Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Béke Társasház sem kér Szabó Jenőből és csapatából

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPJHÍREK • 2020. február 24. 18:00
A Béke Társasház sem kér Szabó Jenőből és csapatából
A Béke sugárúti ingatlantulajdonosok aláírásgyűjtésbe kezdtek, mert úgy érzik, el akarják adósítani a lakásaikat

A paradicsomi tömbházak helyzetéhez kísértetiesen hasonló ügy körvonalazódik az Otthon Lakásszövetkezethez tartozó Béke sugárúti tömbházak esetében is. A Gyulai Hírlaphoz forduló tulajdonosok nem a műszaki felújítást kifogásolják. A problémájuk azzal van, ahogyan ezt pénzügyileg és műszakilag koordinálni akarja a „mindenható” Otthon Lakásszövetkezet. Nagyon úgy tűnik, hogy ebben az esetben sem a lakástulajdonosok érdekeit veszik figyelembe, hanem a szövetkezet „kiskirályságának” a megerősítése a cél. Tényleg a tulajdonosok pénzével akar hazardírozni Szabó Jenő elnök és csapata? Pénzügyileg felelőtlen, következményekkel nem számoló beruházásba akarják belehúzni az érintett Béke sugárúti háztömbök lakóit? Lapunk információja szerint hasonlóan rossz pénzügyi konstrukciót szavaznak le holnapi közgyűlésükön a Honvéd utcai lakóközösség tagjai, akik szintén az Otthon Lakásszövetkezethez tartoznak.

az érintett béke sugárúti lakótömbök

Fotó: Gyulai Hírlap

Az Otthon Lakásszövetkezet kezelésében álló Béke Társasház talán még időben megakaszthatja a folyamatot, legalábbis a lakástulajdonosok egy része ebben bízik. A ingatlanok tulajdonosai aláírásokat gyűjtenek annak érdekében, hogy korrekt, részletes, a valóságnak megfelelő tájékoztatást kaphassanak a március 4-i közgyűlésen.

A Gyulai Hírlapnak a lakók azt mondták, hogy az Otthon Lakásszövetkezet tavaly nyáron hívott össze közgyűlést, ahol elfogadtattak velük egy 120 milliós fejlesztési tervet. A terv pontos építési és pénzügyi részleteiről később ígértek részletes tájékoztatást, ami a mai napig nem történt meg. A lakástulajdonosok szerencséje az, hogy a lakásszövetkezet mind ez idáig nem tudta beadni a fejlesztési pályázatot, mivel a lakók befizetéseiből összegyűlt pénz kevés volt a 10%-os önerőhöz.

Vajon a lakástulajdonosok miért nem kapnak őszinte válaszokat a kérdéseikre? Az Otthon Lakásszövetkezet egymásnak ellentmondó információkat oszt meg az ingatlanok gazdáival – tudta meg a Gyulai Hírlap.

A tulajdonosok nem a műszaki felújítást kifogásolják. Az ötvenes években épült tömbházakra nyilván ráfér a modernizálás. A probléma azzal van, ahogyan ezt pénzügyileg és műszakilag koordinálni akarja a „mindenható” Otthon Lakásszövetkezet. Nagyon úgy tűnik, hogy ebben az esetben sem a lakástulajdonos érdekeit veszik figyelembe Szabó Jenőék.

Hogy miért ódzkodnak egyes lakók az Otthon Lakásszövetkezet pénzügyi terveitől? A Szabó Jenő és csapata által tervezett konstrukcióval a lakások közös költsége megduplázódik. Egy 57 négyzetméteres lakás esetében a jelenlegi 8 670 forint helyett 16 270 forint lenne ez az összeg. Ez még nem minden! Amennyiben egy lakás tulajdonosa nem tudja, vagy egyszerűen nem akarja fizetni majd a közös költséget, a hitellel kapcsolatos terhek a fizetőkre hárulnak. Jól értik! A pénzügyi felelősség közös, egy nem fizető esetében az összes fizető pórul jár, nem Szabó Jenő elnök vagy az Otthon Lakásszövetkezet, hanem a tisztességesen fizető tulajdonosok terhe nőhet tovább és egyre tovább. Ez jelentős pénzügyi kockázatot jelent a lakóknak.

 

ezekben a lakásokban jellemzően kisnyugdíjasok élnek, havi 80–90 ezer forintból

Fotó: Gyulai Hírlap

A racionálisan gondolkodó lakástulajdonosok még ennél is tovább mennek. A 120 millió forint hitelfelvétel (minden kedvezőtlen események bekövetkezése nélkül, például nem fizetések) lakásonként 2 millió 400 ezer forint befizetési kötelezettséget jelent. Ez a teher 20 évig rajta lesz a lakásokon. Vajon hogyan alakul majd így egy Béke sugárúti lakás ára és eladhatósága?

Az érintett tömblakásokban jellemzően kisnyugdíjasok élnek, havi 80–90 ezer forintból. Rájuk gondolt-e Szabó Jenő és csapata, amikor a pénzügyi tervben megduplázta a közös költséget?

A tervezett műszaki felújításokat is kifogásolják a lakók, akik független szakértőt kénytelenek bevonni az eljárásba. Ugyanis megkérdőjelezik azt, hogy a régi építésű vastag téglafalak külső hőszigetelése jelentős energetikai megtakarítást eredményez. A túlzott és szakszerűtlen szigetelés inkább egy sor kellemetlen jelenséget indíthat el ezeknél az épületeknél – vélekednek. A lakások egy részében a tulajdonosok saját költségükön kicseréltették az elmúlt években a nyílászárókat, több helyen egyedileg modernizálták (víz, fűtés, villany) a lakásokat. Ezeket – véleményük szerint – mindenkinek saját magának, a pénzügyi lehetőségeihez mérten kell megoldania.

A Gyulai Hírlaphoz forduló ingatlantulajdonosok szerint a közös helyiségek nyílászáróit, ahol szükséges, a hőszigetelést, illetve a lépcsőházakban temperáló fűtést és szellőztetést, valamint a vízcsövek és a belső villanyhálózat cseréjét és fejlesztését kellene előkészíteni és elvégezni a közösből, de ezt is csak úgy, hogy ne jelentsen a lakóknak pénzügyi kockázatot. Addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér – jegyezte meg az egyik lakó.

Jelenleg úgy tűnik, hogy Szabó Jenő és csapata nyújtózkodik a tulajdonosok pénzén és pénzéből addig, ameddig nem szégyelli. Természetesen a szövetkezet illetékesét is megkérdezzük az ügy kapcsán.

 

A tervezett műszaki felújításokat is kifogásolják a lakók

Fotó: Gyulai Hírlap 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)