátította. Irányítása alatt fegyelmezetten, nagy precizitással, a betegek iránti empátiával, családias hangulatban folyik a munkavégzés az osztályán. Kollégái szívesen dolgoznak mellette, személyiségét kiegyensúlyozottság, határozottság, lelkiismeretesség, segítőkészség jellemzi – hangzott el.

A Békés Megyei Központi Kórház járványügyi feladatainak ellátása során mutatott aktív közreműködéséért főigazgató dicséretben részesült Havas Attila, a gyulai KAIBO osztályvezető főorvosa, Seres Ábel adjunktust, a kórházhigiénés osztály vezetője és Solti Árpád osztályvezető főorvos, a sürgősségi betegellátó osztályok vezetője. Mint kiderült, mindhárman tagjai voltak a kórházi operatív csoportnak Martyin Tiborral együtt.

A Pándy Kálmán tagkórháznak járványügyi feladatok ellátására kijelölt intézményként jelentős szervezési feladatokat kellett elvégeznie. A kórházi operatív csoportban a stratégiai szakmák képviselői voltak jelen, akik fontos szerepet töltöttek be mind a megelőzéssel kapcsolatos tevékenységek kidolgozásában, mind a járványügyi betegellátás irányításában – hangzott el az ünnepségen.

Ugyancsak főigazgató dicséretben részesült Bálint Katalin ápoló, Bojtné Karsai Emese szakápoló, Csíkos Lajosné orvosírnok, Csikósné Mácsok Erzsébet onkoteamszervező, Kranczler Ferenc beteghordó, Lácz Lajos ápolási asszisztens, Lupóné Szarka Erika orvosírnok, Szekeres István műtőssegéd, Törökné Tóth Jolán orvosírnok, Váradiné Szatai Éva asszisztens, Kardos Sándor villanyszerelő és Sziklai Ákos műszerész. 

A kitüntetések átadását követően felkérték Koszta Juliannát, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara gyulai szervezetének elnökét, hogy adja át a kamara Semmelweis-napi elismerő oklevelét Tóth Sándornénak, a reumatológiai szakrendelő szakasszisztensének.  

Végezetük főorvosi és adjunktusi kinevezéseket vehetett át Wolf Ildikó, Kiss Barna, Seres Ábel és Marik László

Az esemény végén elhangzott: az egészségügyi dolgozók ünnepéhez az intézményben szorosan hozzátartozik azon munkatársak köszöntése, akik rendszeresen adnak vért. A kórház az erkölcsi elismerés mellett anyagi juttatásban is részesíti a jubileumi véradókat. Idén a személyes jelenléttől, a járványügyi készenléti szabályok miatt, eltekintettek a szervezők, akik a távolból köszönték meg a gyulai véradók segítségét.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)