Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kivitelezési terv nélkül fogtak neki az egymilliárdos paradicsomi felújításhoz

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPJHÍREK • 2020. február 21. 17:38
Kivitelezési terv nélkül fogtak neki az egymilliárdos paradicsomi felújításhoz
Vajon meddig csinálhatja tovább mindezt büntetlenül Szabó Jenő és fizetett csapata?

A Paradicsomi állapotok Facebook-csoport ma hozta nyilvánosságra azt a dokumentumot, amelyben Szabó Jenő, az Otthon Lakásszövetkezet elnöke elismeri, hogy a mai napig nem állnak rendelkezésre kivitelezési tervek. Ez azt jelenti, hogy 2019 májusában tervek nélkül fogtak hozzá az 1 milliárd forintos felújításhoz. Könnyelmű játék ez a paradicsomi lakástulajdonok pénzével. A Szabó Jenő vezette lakásszövetkezet 20 évre adósította el a lakások tulajdonosait, akik továbbra sem ismerik a szövetkezet irányításával zajló kivitelezés pontos és részletes pénzügyi és építési dokumentációit. Mi jöhet még ezután? A lakók egyre határozottabban követelik, hogy Szabó Jenő hozza nyilvánosságra a kivitelezés összes létező dokumentációját. Vajon a pénzügyi részletek milyen kellemetlenségeket tartogathatnak a lakóknak? A Facebook-csoport arra buzdítja a lakókat, hogy ne engedjék a beruházás folytatását. A hab a tortán, hogy előkerült a szabálytalan kivitelezés műszaki ellenőre is. 

kókler munka a paradicsomban, szabó jenő szerint ez így rendben van

Fotó: Paradicsomi állapotok Facebook-csoport

A Gyulai Hírlap Egyre nagyobb a felháborodás Paradicsomban címmel foglalkozott először a témával. Megírtuk, hogy a fürdőváros egyik kedvelt tömbházas lakóövezetében nagyon régóta várt beruházás kezdődött meg tavaly májusban. Az elhúzódó kivitelezési munka minőségével kapcsolatosan azonban egyre nagyobb a felháborodás a lakástulajdonosok körében. Nem túlzás azt mondani, hogy a helyzet mára pattanásig feszült, amennyiben nem lesz megnyugtató elmozdulás az ügyben, biztosan nem lesz jó vége ennek a történetnek. A kétségbeesett lakástulajdonosok közül néhányan Paradicsomi állapotok címmel nyilvános Facebook-oldalt hoztak létre. Megdöbbentő mindaz, ami ott látható és olvasható.

A Facebook-csoportnak időközben sokszorosára nőtt a követőtábora. Kezdeményezésükre aláírásgyűjtés indul el. Egyre több lakástulajdonos lép a nyilvánosság elé, s mondja el véleményét a paradicsomi állapotokról, illetve oszt meg döbbenetes fotókat a kivitelezésről, aminek silánysága a felvételek alapján tényleg nem vonható kétsége. 

A szerkesztőségünket arról tájékoztatta az egyik lakó, hogy a tetőn elmaradt lemezelés miatt a frissen szigetelt házak falán esőzésekkor ömlik le a víz. Erről videófelvétel is készült, amint megkapjuk, nyilvánosságra hozzuk azt.

A lakosok megkeresésére Gyula város jegyzője február 17-én helyszíni szemlét tartott Paradicsomban. Csige Gábor két napra rá jelentette be, hogy a bejáráson tapasztalt visszásságok miatt szakértőket rendel ki a gyulai önkormányzat a Paradicsomi lakótelepen zajló, Otthon Lakásszövetkezet által irányított egymilliárdos beruházáshoz. Gyula jegyzője ígéretet tett arra is, hogy a kivitelezés ideje alatt minden héten ellenőrzések várhatók a helyszínen.

 

szabó jenő: rosszindulatból és félrevezető szándékkal terjesztenek valótlan dolgokat a Paradicsomi lakótelep felújításáról

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A Gyulai Hírlap Szabó Jenőt is megkereste az ügyben. Az Otthon Lakásszövetkezet elnöke többnapi lapítás után hajlandó volt nyilatkozni lapunknak. Érdemben azonban nem mondott semmit: nem mutatta be a lakók által kifogásolt kivitelezési és pénzügyi dokumentációkat, leginkább tompítani igyekezett az egész ügyet. Szabó Jenő lényegében azt nyilatkozta, hogy miden rendben van a paradicsomi tömbházak felújítása körül, illetve építészként is elégedett azzal, amit a kivitelező csinál Paradicsomban.

Másnap sajtótájékoztatót is tartott az elmérgesedő helyzet miatt Szabó Jenő. Okosabbak ekkor sem lettünk, de az elnök rátett egy újabb lapáttal, amikor azt mondta: rosszindulatból és félrevezető szándékkal terjesztenek valótlan dolgokat a Paradicsomi lakótelep felújításáról. Ezzel tulajdonképpen a lakókat, egészen pontosan a lakástulajdonosokat állította be bűnbaknak Szabó Jenő. Ezzel párhuzamosan az elnök köreihez köthető tömbbizalmik kezdték el fenyegetni és megfélemlíteni a nyilvánossághoz fordulókat. Több ilyen poszt is olvasható a Paradicsomi állapotok Facebook-csoport oldalán.

Nagyon furcsa Szabó Jenőnek, a szövetkezet tisztségviselőinek és néhány köztudomásul fizetett lakóbizalminak a hozzáállása az egész ügyhöz. Normális esetben Szabó Jenőéknek kellene a lakókért lenni, hiszen a lakók, a lakások tulajdonosai pénzelik, fizetik az ő tevékenységüket. A lakók pénzéből, a tulajdonosok terhére történik az egész felújítás. Ezért is furcsa és szokatlan, amúgy pedig minden jogalapot nélkülöző, ahogy a tulajdonosokkal bánnak, ahogyan titkolják előlük a kivitelezés terveit (ma már tudjuk, hogy nem létező terveit), illetve a beruházás pénzügyi részleteit.

A Gyula jegyzője által ígért ellenőrzések egyik eredménye az, amit a Paradicsomi állapotok Facebook-csoport ma délután nyilvánosságra hozott. Nem túlzás azt állítani, amit a lakók maguk is megfogalmaztak: hazárdjáték a pénzükön. A kérdés már csak az: vajon meddig teheti meg mindezt büntetlenül Szabó Jenő és fizetett csapata?

Ma egyértelművé vált, hogy kiviteli tervdokumentáció nélkül folyt Paradicsomban a kókler munka. A Facebook-csoport arra buzdítja a lakókat, hogy ne engedjék a beruházás folytatását. A hab a tortán, hogy előkerült a szabálytalan kivitelezés műszaki ellenőre is.

Az alábbiakban teljes terjedelmében, változtatások nélkül közöljük a Facebook-csoport friss posztját.

Ahogy tegnap ígértük, kézbe vettük a paradicsomi beruházásokkal kapcsolatos információk gyűjtését. A rendelkezésünkre álló iratok alapján az egész helyzet egyre bizarabb képet kezd festeni. Amíg tart az aláírásgyűjtés a részletes információk megszerzéséért, addig is egy KONKRÉT ÉS HITELES DOKUMENTUMOKON ALAPULÓ TÖRVÉNYTELEN ÁLLAPOTOKAT BEMUTATÓ ESETET FOGUNK ITT KÖZZÉ TENNI, AMI AZT MUTATJA, HOGY AZ EGÉSZ BERUHÁZÁST EBBEN A FORMÁJÁBAN MEG KELL ÁLLÍTANI. AKI TEHETI AZ A SAJÁT ÉRDEKÉBEN SE INDÍTSA EL! AKI TEHETI NE ENGEDJE, HOGY ILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT A LAKÁSÁHOZ NYÚLJANAK! KÉRJÉK SZÁMON A BIZALMIKAT MI FOLYIK ITT! Az eddig feltárt visszásságokon kívül, EGY további többrészes - dokumentumokon keresztül bemutatott - példa is azt mutatja, HOGY SEMMI SINCS RENDBEN ÉS ÍGY NEM SZABAD A BERUHÁZÁST FOLYTATNI/SEM ELKEZDENI!

 

 

A birtokunkban lévő dokumentumok azt mutatják, hogy:

  1. Az építésfelügyeleti Hatóság a Nagysándor József utca 1-4. szám alatti beruházások esetén, lakossági majd képviselői kérésre vizsgálatot indított.
  2. A hatóság 2019. július 4-én helyszíni vizsgálatot tartott, AZ ELNÖK, A DEBRECENI ILLETŐSÉGŰ MŰSZAKI ELLENŐR (MÉGISCSAK VAN!!! CSAK SENKI NEM TUDOTT RÓLA, NEM LÁTTA A PROBLÉMÁK HELYSZÍNÉN...), A KIVITELEZÉS MŰSZAKI VEZETŐJE, TOVÁBBÁ A HATÓSÁG MUNKATÁRSAI.
  3. AZ ellenőrzésen megállapításra került, hogy kiviteli tervdokumentáció nem állt rendelkezésre, a 2019. június 18-a napján megnyitott e-naplóban 2019. június 24-én még nem került rögzítésre semmi.
  4. Az ellenőrzésen az is megállapításra került hogy "a lakóépület tűzvédelmi jellemzőinek megváltozása és a szintek száma miatt kivitelezési tervdokumentáció szükséges, MIND A HOMLOKZATI HŐSZIGETELÉS, MIND A TETŐ VÍZSZIGETELÉSE TEKINTETÉBEN."
  5. Az ellenőrzésen jelen lévő hatósági személyek a jegyzőkönyvben foglaltak szerint a kivitelezés szakszerűségéről tervdokumentáció hiányában nem tudtak nyilatkozni.
  6. Az ellenőrzésen AZ ELNÖK azt nyilatkozta, hogy a „KIVITELEZÉSI TERVEKET MEG FOGJUK CSINÁLTATNI."

A Gyulai Hírlap eddig megjelent cikkei ebben a témában:

Egyre nagyobb a felháborodás Paradicsomban

Paradicsomi állapotok

Szabó Jenő, az Otthon Lakásszövetkezet elnöke lapít

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a paradicsomiak

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)