– A pálinka hungarikum, de mit is jelent a hungarikum? – kezdte köszöntőjét Kovács Tamás. – Olyan egyedi jellemzőkkel, különlegességekkel rendelkező tárgyak, szokások összességét, amelyek csak a magyarságra jellemzőek.
Az igazgató azt mondta, hogy a nemzet a legfontosabb összetartó ereje a nyelv, de vannak más szokások és dolgok is, amelyek összekötnek minket, ilyen például a pálinka, amely ránk, magyarokra jellemző.
Kovács Tamás kiemelte, hogy a NAV ellenőrzi a pálinkafőzők tevékenységét, ráadásul egy egészségügyi vizsgáló szerepük is van, így az ő munkájuknak is köszönhető, hogy a vállalkozók el tudják végezni a pálinkafőző tevékenységüket, és gyakorlatilag nincsenek egészségügyi kockázatok ebben a rendszerben.
– Ez a rendezvény több mint egy fesztivál vagy buli. Egy hagyományt ápolunk, a magyar pálinka hagyományát – zárta megnyitóját Kovács Tamás.
A szakmai programon előadást tartott többek között Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület elnöke, aki a 2018-as piaci szereplőkről beszélt, Békési Zoltán, a Békési Pálinka Zrt. igazgatóságának elnöke, a Magyar Pálinka Lovagrend kancellárja, aki a pálinka mint saját márkás termék témáját járta körbe. Emellett a magánfőzésről és a pálinka pozitív élettani hatásairól is szó esett a konferencián.