Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az MNL Békés Megyei Levéltárával partnerségben jelentetett meg kötetet az aradi Szabadság-szobor Egyesület

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. október 11. 10:00
Az MNL Békés Megyei Levéltárával partnerségben jelentetett meg kötetet az aradi Szabadság-szobor Egyesület
Bővült a Kovách Géza történész munkásságát feldolgozó sorozat

A kötet aradi bemutatója 

Fotó: Kurunczi Ferenc 

Kovách Géza történész halálának 15. évfordulójára jelent meg annak a sorozatnak a harmadik kötete, amelyet az aradi Szabadság-szobor Egyesület saját kiadásában, de az MNL Békés Megyei Levéltárával partnerségben jelentetett meg. A könyvben a gyulai archívum munkatársai is közölnek tanulmányokat.

A Több mint tanár: Kovách Géza emlékezete című tanulmánykötetet a neves történész és pedagógus halálának 15. évfordulójára jelentette meg az aradi Szabadság-szobor Egyesület, partnerségben az MNL Békés Megyei Levéltárával. Kovách Géza teljes írott hagyatéka ugyanis Gyulára került, itt kutatható. A kiadványt Aradon, a Csiky Gergely Főgimnáziumban mutatták be.

A kötetben, amelyet Király András és Nagy István szerkesztett, Kovách Géza egykori diákjai és kollégái vallanak a nemzedékeket nevelő tanár személyiségéről, az alakja köré szövődött legendakörről. A szakmai életútját felidéző részben az MNL Békés Megyei Levéltárának munkatársai közül Héjja Julianna Erika a kutató pályaképét és kolozsvári néprajzi kutatásait tekinti át, Balogh Dorottya egy tíz évvel ezelőtti konferencia előadásait eleveníti fel, Erdész Ádám pedig a történész befejezetlen historiográfiai kutatásairól ír.

Kovách Géza Székelyudvarhelyen született, a zilahi Wesselényi-kollégiumban érettségizett, majd a Bolyai Tudományegyetem történelem–néprajz szakán szerzett diplomát. Előbb egyetemi gyakornok volt Gunda Béla és Jakó Zsigmond mellett, később a 3. számú aradi középiskolában tanított. Számos romániai folyóiratban közölt, álnéven is, önálló kötetei magyarul és románul jelentek meg. Aradon hunyt el 2004-ben. Gyulához a már említett hagyatéki ajándékozásnak köszönhetően kötődik.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)