Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hortobágyi csikósokról forgatott kisfilmet a gyulai Simonfi Gábor

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2019. június 13. 15:30
A hortobágyi csikósokról forgatott kisfilmet a gyulai Simonfi Gábor
A szakember Békés megyei stábbal dolgozott együtt
Hortobágyi karikás ostor címmel forgatott kisfilmet egy gyulai videós az elmúlt hetekben. A pályázati forrásból készült kisfilmen a hortobágyi csikósok karikás ostorainak készítési folyamatát mutatják be.

 

 

Simonfi Gábor rendező lapunknak elmondta, a kisfilm ötlete Szőke Pétertől gyulai származású karikásostor-fonótól ered, ő szerzett támogatást, és nyert el forrásokat az alkotás elkészítésére. 

– Nagyon megtisztelőnek éreztem a feladatot, hogy egy olyan, valódi magyaros témában kell filmet készítenem, amellyel még nem foglalkozott senki. Kutatásokat végeztem, megismertem a munkafolyamatokat. Nagyon sok szakkifejezéssel találkoztam, ezeket néha nehéz volt megérteni, így a vágás és az utómunkák alatt is szükség volt pontosításra – részletezte a rendező. 

– A külső jeleneteket Hortobágyon forgattuk, ahová nagyon korán indultunk, hogy elkapjuk a napfelkeltét. Gyönyörű környezet fogadott minket: a felszálló pára, a négy gémeskút felett megjelenő nap...

 

 

 

A csikósok a mai napig népviseletben dolgoznak, elmondásuk alapján ez az öltözék nagyon praktikus, mert télen fűt, nyáron pedig jól szellőzik – ecsetelte a szakember. Hozzátette: valódi időutazás volt számára a csikósokkal közös munka.

– A filmben szerepel két, mai napig is aktívan dolgozó karikásfonó, ők szintén felöltötték a csikós viseletet, hogy be tudjuk mutatni a hagyományos karikáskészítés egyes folyamatait. A film nem oktatóanyag, inkább egyfajta tisztelgés azok előtt, akik ezeket az eszközöket készítik – emelte ki Simonfi Gábor

A kisfilmnek több Békés megyei vonatkozása is van, hiszen a gyulai rendező egy dévaványai fotóssal és egy békési narrátorral dolgozott együtt. Az alkotó elmondta: a TV7 már műsorra tűzte az alkotást, ami iránt több másik csatorna is érdeklődik.

 
 
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)