Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Barbócz Sándorra és Halmos Bélára emlékeztek a gyulai népzenei és világzenei fesztiválon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2018. július 19. 16:00
Barbócz Sándorra és Halmos Bélára emlékeztek a gyulai népzenei és világzenei fesztiválon
A Békés Banda, a Kalotaszeg Trió és Szarka Tamás Ghymese muzsikált a művházban

A magyarországi és a Békés megyei táncházmozgalom mára eltávozott legnagyobbjainak tiszteletére ajánlották fel idén a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált, amit a kedvezőtlen időjárás miatt július 18-án az Erkel Ferenc Kulturális Központ színháztermében tartottak meg.

az este során Barbócz sándorra (bal oldalon, a képen) is emlékeztek

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Egyperces néma főhajtással adta meg a tiszteletet a nemrég elhunyt Barbócz Sándor gyulai prímás és zenepedagógus emlékének a fesztiválközönség. A Békés Banda csaknem egyórás műsorát ennek jegyében hallgathatta meg a publikum a folytatásban. Az együttes széki muzsikával indította összeállítását, amit azzal indokolt, hogy az 1970-es évek elején ezt a néprajzi tájegységet fedezte fel elsőként magának és a hazai táncházmozgalomnak Halmos Béla. A későbbiekben rendszeresen visszajárt ide tanulni és gyűjteni.

A Barbócz Sándor alapította Békés Banda az ünnepelt oktató két egykori tanítványával, a budapesti zeneakadémián tanító Gombai Tamással és a szintén neves hazai együttesekben muzsikáló Lipták Balázzsal egészült ki. Ebben a felállásban kalotaszegi, eleki, méhkeréki, mezőségi és gyimesi nótákat és táncrendeket adott elő. Az egyes számokat a formáció tagjainak (Csepregi András/bőgő, János Hajnalka/ének, Nagy Gábor/kontra) személyes visszaemlékezései szakították meg. A fináléban dudaszót is kaptunk Nagy Gábortól, aki azt mondta, két meghatározó ember volt az életében: az egyik Barbócz Sándor, a másik a tereskei pásztor, az utolsó magyar dudás, Pál István.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Második meghívottként a Kalotaszegi Trió lépett színpadra. Toni Rudi (kontra) és fia, az ifjabbik Toni Rudi (bőgő) mellett Tcha Limberger, aki egyenesen Belgiumból érkezett városunkba. A félig cigány és félig belga látássérült előadóművész több évig élt a kalotaszegi Mérán, ahol nemcsak a helyi folklórt sajátította el, hanem a magyar nyelvet is. Gyuláról Gentbe utazott vissza, egy koncertre. Az Erkel művelődési ház publikumának kísérőivel teljes összhangban olyan „utazó” dallamokat játszott, amelyek kalotaszegiek ugyan, de a folyton úton lévő cigány muzsikusoknak köszönhetően más erdélyi népek és vidékek zenekultúrájába is bekerültek.

Az éjfélbe nyúló rendezvény utolsó fellépőjeként Szarka Tamás és együttese, a megfiatalodott Ghymes csapott a húrok közé. Ezúttal népzenei ihletésű szerzeményeikkel örvendeztették meg hallgatóságukat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Gyulai Várszínház több mint két évtizede, 1997 óta rendez népzenei és világzenei fesztivált, tudtuk meg Elek Tibortól. A teátrum igazgatója így fogalmazott: mivel a rendezvény művészeti tanácsadója és szinte állandó fellépője a Széchenyi-díjas népzenekutató, Halmos Béla volt, természetes lehetett elődöm, Gedeon József számára, hogy a fesztivált róla nevezze el.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)