Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Petőfis-betyárosat játszottak nekünk az amerikanizáló pesti Rackák

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2018. szeptember 30. 14:00
Petőfis-betyárosat játszottak nekünk az amerikanizáló pesti Rackák
Ferenczi György és a Rackajam zárta az íróakadémia hivatalos gyulai programját

Fúziós zenét hallhattunk szeptember 29-én a pesti Rackáktól az Erkel Ferenc Művelődési Központ színháztermében. Ferenczi György és bandája az Előretolt Helyőrség második gyulai szabadegyetemének hivatalos programját zárta le megzenésített magyar költeményekkel.

Ferenczi György és a Rackajam zárta az íróakadémia hivatalos gyulai programját

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Világzenét játszanak majd Ferenczi György rackái este a művházban, hallhattuk jóval a koncert előtt az íróakadémia eseményei iránt érdeklődő gyulaiaktól. Az előzetes állapotfelmérés végül részben igaznak is bizonyult, részben viszont nem. A produkciót ugyanis fúziós zenei műsorként konferálták be az Erkel művelődési központ nagyszínpadán. S talán lett is ebből valami. A publikum mindenesetre megőrült érte: állva, fütyülve, tombolva tapsolta vissza a pesti fiukat a szcénára.

A felvezető szövegből megtudhattuk, a fellépők valódi színes egyéniségei a magyar zenei életnek. A frontember, Ferenczi György például már az 1980-as években muzsikált egy country bandában, miközben külföldön is bizonyíthatott. Stúdiózenészként csaknem 250 lemezfelvételnél működött közre, játszott a Hobo Blues Band-del, az LGT-vel, Takáts Tamás Dirty Blues Bandjével, az EDDÁ-val, Zoránnal, de még DopeMan-nel és Ganxsta Zolee-val is. Saját zenekarával, a Harfli Davidson-nal évekig járta a magyar klubokat, Szabó Tamással közösen ötödik lett egy szájharmonika-világbajnokságon, és több mint hatvan párból áll a westerncsizma-gyűjteménye.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A gyulai színpadon Ferenczi György és a Rackajam azt mutatta be, milyen a blues, a magyar népzene és a költészet ötvözete. Mindezt azután, hogy tettek egy-két tanulmányutat Nashville-ben. Ennek megfelelően Jimi Hendrix egyetlen fennmaradt „kalotaszegi gyűjtésével”, a Kaszárnya, kaszárnya című népdallal kezdtek, amit Ady Endre szivárványra kerülésével, Apor Lázár Rákóczi-szabadságharcos táncával, Petőfi Sándor Hull a levél a virágról című költeményével, egy széki négyessel és az 1956-os mártír, Gérecz Attila Van így néha börtönversével kapcsoltak össze. A vértanútól még az Így bocskorosan címűt is előadták, műsoron kívül.

Az alternatív kapcsolódási pontok a folytatásban is uralták az akkordokat és a rackás képzettársításokat. Amerikás jelleget kaptak így Petőfi levelei is, a Szeptember végén, amely az elmúlásból átvezetett a csajozós strófákhoz. De megidézték két szóban Halmos Bélát és James Brownt is, a rádióbarát, mégis melankolikus önvallomásuk mellett.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Aztán az is kiderült, milyen, amikor Ady Endre egy házibulin összetalálkozik Jimi Hendrix-szel és James Brown-nal, amiként az is tisztázódott, hogy a szatmári betyárvilág közel is van hozzánk, de nem is túl távol, és hogy az odavalósi autentikus cigánymuzsika a blues hangszerein is hatásos. Az est nem múlhatott el Gryllus- és Kaláka-idézetek nélkül, így aki az ambientális hangzásvilágot érzi magához közelebb állónak, az sem távozhatott el a koncertről elégedetlenül.

Az Előretolt Helyőrség íróakadémiájának gyulai szabadegyeteme nem hivatalosan a Red Hole Music Pub-ban hágott a tetőfokára, ahol Baricz Gergő AC/DC-nótákkal rázta ki a bőrükből napjaink legígéretesebbnek tartott tollforgatóit.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)