Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megújították és átadták a Református Újtemető hadisírjait

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • K. F. • HÍREK • 2019. szeptember 23. 10:00
Megújították és átadták a Református Újtemető hadisírjait
A sírköveket Csőke Péter kőfaragó mester készítette el

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum az I. világháborús hadisírok felújítására pályázatot írt ki 2018-ban. A Gyulai Református Egyházközség ebből a projektből nyert ötmillió forintot, amely összegből felújította a kezelésében álló Református Újtemetőben található emlékművet és negyven hadisírt.

a Magvető Református Általános Iskola tanulói és tanárai jelenlétében adták át a felújított hadisírokat

Forrás: Gyulai Református Egyházközség

Gyula város területén a Római Katolikus Egyházközség Szentháromság temetőjében, valamint az önkormányzat tulajdonában levő Nagyökörjárásban levő felújított hadisírokat a közelmúltban ünnepélyes keretek között átadták. A református egyházközség úgy döntött, hogy az Újtemetőben elkészült parcella ünnepélyes átadásával a fiatalok generációjának üzen, ezért azt a Magvető Református Általános Iskola tanulói és tanárai jelenlétében tartotta meg.

Baráth János lelkipásztor az elesett honvédekről megemlékezve Jézus szavait idézte János evangéliumából: „Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja a barátaiért”. Majd az egy évszázaddal ezelőtt lezajlott Nagy Háború borzalmaiból levonható tanulságként három dolgot ajánlott a diákok figyelmébe: őseik tiszteletét, a történelem megfelelő ismeretét és értékelését, valamint az élet megbecsülését. Kovács Barna az egyházközség építésügyi gondnoka beszámolt a sírkert felújításának történetéről. Kósa Ferenc főgondnok a családi emlékezet fontosságára hívta fel a figyelmet, és arra buzdította a diákokat, hogy hazatérve kérdezzék ki szüleiket, nagyszüleiket, hogy milyen háborús emlékeket őriz a család. Végül együtt mondták el a Biblia legfontosabb üzenetét: „..úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.”

A sírköveket a Kőstíl Kft. tulajdonosa, Csőke Péter kőfaragó mester készítette kínai gránitból. A régi műkő síremlékeken láthatatlanná halványult neveket és évszámokat nagy műgonddal végzett csiszolással tette láthatóvá, hogy azok felvihetők legyenek az új gránit kövekre.

Baráth János lelkipásztor köszönetet mondott a Honvédelmi Minisztériumnak a hadisírok felújítására biztosított anyagiakért, amelynek eredményeképpen a református vallású katonák nyughelye méltó külsőt kaphatott.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)