Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az Anjouk nyomába eredtünk Bíró Szabolccsal

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2019. november 08. 17:00
Az Anjouk nyomába eredtünk Bíró Szabolccsal
A történelmi sorozat írójával Kiss László beszélgetett

Anjouk: Egy magyar uralkodócsalád kalandos története címmel rendeztek író-olvasó találkozót november 8-án az Almásy-kastély kápolnájában. A Mogyoróssy János Városi Könyvtár által szervezett eseményen Kiss László író, tanár beszélgetett Bíró Szabolccsal, az Anjouk-sorozat szerzőjével.

bíró szabolcs és kiss lászló

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A megjelenteket Dézsi János, a városi bibliotéka igazgatója köszöntötte, majd kezdődött a beszélgetés, rögtön egy nem várt fordulattal, ugyanis a történelmi regények és az írás helyett, elsőként Bíró Szabolcs énekesi pályafutásába nyerhettünk betekintést.

Az író kilenc évig volt a Csak Van zenekar frontembere, amellyel a folyamatos próbák mellett felvettek egy lemezt és készítettek egy videóklipet is, de megjárták a Megasztár című tehetségkutató egyik szezonját is, de az eléjük rakott szerződés tartalmát látva felhagytak a versenyzéssel. 2013 óta nem énekel aktívan, csak kisebb projektekben vesz részt, egy ideje pedig a januárban elhunyt nagybátyja egykori együttesével próbál.

Az Anjouk-sorozat kapcsán Bíró Szabolcs elmondta, hogy a 2012-ben találta ki, hogy szeretné feldolgozni ezt a történelmi kort, amely után 2014-ben kezdte el az írást, de a tizenöt kötetesre tervezett sorozat előzményének tekinthető Non nobis, Domine című könyvekkel kezdődött a szerző középkori utazása.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Bármit, amit írsz, azt ismerned kell – fogalmazott, utalva arra, hogy az írás rendkívüli háttérmunkát és forráskutatást igényel, ez pedig hatványozottan igaz a történelmi regényekre. Mint mondta, az Anjouk történetének hossza és összefüggősége miatt vázlatfüzeteket vezet, amelyeket régebben még kategóriákra is bontott, hogy észben tudja tartani a történethez létfontosságú karaktereket vagy éppen a kor jellemzőit.

Mint kiderült, Bíró Szabolcs maga is hagyományőrző, a szintén hagyományőrző ismerősei pedig hatalmas segítséget nyújtanak neki az írás során, gyakran pedig róluk mintáz egy-egy karaktert.

Az Anjouk-sorozat főszereplői között találjuk a Bátor-családot, akik teljes mértékben fiktívek, de számos olyan karakterrel is dolgozik a szerző, akik a valóságban is léteztek – mint Károly Róbert vagy Nagy Lajos –, őket pedig, mint fogalmazott, az általa olvasott források és a pillanatnyi intuíciók, érzések alapján jeleníti meg.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Bíró Szabolcs kiemelte: már tisztában van a történet végével is, ahol össze fog érni a valóság és a fikció, de ezt egyelőre nem árulja el, mert szeretné, ha meglepetés lenne. Elmondta azt is, hogy a tizenöt kötet három trilógiát tesz ki – a következő három könyvben Nagy Lajos és Toldi Miklós is megjelenik majd –, egy-egy trilógia lezárása után pedig mindig jelentkezik egy meglepetéskönyvvel, részben, esetleg teljesen eltérve a középkortól.

Kiss László arra is rákérdezett, hogy miért pont az Anjouk korát választotta az írás kezdetekor, de kiderült, hogy nem a történelmi kor, hanem az akkor zajló események voltak vonzóak, először ugyanis a templomos lovagok történetéről szeretett volna könyvet írni, de ahogy haladt előre, úgy kerültek háttérbe a templomosok és lettek a főszereplők a már ismert karakterek.

A beszélgetés végén Kiss László felolvasott egy részletet az egyik kötetből, a jelenlévők megismerkedhettek egy középkori várjobbágy ruházatával és felszerelésével, majd Bíró Szabolcs dedikálta köteteit is a rajongóknak, valamint új olvasóknak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)