Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2020. április 02. 16:00
Megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok
A Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság épületében a jövőben a Gyulai Törvényszék Cégbírósága működik

Jogszabályváltozás miatt április 1-jétől megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok, a Békés megyei közigazgatási ügyekben a Szegedi Törvényszék, munkaügyi perekben a Gyulai Törvényszék jár el elsőfokú bíróságként.

A Gyulai Törvényszék közleményében azt írta, a döntést jogszabályváltozás indokolta. Közölték: a Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Kossuth téri épületében a jövőben a Gyulai Törvényszék Cégbírósága működik, a civil szervezetek nyilvántartásával kapcsolatos ügyek intézését is itt látják el.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a közigazgatási perek esetén Békés megye elsőfokon a Szegedi Törvényszék illetékességi területéhez tartozik, de a Fővárosi Törvényszék kizárólagos illetékességi körébe tartoznak azok az ügyek, amelyekben korábban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság járt el.

Másodfokon, illetve felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár majd el a közigazgatási bírósági ügyekben. Ugyancsak a Kúria illetékes az alkotmányjogi panasz orvoslása esetén az eljárási eszköz megállapítására irányuló eljárásban, a helyi önkormányzati rendelet más jogszabályba való ütközésének vizsgálatára irányuló eljárásban, valamint a feloszlatás kivételével a gyülekezései joggal kapcsolatos eljárásban.

A Békés megyei munkaügyi bírósági ügyekben elsőfokon a Gyulai Törvényszék, másodfokon, fellebbezési eljárásban a Szegedi Ítélőtábla, míg a felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el. A munkavállalók számára kedvező új rendelkezés, hogy a munkáltató a pert kizárólag a munkavállaló lakóhelye, ennek hiányában pedig a belföldi tartózkodási helye szerinti bíróság előtt indíthatja meg.

A munkaügyi bírósági ügyek intézése a megyében ezentúl a Gyulai Törvényszék Béke sugárúti épületében zajlik – olvasható a közleményben.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)