Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A lombhulladékokról és egy síremlékről is szó esett az interpellációs órában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2018. december 13. 17:15
A lombhulladékokról és egy síremlékről is szó esett az interpellációs órában
A képviselő-testület december 13-i ülésén a hangosbemondós tollfelvásárlás is téma volt

Ünnepi hangulatban, a díszteremben felállított karácsonyfa mellett zajlott a város képviselő-testületének december 13-i ülése, amely a szokásokhoz híven az interpellációs órával kezdődött. Kiss Tamásné az összegyűlt lombhulladékokról érdeklődött, Durkó Károly egy nemes kezdeményezést tárt a grémium elé, Csengeri Lajos pedig a hangos tollfelvásárlásnak szeretett volna véget vetni.

a képviselő-testület december 13-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elsőként Kiss Tamásné (Fidesz) kapott szót, aki első interpellációjában a lombhulladékokról érdeklődött. Mint mondta, az őszi időszak során természetes, hogy sok falevél felhalmozódik, de sokan kérdezték már tőle, hogy mikor szállítják el.

A felvetésre Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. igazgatója válaszolt, aki elmondta, hogy ahol jelzést kapnak a problémáról, ott december 21-ig megoldják, a képviselő által említett területen – a Temesvári úti kerékpárútnál – pedig 19-ig gondoskodnak az elszállításról.

Hozzátette, hogy a cég teljes kapacitással dolgozik, a lombszállítás miatt pedig túlmunka lett elrendelve. Kiemelte, hogy a kupacokat azért húzzák össze parkolókba – ahol megtehetik –, hogy gépi eszközzel tudják összeszedni a lombot, ezáltal gyorsabban és eredményesebben végezhetik el a munkát. Elmondta, hiába hálásak a lakóknak, amikor ők takarítják össze a lehullott levelet, a gépekkel nem mehetnek fel a zöldterületre.

 

kiss tamásné

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Daróczi László elmondta azt is, hogy azokról a területekről szállítják el elsősorban a zöldhulladékot, amelyek a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. kezelése alatt állnak, ennek ellenére a kisebb utcákba is elmennek, amennyiben jelzik számukra, de csak akkor, ha van szabad kapacitásuk.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester megkérdezte, hogy terveznek-e gépesítést a cégnél, hiszen ő is azt tapasztalta, hogy voltak helyek, ahol hetek óta álltak az összehúzott levelek. Az igazgató válaszából kiderült, hogy vannak kifejezetten erre a célra fejlesztett eszközök, de ezek több tízmillió forintos gépek, így saját erőből biztosan nem tudnak ilyeneket vásárolni.

Kiss Tamásné második kérdése a Gyöngyvirág téri lakóparkhoz kapcsolódott. Mint mondta, a környéken nehézkes az átkelés az úton, mivel nincs zebra, de mindenképpen szeretnének megoldást erre a problémára.

 

durkó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az interpellációra Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője válaszolt. Mint mondta, a téren található játszótérnél van sebességkorlátozó, valamint egy gyerekek jelenlétére figyelmeztető tábla, de az is igaz, hogy az autósok ezeket gyakran nem veszik figyelembe, így a legjobb megoldás egy zebra lenne, amelynek körülbelül 800 ezer forint lenne a költsége. Ezt a körzeti karbantartási keretből kell finanszírozni.

Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) egy nemes kezdeményezés témáját tárta a testület elé. Hangsúlyozta, hogy a gyulai temetőkben hetvenöt köztiszteletre méltó személy síremlékét kezeli kiemelt emlékhelyként a város önkormányzata. A képviselő azt ajánlotta, hogy az 1864-ben született, és fiatalon – mindössze 41 évesen – elhunyt Bodoky Zoltán sírját vegyék fel ebbe a sorba. Bodoky Zoltán eredeti foglalkozása szerint jogász volt, de dolgozott rendőrkapitányként, főszolgabíróként, főjegyzőként és lapszerkesztőként is, 1901-től egészen haláláig pedig a város országgyűlési képviselője volt.

A képviselő kérte a testületet, hogy támogassák a kezdeményezést, a sírhely kiemelt emlékhellyé nyilvánítását, ezzel pedig örök megváltását. Hozzátette, hogy a sír helyreállításának megszervezését és felújítását maga fogja vállalni.

Görgényi Ernő kiemelte, hogy egy ilyen kezdeményezést mindenképpen támogatni kell. A védett sírokkal kapcsolatos információkról Pacadzisz Oresztész, a polgármesteri hivatal önkormányzati és kulturális osztályának vezetője számolt be, aki elmondta, hogy Béres István főépítésszel közösen felvették a kapcsolatot Baráth János református lelkipásztorral, aki biztosította őket arról, hogy ha kiemelt helyként fogják kezelni a sírt, akkor annak megváltásáért a jövőben nem fognak díjat kérni. Annyit kértek cserébe, hogy az önkormányzat gondoskodjon az emlékhely folyamatos fenntartásáról és karbantartásáról.

 

csengeri lajos

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Utolsóként Csengeri Lajos (Jobbik) kapott szót, aki egy megmosolyogtató, egyben jogos és aktuális problémát hozott az ülésre. Elmondta, hogy a testület 2012-ben fogadta el a mai is érvényes helyi zajvédelmi szabályokat, a közterület-használat átszervezéséről pedig éppen a soros ülésen fognak tárgyalni.

Kérte, hogy a rendeletben fordítsanak nagy figyelmet annak betartatására és a szankcionálásra. Kiemelte, neki is – úgy mint sokan másoknak – elege van abból, hogy hétvégén is elindul a hangosbemondóval felszerelt autó, majd ismételgeti a szöveget a kacsa- és libatollakról, dunyhákról és egyebek felvásárlásáról, amelyet sokan betéve tudunk. Csengeri Lajos, általános derültséget okozva a teremben, szóról szóra idézte a hirdetést. A képviselő kérdése az volt, hogy minderre van-e engedélye az autósnak.

Görgényi Ernő humorosan megjegyezte, hogy a marketing hatékony, hiszen a képviselő szó szerint vissza tudta idézni az üzenetet, majd átadta a szót Ködmönné Lipták Anna osztályvezetőnek, aki elmondta, hogy a jelenlegi szabályozás kettős: egyrészt van egy zajrendelet, másrészt egy rendelet a közterület-használat rendjéről.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A felvetett problémára a közterületi rendelet ad megoldást, de csak félig: az autóra felszerelt berendezéssel történő hangos hirdetés jogszerűtlen, viszont mindezt szankcionálni eddig nem lehetett, csak felszólítani a tevékenység jogszerűtlenségére.

A mai ülésen tárgyalt előterjesztés azonban ezt javítja: az ilyesfajta hirdetésre a jövőben sem fognak kiadni közterület-használati engedélyt, kivéve, ha a lakosság közérdekű tájékoztatása miatt történik mindez, de a tollfelvásárló természetesen nem tartozik ebbe a kategóriába.

Az osztályvezető elmondta, hogy ötezer forinttól 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság kiszabására lesz ezentúl lehetőség. Ha nem olyan jogszerűtlen tevékenység folyik, amelynél az elkövetőt azonnal lehet azonosítani, közigazgatási eljárás keretében, természetes személy esetén 100 ezer forintig, jogi személy esetén 1 millió forintig terjedő bírságot lehet kiszabni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)