Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai közbeszerzésekről vitáztak a képviselők

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2019. szeptember 30. 12:07
A gyulai közbeszerzésekről vitáztak a képviselők
Vízvezetékcserére 42,3 millió forintot, az izraelita temetőre 1,8 millió forint támogatást fordíthat az önkormányzat

Hat utcában tudják lecserélni az ivóvízvezetéket abból a 42,3 millió forint fejlesztési támogatásból, amelyet a gyulai önkormányzat nyert el az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól – közölte Görgényi Ernő a képviselő-testület szeptember 26-i ülésén. A polgármester azt is bejelentette: a gyulai izraelita temető első világháborús hadisírjainak és emlékművének felújítására 1,8 millió forint támogatást kaptak a Hadtörténeti Intézettől és Múzeumtól. A tanácskozáson a közbeszerzési bizottság beszámolójáról vitáztak a leghosszabban a képviselők, és bár a témát a Galbács Mihály által felvetett vádak adták, Galbács Mihály egyszer sem szólalt fel. Bod Tamás úgy vélte, nincs rendjén, hogy a közbeszerzések 78 százalékát egy cég vitte el, Görgényi Ernő pedig azt hangsúlyozta, hogy tisztességesen és törvényesen jártak el.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Vita a közbeszerzésekről 

A képviselő-testület több beszámolóról, többek között a Gyulai Szakképzési Centrum, a Gyulai Tankerületi Központ és az önkormányzati bizottságok szakmai anyagáról is tárgyalt, és valamennyit el is fogadta.

Görgényi Ernő (Fidesz) a 2019 nyarán átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló beszámoló kapcsán megjegyezte: Galbács Mihály ugyanúgy megszavazta azt, mint az elmúlt öt évben az összes olyan előterjesztést, amelyben a közbeszerzési bizottság beszámolt arról, hogy mely cégeket hívtak meg az önkormányzat pályázataira, és hogy kik nyerték azokat.

Bod Tamás (Együtt, MSZP) a közbeszerzési bizottság beszámolójának tárgyalásakor kifejtette: a bizottság tagjai véleménye szerint asszisztáltak ahhoz, hogy a gyulai önkormányzat által 2014–2019. között kiírt negyvenkilenc – összesen 3,5 milliárd forint összértékű – közbeszerzés 78 százalékát egy cég, a Futizo Kft. vigye el.

 

Bod Tamás 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A városvezető úgy reagált: a bizottság döntéseit minden egyes alkalommal tárgyalta a grémium, és minden esetben ismert volt, hogy kiket hívtak meg, illetve hogy mely cég nyerte a közbeszerzést. „Önnek ez egyszer sem jelentett problémát, csak most, hogy kampány van, próbálnak ebből ügyet csinálni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy tisztességesen és törvényesen jártak el.

Azt is mondta: „Galbács Mihály rágalmaktól hemzsegő iratot terjeszt, amelyben nemtelen támadásokat intéz azok ellen, akik az önkormányzati közbeszerzésekkel kapcsolatos munkában benne vannak”. Hozzáfűzte: a képviselő meghamisította Ökrös István szavait, a közbeszerzési bizottság elnöke ugyanis nem azt mondta a júniusi testületi ülésen, hogy a városvezetők tesznek javaslatot arra, kiket hívjanak meg a közbeszerzési pályázatokra, hanem szakemberekről beszélt.

Ökrös István (Fidesz) úgy fogalmazott, a bizottság tagjainak tiszta a lelkiismerete. Mint mondta, öt év alatt egy vállalkozó sem kereste meg azzal, hogy szavazzanak rá, a bizottsági tagok mindig a legjobb ajánlatot fogadták el. Hozzátette: személy szerint örült annak, ha gyulai cég nyert, hiszen így helyi emberek jutottak munkához.

 

Ökrös István 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Daróczi László, a szakmai előkészítő bizottság elnöke a polgármester kérdésére nyomatékosította: az elmúlt években egyszer sem fordult elő, hogy pályázók, illetve olyan cégek, amelyeket nem hívtak meg, megtámadtak volna közbeszerzési eljárást.

Hangsúlyozta: jogszabály írja elő, hogy a közbeszerzési eljárás során az ajánlatkérő felel az általa meghívott ajánlattevőkért az irányítóhatóságok és a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztálya előtt. Hozzátette: ha olyan céget hívnak meg, amelyik nem képes lebonyolítani a beruházást, visszavonják a támogatást. „Nem engedhetjük meg azt a luxust magunknak, hogy olyan vállalkozást hívjunk meg, amelyikről nem tudunk semmit” – jegyezte meg.

Leszögezte: a közbeszerzési bizottságnak minimális a mozgástere, hiszen az eljárás minden mozzanata leszabályozott. Mint ismertette, az építési beruházásoknál a gyulai polgármesteri hivatal szakemberei tesznek javaslatot arra, hogy mely cégeket hívjanak meg a közbeszerzési pályázatokra, hiszen ők tudnak utánanézni azoknak a szakmai adatbázisokban. Elmondta: nem sok olyan cég van a térségben, amelyik koordinálni tud milliárdos beruházásokat. Arról is beszámolt, hogy az elmúlt ciklusban összesen mintegy 38 céget hívtak meg a közbeszerzéseken.

Bod Tamás (Együtt, MSZP) kijelentette: nem gyulai cégeket kell támogatni, hanem tiszta versenyt kell teremteni. Azt is mondta: nem akar kampányolni, ő az egyetlen a képviselők közül, aki nem jelöltette magát a következő testületbe. Felvetette: az országos tendencia azt mutatja, hogy nem minden meghívott cég ad be valós pályázatot.

 

Daróczi László

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Görgényi Ernő azt válaszolta: a város érdeke, hogy az vigye el a közbeszerzést, aki a legolcsóbb ajánlatot teszi. Mint fogalmazott, örüljenek annak, hogy van olyan cég helyben, amelyik el tud indulni egy közbeszerzésen, és képes arra, hogy megvalósítson egy beruházást. Úgy vélte, nincs baj azzal, ha gyulai vállalkozás nyer egy pályázaton, hiszen itt fizet adót, gyulai embereket foglalkoztat, és Gyulára fordítja vissza a nyereségét.

Szabó Károly (Fidesz) kifejtette: vannak olyan települések, ahol hiába hívnak meg cégeket a közbeszerzésre, nem érkezik tőlük ajánlat. Arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban elszabadultak az építőipari árak, ami nehéz helyzetbe hozza a piacot.  

Alt Norbert (Fidesz) kijelentette: felháborítónak tartja, hogy tisztességes gyulai vállalkozásokat, magánembereket rágalmaz Galbács korrupcióval. Azt is mondta, a Futizo Kft. több tízmillió forintnyi taotámogatással segítette a gyulai labdarúgást. „Akkor jó volt, mikor arról az asztalról kellett enni, most meg oda szarunk vissza, ahol hosszú éveken keresztül ettünk” – fogalmazott.  

Kónya István (Fidesz) szintén arról beszélt, hogy a Futizo Kft. korábban mintegy 70 millió forinttal támogatta a Termál FC-t. Mint mondta, a cég ezzel Galbács Mihályt és a családtagjait is hozzásegítette ahhoz, hogy „marha jól” éljenek. „Annak a hazugság- és rágalomhadjáratnak, amit elindítottál, mint egy elszabadult ágyúgolyó, nincs értelme” – mondta a képviselőnek, majd emlékeztetett: a gyulai futballklub jelenlegi vezetősége költségvetési csalás, sikkasztás és hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt tett feljelentést a Galbács elnöklete alatt elkövetett cselekmények miatt.

A beszámolót végül 12 igennel, egy nem és egy tartózkodás ellenében fogadta el a grémium, a szavazásnál Galbács Mihály is igent nyomott.

 

Szabó Károly 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Több mint 40 millió vízvezetékcserére 

A grémium elfogadta a Gyulai Közüzemi NKft. 2020–2034-ra vonatkozó gördülő fejlesztési tervét, és módosította a 2019–2033 közötti időszak koncepcióját. Utóbbira azért volt szükség, mert az önkormányzat 42,3 millió forint fejlesztési támogatást nyert el az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól víziközművek korszerűsítésére. Görgényi Ernő elmondta: a városnak 25,1 millió forint önerőt kell biztosítania a beruházáshoz. Közölte: a támogatásból hat utcában tudják lecserélni az ivóvízvezetéket.

A gyulai izraelita temető első világháborús hadisírjainak és emlékművének felújítására 1,8 millió forint százszázalékos intenzitású támogatást nyert el a város a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetétől és Múzeumától – közölte a polgármester. Mivel a pályázatot az idő szűkössége miatt a képviselő-testület jóváhagyása nélkül nyújtotta be az önkormányzat, a grémiumnak utólag kellett azt megszavaznia. A képviselők 13 igennel, egyhangúlag fogadták el az erről szóló határozati javaslatot.

 

Alt Norbert

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A városvezető elmondta: a pályázati összegből felújítják az izraelita temetőben található első világháborús emlékművet, és nyolc beton sírkő helyett időtálló gránit fejkövet állítanak. 

Alt Norbert alpolgármester emlékeztetett: az elmúlt időszakban a Kosztolányi utcában, a református új temetőben és a Szentháromság temetőben található első világháborús hadisírok újultak meg, az izraelita temetőben pedig kilenc millió forintot költöttek a sírok helyreállítására. Kiemelte: az újabb rekonstrukciónak köszönhetően teljesen megújulhat a gyulai zsidó közösséghez kapcsolódó kulturális örökség. Hozzátette: ez évtizedes adóssága a városnak.

Jelezte: a zeneiskola mellett található egykori rabbiházat szintén felújítaná az önkormányzat. Mint ismertette, az épületben emlékhelyet alakítanának ki annak a több száz fős közösségnek, amelyet 1944 nyarán kiirtottak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Bárdos-tónak is van bérlője 

A képviselő-testület döntése értelmében Misinkó Géza János és Schlett Árpád használatába került tizenöt évre a Bárdos-tó. Görgényi Ernő az előterjesztés ismertetésekor emlékeztetett: a grémium idén júliusban írt ki pályázatot a halgazdálkodási vízterület hasznosítására. Elmondta: augusztus 23-ig egy érvényes pályázat érkezett be.

Kónya István a határozati javaslat kapcsán kiemelte: valamennyi önkormányzati tavat sikerült hosszú távra hasznosítani. Hozzátette: az elmúlt tíz év tapasztalatai azt mutatják, hogy a bérlők jó gazdái a vízterületeknek.

A Gyulasport Nonprofit Kft. üzemeltetésébe kerülnek azok a sporteszközök, amelyeket a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pályázatának kedvezményezettjeként kapott a gyulai önkormányzat. A polgármester felidézte: a szövetség, amely a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaiból nyert el támogatást, együttműködési megállapodást kötött a fürdővárossal. A projekt keretében Gyula kenukat, kajakokat, lapátokat, mentőmellényeket, motorcsónakot és egy utánfutót kapott, ezeket a fogadó- és információs központban helyezték el. A cél, hogy a tömlős gátnál vízitúra-megállóhelyet alakítsanak ki – közölte a településvezető.

 

Görgényi Ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Gyulai Tenisz Szabadidő Sport Klub beruházásához egymillió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az önkormányzat az idei költségvetés tartalékkeretéből. Görgényi Ernő az előzményekről elmondta: a gyulai klub 15 millió forintot nyert el a Magyar Tenisz Szövetségtől infrastrukturális fejlesztésre. Mivel a beruházás az építőipari árak növekedése miatt többe kerül az előre eltervezetthez képest, a klub elnöke segítséget kért az önkormányzattól. A polgármester megjegyezte: a sporttelepen zajló fejlesztésekkel a város vagyona gyarapodik. Hozzátette: a klub egyébként minimális önkormányzati támogatásban részesül, tagjai sokszor saját forrásból költenek fejlesztésekre.

Az önkormányzat 13,4 millió forint kiegészítő többlettámogatás nyújt a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményének az idei tartalékkeretből. Az előterjesztésből kiderül, az összegre azért van szüksége az intézménynek, mert több tételt nem tervezett be a költségvetésébe, és új kiadásai is felmerültek idén.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Idén is lehet pályázni a Bursa Hungaricára

Idén is csatlakozott az önkormányzat a hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatási tanulmányait támogató Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjrendszerhez. Görgényi Ernő elmondta: a fürdőváros húsz éve vesz részt a programban. Mint ismertette, a helyi önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma hat-hat ezer forinttal, a megyei önkormányzat ezer forinttal segíti a támogatott hallgatókat, akik így összesen tizenháromezer forint ösztöndíjat kapnak havonta. Közölte: az A típusú pályázat tíz hónapra, azaz két egymást követő tanulmányi félévre, míg a B típusú háromszor tíz hónapra, azaz hat egymást követő félévre szól. A pályázatokat november 5-ig lehet benyújtani.

A képviselő-testület az egy főre jutó jövedelemhatárt 71 250 forintról 85 ezer forintra, a rangsoroláskori jövedelemhatárt pedig 71 250 forintra emelte. A grémium emellett a vagyoni feltételekre vonatkozó korlátozást is megszüntette, így az elbírálásnál kizárólag a jövedelemhatár alapján döntenek majd.

Bod Tamás még 2018 szeptemberében érdeklődött arról, az elmúlt években ösztöndíjjal támogatott diákoknak hány százaléka tért vissza Gyulára. Sós Judit, a szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztály vezetője az ülésen elmondta: a 2013–14-es tanévig 470-en részesültek ösztöndíjban. Hozzátette: a 261 gyulai lakcímmel rendelkező volt ösztöndíjas közül 58 töltötte ki az önkormányzat által kiküldött online kérdőívet. A válaszadók csaknem 90 százaléka el tudott helyezkedni, 53 százalékuk Gyulán dolgozik – ismertette a felmérés eredményét a szakember.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A grémium 14 igennel, egyhangúlag fogadta el a város közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervét. A polgármester elmondta: a koncepció elkészítését a nemzeti vagyonról szóló törvény írja elő. Hozzátette: a fő célok között szerepel az önkormányzati vagyon gyarapítása és megtartása. A napirendi pont kapcsán azt is megjegyezte: Galbács Mihály „nemtelen vádakat fogalmazott meg a Kossuth utca 30. szám alatti ingatlan értékesítése kapcsán”. Mint fogalmazott, a képviselő is megszavazta, hogy az épületet eladják annak, aki a legtöbbet ígéri érte a nyilvános pályázaton, az ingatlant pedig több helyen is meghirdették. Azt is mondta, a Termál FC-nél nincs nyoma annak, hogy Galbács vezetése alatt a tervezési feladatokra pályázatot írtak ki, csak annak, hogy a képviselő a feleségével szerződött minden egyes alkalommal.

Bod Tamás a polgármester megjegyzésére úgy reagált: a fideszes képviselők szenteljenek külön napirendi pontot Galbács Mihálynak, hogy kitárgyalhassák, amit akarnak. Hozzátette, szerinte ez már kampány.

A képviselő-testület zárt ülésen döntött a Havasi István-díj és a Bay Zoltán tanulmányi ösztöndíjak odaítéléséről.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)