Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Ahol az ízek a régiek”, ott minden nagyon régi

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2018. május 22. 09:00
„Ahol az ízek a régiek”, ott minden nagyon régi
Belelapozunk a Százéves vendégkönyvébe

Sorozatunk címét a Százéves (Reinhardt) cukrászda vendégkönyvéből kölcsönöztük (majd alkalmazkodva mai bejegyzésünk tárgyához, kiegészítettük egy félmondattal). Az aranybetűs, keményfedeles zöld kötet a fizetővendégek 1954 és 1968 közötti bejegyzéseinek gyűjteménye, s a régiek közül sajnos az egyetlen, amely a Békés Megyei Levéltárban megőrződött az utókornak.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Am servit o cafea neagra in vestita cofetarie de 156 de ani. Am ramas impresionat de pastrarea arhitecturii si a picturii care s-a mentinut pana in zilele noastre

– áll a cukrászda vendégkönyvének 1960. április 4-i bejegyzésében (az ékezeteket technikai okok miatt mellőztük), ami röviden annyit jelent, hogy a fogyasztó, a névtelenségéhez ragaszkodó férfiember megivott egy feketekávét az általa 156 évesnek hitt cukrászdában, és meglepődött azon, mennyire szépen őrződött meg máig a helység építészeti és festészeti öröksége.

Pedig ez még jóval a felújítás előtt történt…

Sorainak elolvasása után rögtön elővettem a számológépet (mivel fejben nem mindig sikerül pontos eredménye jutnom). A 156 éves fennállás ugyanis első ránézésre is tévesnek tűnt, mivel a megjegyzést 1960-ban tették. Na nem baj, gondoltam, ezek után érdekes lenne megtudni, honnan vette ez a férfi, hogy a Reinhardt 1804-ben nyílt meg: az újságból, egy útikönyvből, vagy pedig a helyszínen mondták-e ezt neki. Mint ismeretes, maga az épületegyüttes sem létezett még ekkor. 

Ám lássuk be, a lényeget nézve mindegy, mit hitt 1960-ban a Százéves antikvitásáról a vendég. Ha azt feltételezte volna, hogy egy reneszánsz létesítmény, az sem lenne nagy baj. Remélhetően boldogan maradt meg örökre azzal, hogy a kávéját egy több mint másfél száz esztendős gyulai cukrászdában fogyasztotta el.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)