Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Képregény-kiállítást nyitottak a városi könyvtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2020. február 29. 16:29
Képregény-kiállítást nyitottak a városi könyvtárban
A bibliotékában előadást és workshopot is tartottak a tárlathoz kapcsolódóan

Megrajzolt történetek címmel nyílt képregény-kiállítás február 29-én a Mogyoróssy János Városi Könyvtár földszinti folyosóján. A Szabó Miklós gyűjteményéből válogatott tárlat megnyitása után Halmi Zsolt képzőművész, képregényrajzoló ismertette meg a jelenlévőket a képregények történetével, majd workshopra invitálták az érdeklődőket.

szabó miklóshalmi zsolt és dézsi jános

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kiállításon a megjelenteket Dézsi János, a könyvtár igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy a program része a Simonyi-kávéház elnevezésű alkotói programnak, amelynek célja a Gyulai krétarajzok című kötet újra alkotása.

A bibliotéka vezetője egy személyes élményt is megosztott a jelenlévőkkel: sokan mondták neki is, hogy a képregényeknek nincs köze az irodalomhoz, de őt anno épp az sarkallta arra, hogy elolvassa a Nyomorultak című könyvet, hogy találkozott a képregényes feldolgozásával.

A tárlatról Szabó Miklós képregénygyűjtő beszélt az érdeklődőknek. Megtudtuk, hogy a vitrineket különféle témakörök szerint rendezték be, de gyakorlatilag mindegyikben megjelenik a múlt és a jelen, így a ’90-es évek füzetei mellett láthattunk mai kiadványokat is.

Az üveglapok alatt felfedezhettük a korabeli Kockásokat, Hahotákat és az első Magyarországon megjelent szuperhősöket bemutató füzeteket is, de a legújabb, gyakran könyvvastagságú kötetek is helyet kaptak a kiállított anyagban.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Felidézte: a ’90-es években inkább szuperhősös képregények voltak a hazai piacon, de az eltelt évek alatt megjelentek a magyar és külföldi irodalmi adaptációk, a kifejezetten felnőtteknek szánt alkotások. Érdekességként elmondta azt is, hogy az 1970-es években is nyomtattak már az országban képregényeket, de ezek főleg a holland, finn és egyéb külföldi üzletekbe jutottak el.

A kiállítás megnyitója után a Simonyi-olvasóteremben folytatódott a program, ahol először egy kvízjátékon vehettek részt a jelenlévők, a helyes válaszadók pedig értékes képregényekre csaphattak le.

Halmi Zsolt előadásában a képregények kialakulásának történetébe vezette be a hallgatóságot. Az előzmények egészen a barlangrajzokig nyúlnak vissza, de képekben meséltek el történeteket az egyiptomiak, a rómaiak és a görögök is, illetve a középkorból is találhatunk példákat.

Az első valódi képregény a magyar származású Joseph Pulitzer által alapított újságban, a New Yorker Worldben jelent meg 1896-ban, innen pedig gyakorlatilag nem volt megállás, számos kiadvány mellékleteként jelentek meg képregények, majd ezeket elkezdték külön újságokba gyűjtve árusítani.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az ’30-as évek elején hozták létre a Detective Comics füzetet – amelyből később kialakul a DC Comics, az egyik legnagyobb képregénykiadó elnevezése –, ennek 27. számában debütált Batman karaktere, később létrejött az Action Comics, ahol Superman mutatkozott be, és ezzel gyakorlatilag elindult a képregények aranykora, amely az 1940-es évek végéig tartott.

Halmi Zsolt beszélt Will Eisnerről is, aki megreformálta a képregények formanyelvét, stílusát, és halála után pedig díjat neveztek el róla, valamint a második világháború hatásáról, amely magával vonta a propaganda-képregények megjelenését és a háborús történetek dominanciáját is.

A háború után sok kiadó csődbe ment, hiszen már senki sem volt kíváncsi a háborúra, ekkor jelentek meg a horrorok, a krimik és a szappanoperák. A horrorok brutalitása miatt – amelyek mai szemmel nem sok ember ingerküszöbét piszkálnák meg – 1954-ben cenzúrát vezettek be, amelynek „köszönhetően” elképesztően silány történetek árasztották el a képregényes piacot.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A képregényeket egy Comics Code Authority vizsgálta felül, ez pedig egészen 1971-ig tartott, amikor az amerikai egészségügyi minisztérium olyan történeteket kért a kiadóktól, amelyek segítenének a kábítószer-függőség leküzdésében. A Marvel és a DC kiadók egyaránt jelentkeztek egy ilyen sztorival, egyiket sem engedélyezték, de a tiltás ellenére mindkettő megjelent, ráadásul sikeresek lettek.

Az előadás után egy különleges workshopra invitálták a jelenlévőket, akiknek rajztudásukat kellett megcsillogtatniuk: a feladat Simonyi Imre portréjának megalkotása volt, lehetőség szerint különféle képregényes stílusokban.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szavazás
Miről olvasna még többet a Gyulai Hírlap online oldalon?
A kultúrát szeretem, legyen még több belőle!
 (29%)
Sport jöhet minden mennyiségben!
 (21%)
Leginkább a politika, a helyi közélet érdekel
 (24%)
Rendőrségi hírekből akarok többet
 (7%)
Legyen több interjú a lapban
 (19%)
GYULAI HÍRLAP • 2020. március 01. 20:01
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)