Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Többletforrást biztosított kerékpárút-fejlesztésre a gyulai képviselő-testület

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőHÍREK • 2018. október 18. 18:27
Többletforrást biztosított kerékpárút-fejlesztésre a gyulai képviselő-testület
A grémium soros ülésén az egykori Petőfi mozi és a belváros további rekonstrukciója is napirenden szerepelt

A kivitelezési költségek emelkedése miatt 79,7 millió forint többletforrást biztosított kerékpárút-fejlesztésre a gyulai képviselő-testület október 18-i ülésén. A grémium arról is határozott, hogy pályázatot nyújt be az Erkel tér teljes és a Petőfi tér részleges rekonstrukciójára, valamint a Jókai utcai zöldfelületek megújítására. A tanácskozáson arról is döntés született, hogy eredménytelennek nyilvánítják az egykori Petőfi mozi eladásáról szóló pályázatot, mivel a kiírásra nem érkezett olyan ajánlat, amely megfelelt volna a követelményeknek.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A kivitelezési költségek emelkedése miatt 79,7 millió forint többletforrást biztosít az önkormányzat a városerdei kerékpárút építéséhez, valamint a Temesvári úti kerékpárút Rulikowszki utca és Fehér-Körös-híd közötti szakaszának felújításához. Az erről szóló határozati javaslatot egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője az előterjesztés ismertetésekor elmondta: a gyulai képviselő-testület 2016-ban fogadott el határozatot arról, hogy pályázatot nyújt be a fejlesztésre. Felidézte: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból legfeljebb 400 millió forintot lehetett elnyerni, ez azonban nem lett volna elég mindkét beruházásra, az önkormányzat ezért 57,8 millió forint önerőt különített el erre a célra.

Arról is beszámolt, hogy a városerdei kerékpárút építési engedélyének megszerzését nagyban nehezítette, hogy a nyomvonal magán-, állami és MÁV- tulajdonban álló területen, valamint egy árvízvédelmi töltésen is áthalad. Utóbbi miatt olyan kerékpárutat kellett tervezni, amelyet az árvízi védekezés során a tehergépjárművek is használhatnak.

 

Molnár Csaba

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Molnár Csaba ismertette: a nyílt közbeszerzési eljárást idén nyáron indították el, az önkormányzathoz három ajánlat érkezett. A szakember rámutatott: a speciális műszaki igények és a 2016 óta megnövekedett építőipari árak jelentősen megnövelték a kivitelezés költségét, ezért van szükség a 80 millió forintos pályázaton kívüli önerőre. Hozzátette: bíznak abban, hogy a kerékpárutak jövő őszre elkészülnek.

Alt Norbert (Fidesz) kifejtette: az Eminescu utca felújításának költségéből 45 millió forintot az önkormányzat által felvett fejlesztési hitel terhére számolnak el, az így fennmaradó összeget pedig átcsoportosítják a kerékpárút-fejlesztésre. A 80 millió forint másik részét, 34,6 millió forintot az idei költségvetés tartalékkeretéből biztosítják.  

A grémium eredménytelennek nyilvánította az egykori Petőfi mozi eladásáról szóló pályázatot, mivel a kiírásra nem érkezett olyan ajánlat, amely megfelelt volna a követelményeknek.

 

Alt Norbert

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Alt Norbert emlékeztetett: a grémium idén augusztusban döntött arról, hogy nyilvános pályázaton, 80 millió forint kikiáltási áron, több érdeklődő esetén pedig versenytárgyaláson értékesíti a Béke sugárúti ingatlant.

Mint ismertette, október 1-jéig egy ajánlat érkezett, de az sem felelt meg a pályázati feltételeknek. Hozzátette: a pályázó Super Invest Kft. 63,5 millió forintos vételárat kínált az épületért, amelynek becsült értéke 80 millió forint.

Az alpolgármester jelezte: a következő fél évben 80 millió forintért eladható az ingatlan, ha nem érkezik új ajánlat, ismét pályázatot írnak ki.

Az ülésen arról is döntés született, hogy több mint 96 millió forint uniós forrásra pályázik az önkormányzat az Erkel tér teljes és a Petőfi tér részleges rekonstrukciója, valamint a Jókai utcai zöldfelületek és a Kossuth tér 4. szám alatti üzlet felújítására. Az önerő mértékéről és forrásáról a támogatói döntés megérkezése után határozhat a képviselő-testület.

 

Kónya István

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kiíró kérésére kétezer euróról kétezer-egy euróra emelte a grémium a Nagyszalontával közösen benyújtott, 80 ezer eurós pályázat önrészét.

Kónya István (Fidesz) alpolgármester az előterjesztés kapcsán arról számolt be, hogy a tavaly beadott, kulturális együttműködésről szóló pályázat támogatásban részesült. Felidézte: a főként fiatalokat megszólító projekt keretében többek között kulturális programokat szerveznek, és filmet forgatnak a települések diákszínjátszói.  

A tanácskozáson egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület a Gyulai Tankerületi Központ 2017–2018-as tanévre vonatkozó beszámolóját.

Kónya István kiemelte: a tankerületi központ által fenntartott huszonhét köznevelési intézményben több mint tízezer diák tanul, és több mint ezer pedagógus dolgozik. Hangsúlyozta: a Gyulán működő iskolákban több mint 800 millió forint értékben zajlanak, illetve zajlottak beruházások.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)