Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Írók-költők szerelmi élete

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fodor GyörgyKULTÚRA • 2020. február 01. 15:24
Írók-költők szerelmi élete
A Nagyon kell szeretniök című felolvasószínházi előadást mutatták be a várszínház kamaratermében

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Nyáry Krisztián Így szerettek ők című, nagy sikerű kötetéből készült felolvasószínházi produkció január 30-án eljutott a Gyulai Várszínház Kamaratermébe is. A sorozat eredeti levelek, naplók, bejegyzések felhasználásával mutatja be a Nyugat-generáció tagjainak kalandos magánéletét.

Természetesen minden korban fontos volt a személyes szféra. Mindenkit érdekelt mások magánélete, ez különösen akkor volt érdekfeszítő, ha a megfigyelt személy országos ismertségnek örvendett, majd általában nem örvendett. Az estek a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak közreműködésével születtek meg, kezdetben maga Nyáry is felolvasott. Az ő Facebookon megjelenő írásaiból, a legismertebb szépirodalmi személyek klasszikus leveleiből, történeteiből válogatott össze minidrámákat az estszerkesztő: Réczei Tamás, aki nem mellesleg a kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A felolvasást tartók főszerepeire ismert (Gyabronka József, Szávai Viktória) és kevésbé ismert (Varga Fekete Kinga, Fellinger Domonkos) szereplőket kért fel. A történeteket maga narrálta, amely nagyon hasznosnak bizonyult, mert gyakran nem lehetett volna követni a szerző-szerelem-szöveg hármasát, mert a kivetített képek el-elcsúsztak, a szövegrészleteket nem mindig találták elsőre a színészek. Ugyanakkor a felolvasószínháznak éppen ez a sajátja, ez a spontán báj, egyfajta átmenet a már megteremtett színházi világ és a még reális, talán a közösséggel sokkal inkább interakcióba lépő próbafolyamat között. A szerelmi élet feltárása hálás feladat. Az írók-költők érzékenysége, szentimentális lelkülete mindig sokkal erősebb világszűrést tett lehetővé, a „hétköznapi” életük is intenzívebben zajlott.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A közönség közérthető ívben hallgathatta végig a legnagyobbak szerelmi nüanszait a megismerkedéstől egy-egy alkotó vagy a kapcsolat haláláig. Képet kaptuk Ady Endre és Léda, valamint Csinszka viszonyáról, Molnár Ferenc Fedák Sárihoz és Darvas Lilihez fűződő vonzalmáról, hallottunk a Kosztolányi Dezső és Harmos Ilona utolsó évét felforgató Radákovich Máriáról. Elképedhettünk, milyen sokféle természete van a szerelemnek: sokszögek, megcsalások, válások, botrányok, ígéretek, öngyilkossági kísérletek, fenyegetődzés, tréfálkozás, csalódások, nagy láng és parázsló hamu, hidegzuhany és melegfront. Megrökönyödhettünk, hogyan szerezte meg Babits Mihály Szabó Lőrinctől a menyasszonyát, Tanner Ilonát, hogyan dolgozta fel Móricz Zsigmond és Holics Janka több gyermek elvesztését, miért betegítette József Attila lelkét a görcsös vágyakozás. Márai Sándor és Lola házassága csodás dráma, ugyanakkor botrányos tragédia is volt egyben. Megannyi szerető, feleség, férjjelölt, drámai feszültség az öröknek hitt szenvedélyek és a pokolbéli szenvedések között.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Élvezhető, közönségbarát estnek lehettünk szem- és fültanúi, noha aki olvasta a Nyáry-könyveket, -posztokat, nem gazdagodott új információval, mindenesetre üdítő formában újra feleleveníthette olvasmányélményeit.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)