Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - MOGYORÓSSY JÁNOS VÁROSI KÖNYVTÁR ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • 2018. április 18. 09:50
MOGYORÓSSY JÁNOS VÁROSI KÖNYVTÁR ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a TOP-3.2.1-16-BS1-2017-00064  azonosítószámú, Mogyoróssy János Városi Könyvtár Energetikai Korszerűsítése című projekt. A beruházás során a bibliotéka épületében energetikai fejlesztés történik: napelemes rendszert telepítenek, modernizálják a világítótesteket. Emellett egy kötelezően előírt képzés is megvalósul. 

 

 

 

 

Kedvezményezett neve: Gyula Város Önkormányzata

Projekt címe: Mogyoróssy János Városi Könyvtár energetikai korszerűsítése

Szerződött támogatás összege: 29 916 361 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.03.02.

Projektazonosító száma: TOP-3.2.1-16-BS1-2017-00064

Pályázat benyújtásának ideje: 2017.07.31.

Támogatási szerződés aláírása: 2018.06.19.     

 

A projekt keretében a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban történik energetikai fejlesztés. Az épület tetőszerkezetére 20 kW teljesítményű háztartási méretű napelemes rendszert telepítenek. A fejlesztés keretében a jelenlegi világítótesteket modernizálják, az izzólámpás és fénycsöves lámpatestek helyett LED-es fényforrásokat, felületre szerelt lámpatesteket helyeznek el. A projekt keretében kötelezően előírt képzés is megvalósul. A beruházás hozzájárul az önkormányzat energiaköltségeinek csökkentéséhez.

 

 


 

 

2019. 02. 11., SAJTÓANYAG 

JAVÁBAN ZAJLANAK A MUNKÁLATOK A VÁROSI KÖNYVTÁRBAN

A terveknek megfelelően halad a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló, TOP-3.2.1-16-BS1-2017-00064 azonosítószámú projekt kivitelezése. Mint ismert, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár energetikáját több mint 29 millió forintból újítják meg.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Az épület tetőszerkezetén, a már korábban telepített napelemek elhelyezése után jelenleg a belső lámpatestek cseréje zajlik az intézmény belső helyiségeiben. A régi fényforrásokat modernizálják, a korábbi lámpák helyett LED-es világítótesteket helyeznek el a bibliotéka mennyezetén. A beruházás a gyulai önkormányzat energiaköltségeit csökkenti. A projekt keretében az ehhez kapcsolódó, előírt képzés is megvalósult.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

A projekt befejezése március elején várható.

 

 


 

 

2019. 03. 07., SAJTÓKÖZLEMÉNY

BEFEJEZŐDÖTT A MOGYORÓSSY JÁNOS VÁROSI KÖNYVTÁR ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

Lezárultak a TOP-3.2.1-16-BS1-2017-00064 azonosítószámú, Mogyoróssy János Városi Könyvtár energetikai korszerűsítése című projekt munkálatai Gyulán. A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében, 29,92 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatásból valósult meg.

Gyula Város Önkormányzata a TOP-3.2.1-16 azonosítószámú, Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című pályázati felhívás keretében részesült önerőt nem igénylő, vissza nem térítendő támogatásban, amelyből a napelemes rendszer telepítése és a világítótestek modernizálása mellett egy kötelezően előírt képzés is megvalósult.

A beruházás keretében az épület tetőszerkezetére 20 kW teljesítményű, háztartási méretű napelemes rendszert telepítettek. Emellett modernizálták a régi világítótesteket, az elavult izzólámpás és fénycsöves lámpatestek helyett LED-es fényforrásokat, felületre szerelt lámpatesteket helyeztek el. A mosdóba és az alárendelt helyiségekbe kör alakú, ugyancsak LED-es fényforrásokat szereltek fel. A gyermekkönyvtár korábban nem volt része a pályázatnak, viszont a korszerűsítést itt is célszerű volt végrehajtani, ezért a vállalkozási szerződést módosították.

A munkálatok hozzájárulnak az önkormányzat energiaköltségeinek csökkenéséhez, a megvalósítás eredményeként reális esély van arra, hogy a városi könyvtár villanyszámlája nullára csökkenjen. A LED-es lámpák a neoncsövekkel ellentétben nem vibrálnak, és a fényerejük is magasabb, így sokkal jobb lesz az olvasási élmény. Mindezeken túl a könyvtárban a tűzveszélyességi kockázat is jelentősen csökken.

 

A projektről bővebb információt a www.gyulaihirlap.hu honlapon olvashatnak.

További információ kérhető Molnár Csabától, a Gyulai Polgármesteri Hivatal mérnöki osztályának vezetőjétől (+36-66-526-870, molnar@gyula.hu).

 

 


 

 

2019. 03. 07., SAJTÓANYAG 

NAPELEMES RENDSZERT ÉS ENERGIATAKARÉKOS VILÁGÍTÓTESTEKET KAPOTT A GYULAI KÖNYVTÁR

Projektzáró rendezvényen adták át március 7-én a Mogyoróssy János Városi Könyvtár új világítótesteit és napelemes rendszerét. A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében, 29,92 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg. A fenntartók arra számítanak, hogy a továbbiakban akár az egész éves villanyszámlát is megtakaríthatja az intézmény.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

A megjelenteket elsőként Dézsi János könyvtárigazgató köszöntötte, majd felsorolta, milyen fontos korszerűsítési munkálatokat, javításokat végeztek el az elmúlt években. Ezek között tett említést arról, hogy azok a napelemek, amelyek már egy komoly lépést jelentettek az energiatakarékosság felé, tavaly novemberben kerültek fel a tetőre. A régi világítótesteket 2019 januárjában és februárjában cserélték le újakra. Az igazgató aláhúzta, eddig kizárólag pozitív tapasztalataik vannak a fejlesztéssel kapcsolatban.

 

DÉZSI JÁNOS

Fotó: Gyulai Hírlap 

Kovács József országgyűlési képviselő üdvözlő szavaiban kifejtette: abban a választókerületben, amelyet képvisel, nem ez az első könyvtár-korszerűsítés. Korábban volt már ilyen átadás Méhkeréken, Okányban és Vésztőn. Hozzáfűzte: mind közül a gyulai a legfontosabb, hisz a megyének Gyula város volt és marad a szellemi központja, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. Kovács József ezt követően a könyv szerepéről és értékéről, a közösségi terek és létesítményekről beszélt.

Az energetikai modernizálás kapcsán az országgyűlési képviselő azt emelte ki, mennyire fontos, hogy a régi épületek esetében ez megtörténjen, mert általa rendkívül jelentős mértékben csökkenthetők a kiadások. Befejezésül kifejtette, mekkora szerepe van a városvezetőségnek a beruházások sikeres lebonyolításában.

KOVÁCS JÓZSEF

Fotó: Gyulai Hírlap 

Beszédében Görgényi Ernő polgármester így fogalmazott: egy város szellemiségéről nagyon sokat elárul, milyen állapotban vannak régi épületei. Ám ahhoz, hogy ezek az ingatlanok valóban működők és fenntarthatók legyenek, a legkorszerűbb épületenergetikai technológiákat kell alkalmazniuk. A könyvtár is egy történelmi épület, a városháza működött benne egykoron, hangsúlyozta a tisztségviselő.

A polgármester kiemelte: komoly egyeztetésre volt szükség ahhoz, hogy a műemlék jellegű épületre napelemeket helyezhessenek fel, annak ellenére, hogy ezeket az udvar felőli tetőszerkezetre tervezték. A műemlékvédelmi hatóság kezdetben vonakodott megadni az engedélyt, végül Takács Árpád kormánymegbízott közbenjárásával megvalósult a szakmai konszenzus.

 

GÖRGÉNYI ERNŐ

Fotó: Gyulai Hírlap 

Városunk polgármestere összefoglalta azt is, milyen beruházásokat valósítottak meg az elmúlt nyolc évben a város energetikai korszerűsítése érdekében. Az első Erkel Ferenc szülőházát érintette: itt 2011-ben alakították ki a talajszondás fűtési rendszert. Az AquaPalotában a termálvíz maradék hőjét hasznosítják, a Kohán Képtárban léghőszivattyús rendszert alkalmaznak, az Almásy-kastélyban geotermikus energia biztosítja télen a meleget.

A városvezető példaként említette, hogy az utóbbi időben több közintézményben, óvodában és iskolában is kicserélték a nyílászárókat, szigetelték a falakat, a tetőt, korszerűre cserélték a gépészetet. Napelemes rendszert telepítettek az Erkel-gimnázium főépületére és a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokra, a „Madaras” kollégium, az Erkel Ferenc Művelődési Központ és a Szivárvány Napközi Otthon pedig teljes körű energetikai korszerűsítésen esett át. Hasonló fejlesztés van folyamatban a Gyulai Tankerületi Központban, a városházán és a Gyulai Közüzemi Nkft. székházában. Megjegyezte: külön öröm, hogy nem csupán az önkormányzati tulajdonú épületeket érinti ez a szemlélet Gyulán.

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

 

A könyvtár esetében a korszerűsítés 28,6 millió forintba került, tájékoztatta a jelenlévőket a településvezető. Ebből a napelemes rendszer telepítésére valamivel több mint 14 millió forintot, LED-es korszerűsítésre 12,6 milliót fordítottak. Az összeg elegendő volt arra is, hogy az épület tetőszerkezetén 20 kW teljesítményű, háztartási méretű napelemes rendszert helyezzenek üzembe. Emellett az elavult izzólámpás és fénycsöves lámpatestek helyett LED-es fényforrásokat, felületre szerelt lámpatesteket helyeztek el. Kör alakú LED-es fényforrások kerültek a mosdókba és az alárendelt helyiségekbe is. A gyermekkönyvtár ugyan nem volt része a pályázatnak, de mivel igazoltnak látszott, hogy a korszerűsítést itt is célszerű elvégezni, módosították a vállalkozási szerződést.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Görgényi Ernő elmondta: tavaly a könyvtár 1 millió forintos villanyszámlát fizetett ki, mától kezdődően viszont minden esély megvan arra, hogy a megvalósítás eredményeként ez a kiadás nullára csökkenjen. A polgármester pozitívnak értékelte azt is, hogy a közbeszerzési eljárást ezúttal is egy gyulai cég, a DÉLMA-VILL Kft. nyerte meg.

          

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)