Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Sírdogál a gyermek isten

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. december 19. 13:30
Sírdogál a gyermek isten
Karácsonyi összeállítással lépett fel a várszínházban a Tercina együttes

Képpel, szóval és hanggal teremtett karácsonyi hangulatot a Gyulai Várszínház Kamaratermében a Tercina együttes. A zenészeket, Kállay Katalint, Vitárius Piroskát és Győri Istvánt Pápai Erika színművész kísérte el a Sírdogál a gyermek isten című, december 18-i gyulai estre.

Karácsonyi összeállítással lépett fel a várszínházban a Tercina együttes

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

„Többféle magatartás van a karácsonyt illetőleg / Egynéhányat figyelmen kívül hagyhatunk: / A társadalmit, a tunyát, a nyilvánvalóan üzletit, / A lármásat (a bárokat éjfélig nyitva tartják), / S a gyerekest − ami távolról sem a gyermeké: / Annak a gyertya csillag s az arkangyal / Tárt szárnyával a fa tetején / Nem puszta dísz, hanem valóban angyal” – ezzel a T. S. Eliot-idézettel hirdette meg gyulai estjét a Tercina együttes, amely első koncertjét pont tíz évvel ezelőtt, 2009 decemberében tartotta meg a budapesti Szabó Ervin könyvtár dísztermében.

Kállay Katalin (reneszánsz és barokk furulyák), Vitárius Piroska (reneszánsz és barokk hegedű) és Győri István (lant, gitár) gazdag tapasztalatokkal és zeneileg összeforrottan kezdte meg működését a Tercinában, hisz már ezt megelőzően is muzsikáltak együtt más régizenei formációkban: az Orfeo Zenekarban, a Savaria Barokk Zenekarban, a Musica Profanában, az Excanto Együttesben. Az évek során hűek maradtak az eredeti koncepcióhoz: műsoraikat úgy állítják össze, hogy a zenei anyagot irodalmi és képzőművészeti alkotások bemutatása kísérje, színesítse.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Repertoárjukban főként egyházi művek kapnak helyet, de ha az alkalom megköveteli, akár szerelmes darabok is elhangzanak. A Tercina annak így annak a közönségrétegnek szeretne magas minőségű kultúrát biztosítani, amely érti és szereti a zenét és ennek társművészeteit, nyitott a mélyebb asszociációkra.

A Gyulai Várszínházban ismert és kevésbé ismert dallamok csendültek fel, többek között Uccellini, Monteverdi, Montalbano, Praetorius, Turini és Buxtehude szerzeményei, idézetek és teljes költemények hangzottak el Kiss Judit Ágnestől, Ludwig Thomától, Keresztes Szent Jánostól, Faludy Györgytől, Baranyi Ferenctől, Esterházy Pétertől, T. S Eliottól és Weöres Sándortól. A háttérben az 5. századi angyalábrázolástól Tiepolo, George de la Tour, PN mester, Treboni mester, Hieronymus Bosch, Piero della Francesca, Hugo van der Goes, Koszta József, Melchior Broederlam, Hager Ritta, Stephan Lochner festményein át Michelangelo műremekéig gyönyörködhetett a néző a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó művészeti remekekben.

A gyulai koncerten Pápai Erika színművésznő volt az együttes meghívott vendége.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)