Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Edzés négy fal között

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. április 02. 16:30
Edzés négy fal között
Bezárt az edzőterem, elmaradnak a csoportos edzések

Palkó Noémi 

 

Egy új kihívás elé érkeztünk, mely óriási terhet és ezáltal feladatot ró ránk. Meg kell tanulnunk abból gazdálkodni, amink van. Van, aki megnyugvással, van, aki szorongással élte meg az elmúlt napokat, heteket. Ez a változás belekényszerít egy olyan helyzetbe, amibe nem önszántunkból léptünk.

A koronavírus terjedése miatt otthon kell megoldanunk mindazt, amit eddig a közösség vérkeringésében tettünk. Éppen ezért folyamatosan igyekszem ellátni a közösségemet olyan tanácsokkal, használható praktikákkal, amelyek segítséget nyújtanak az edzés és az étkezés területén. Most pedig megragadva a közösségi média hangját segítek mindenkinek.

Bezárt az edzőterem, elmaradnak a csoportos edzések? Nem tudod merre indulj, mi lenne hatékony alternatíva? Mozognál mindenképpen, de nem tudod mivel kezdd?

Ha ilyen és hasonló gondolatok kavarognak benned, megnyugtatlak, jó helyen jársz. Ebben a cikkben segítelek, hogy az egyéni edzésed a leghatékonyabb legyen.

1. lépés: Határozd meg a célod!

Tudnod kell miért dolgozol magadon. Feleslegtől szabadulnál meg, izmot építenél, vagy szeretnél egészségesebb, fittebb lenni és jól éreznéd magad? Ha ismered a célod, meg is tudod valósítani.

2. lépés: Találd meg a megfelelő időpontot az edzésre!

Érdemes a cirkadián ritmusod szerint kitűzni az időpontot. Ez azért fontos, mert sokkal hatékonyabb lesz az izommunkád az edzés alatt. A nap folyamán a testhőmérsékletünk folyamatosan változik a kortizol- és a melatoninszintünkkel együtt, melyek reagálnak a napunk ritmusára. Ezért, ha teheted, még világosban kezdj neki a testedzésnek. A legjobb időpont az állóképességi sportokra a 15 és 17 óra közötti időszak, míg a nagyobb terheléssel járó edzést a késő délutánra érdemes időzíteni 17 óra utánra, sötétedésig bezáróan. Ilyenkor biztonságosabb és hatékonyabb az edzés, a sötétedés beálltával a melatonin gond nélkül tud termelődni, feltéve ha az elalvást megelőző egy órában kerüljük a kék fényt kibocsátó eszközök használatát.

3. lépés: Válaszd ki a leghatékonyabb edzést!

Ma már rengetegféle online edzés közül válogathatsz. Számolatlanul töltik fel az edzők az óráikat az internetre. Érdemes első körben kipróbálni minél többfélét, hogy lásd, melyik típus lesz számodra a megfelelő. Ha izomépítésben gondolkodsz, érdemes beszerezni pár eszközt ahhoz, hogy kellő mértékben tudd fejleszteni az izmaidat. Súlyzók, gumiszalagok, törölközők, a saját tested és az otthon található bútorok mind mind a segítségedre lesznek, így az edzőteremben elsajátított gyakorlatokat otthon is végre tudod hajtani. Ha egyedül nem megy, akkor bátran csatlakozz sportolóközösségekhez, edzőkhöz, akik otthonról online segítik a fejlődésed, és nem hagynak unatkozni.

4. lépés: Pihenj, regenerálódj, pótold a folyadékot!

Otthoni körülmények között is figyelj a mértékletességre, és aludd ki magad, ugyanis a szervezet bizonyos folyamatokat kizárólag alvás közben tud végrehajtani. Ha a folyadékbevitelre is odafigyelsz, legyőzhetetlen leszel.

 

Palkó Noémi

https://www.facebook.com/palkonoemi/

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)