Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kezdj el futni!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. SPORT • 2020. május 05. 16:00
Kezdj el futni!
Szabó Sándor hegyifutó tanácsai

A sportolás a koronavírus-járvány miatt sem állhat meg. Az otthonmaradás időszakában egyre többen kezdenek el futni vagy kocogni, ám nem mindegy, hogyan teszik azt. Megkérdeztük Szabó Sándor hegyifutót, hogy mire figyeljünk, ha elkezdjük a trappolást.

Szabó sándor

Fotó: Drei Zinnen Alpine Run

Ahogy azt a gyulai születésű sportoló elmondta, a lényeg az intenzitás adagolásában van, nagyon óvatosan kell emelni a terhelést, elkerülve ezzel a sérülések kialakulását. A hegyi-terepfutás egyik legsikeresebb képviselője szerint fontos dolog útra kelés előtt a megfelelő ruházat kiválasztása.

– Tíz fok alatt nyugodtan mehetünk hosszú öltözékben, afelett rövidben is útnak indulhatunk, nem fogunk fázni. Amennyiben az intenzitás emelése séta, futás, séta kombinációról indul, akkor inkább öltözzünk be jobban, de mivel jön a nyár, nem fogunk tudni felvenni elég kevés ruhát – ismertette Szabó Sándor.

A nemzetközi szinten is magasan jegyzett futó kitért a magányosan futókra is, hiszen, mint mondta, a jelenlegi helyzetben a csoportos futásokat nem javasolja.

– Futás közben sokkal jobban jönnek az ötletek és hasznos gondolatok, én személy szerint szoktam zenét is hallgatni, de csak olyan környéken, ahol kevés forgalom van, mint például az erdőben, ilyenkor azonban érdemes a szokásosnál jobban odafigyelni a környezetre. Az applikációk használata tud segíteni a motivációban és az edzésterhelés adagolásában is, de sokszor nem pontosak ezek az alkalmazások. A csoportos futást személy szerint nem javaslom jelenleg, maszkban pedig butaság futni. Többet érünk azzal, ha olyan helyen futunk, ahol a lehető legkevesebben vannak, lehetőleg reggel korán, vagy az esti órákban – zárta Szabó Sándor.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)