Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az MNL Békés Megyei Levéltára kapta az Év Kutatóhelye díjat 2018-ban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2019. január 28. 15:05
Az MNL Békés Megyei Levéltára kapta az Év Kutatóhelye díjat 2018-ban
Az elismerést a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület ítélte oda

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Az MNL Békés Megyei Levéltára nyerte el 2018-ban a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) Év Kutatóhelye díját. A gyulai székhelyű intézmény belföldi kategóriában végzett az első helyen.

Az Év Kutatóhelye díjat 2011-ben alapította a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület, a kitüntetéssel a családtörténet-kutatókat kiemelkedően segítő hazai és külföldi kutatóhelyeket, internetes adatbázisokat ismerik el.

2018-ban a belföldi kategória győztese a Békés megyei levéltár lett, külföldi kategóriában az Erdélyi Genealógiai Társaság végzett az első helyen, internetes kategóriában pedig Gudenus János adatbázisa nyerte el az Év Kutatóhelye díjat.

Erdész Ádám levéltár-igazgató lapunk megkeresésére hangsúlyozta: a díj pozitív visszajelzés a levéltár számára, hiszen annak odaítélésekor nem csupán a MACSE vezetőségének véleményét, hanem a 1300 fős tagság szavazatait is figyelembe vették.

Elmondta: a családfakutatás hosszú évek óta népszerű, a kutatótermekbe látogatók csaknem fele személyes történelmet kutat. Az elismerés elsősorban az őket segítő, kutatószolgálatban dolgozó kollégáknak szól – húzta alá.

Az igazgató külön is megemlítette a Békésen családfakutató klubot működtető Gurzó Klárát, aki néhány hónapja ment nyugdíjba, valamint Darócziné Leiszt Emmát és Balogh Dorottyát, akik Gyulán segítik a kutatókat.

Kiemelte: munkatársaik számos, kutatóknak, érdeklődőknek szóló rendezvényen megfordultak, rendszeresen részt vesznek például a német származású családfakutatók vándorgyűlésein. Gyulán szintén fogadnak családfakutató csoportokat, a levéltár székhelyén a Gyevnár Erika vezette klub gyűlik össze heti rendszerességgel.

Erdész Ádámtól azt is megtudtuk, a díjakat februárban ünnepélyes keretek között adják át Gyulán.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)