Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyula város értékeit és hungarikumait népszerűsítették a Lakitelek Népfőiskolán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2018. április 06. 14:00
Gyula város értékeit és hungarikumait népszerűsítették a Lakitelek Népfőiskolán
Jó gyakorlatokban is élen jártunk az Érték – közösség szakmai konferencián

A gyulai vár a Békés megyei értéktárba is bekerült 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Immár 16 feldolgozott értéke, és első perctől fogva hungarikuma is van Gyula városának, amihez országos viszonylatban is egyedülállónak számító szakmai füzet is készült. Mindezekről a Minden értéknek legyen közössége! Érték – közösség című konferencián értesülhetett a Lakitelek Népfőiskola másfélszáz részvevője.

A március 23–25. között megszervezett fórum elsődleges célja az volt, hogy az ország összes megyéjéből, valamint a határon túlról meghívott települések bemutassák a már kialakult helyi értéktárakat, és párbeszédet kezdeményezzenek egymással a kialakult jó gyakorlatokról. Városunkat Bagyinszki Zoltán, a Gyulai Települési Értéktár Bizottság titkára képviselte az értekezleten.

A konferencia résztvevőit Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola elnöke, Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős helyettes államtitkára, valamint Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója köszöntötte. Az összejövetelen azok vettek részt, akik szakemberei annak a területnek, amit az értékek világának nevezünk: a hazai értéktár bizottságok tagjai, vezetői, városvezetők, polgármesterek, jegyzők, a turizmus és a kulturális szféra irányadó munkatársai, mondta lapunknak Bagyinszki Zoltán.

A részvétel meghívásos alapon történt. A szervezők felhívására be kellett nyújtani egy kitöltött adatlapot, amely arra adott alkalmat, hogy az értéktári bizottságok bemutatkozzanak. Gyula városának sikerült elérnie, hogy részt vehessen a konferencián. Ennek ünnepélyes, protokolláris részét egy egész napos plenáris ülés követte, majd másnap egy módszertani blokk, amely arról szólt, ki hogyan csinálja.

A gyulai értéktár titkára, Bagyinszki Zoltán saját 20 fős szekciójában beszélt a helyi bizottság munkájáról, a városi tárba felvett értékekről, bemutatta ezek honlapját, a Magvető református iskola által tavaly elért országos első helyet a hungarikumok Kárpát-medencei versenyén, és szólt arról is, hogy három éve elindítottak Gyulán egy időszaki Diákérték Feltáró Klubot pályázati forrásból, amely arra adott példákat, miként vonhatók be a fiatalok az értéktári munkába. Három órán át így Gyula került a középpontba Lakitelken. A titkár előadását egy reprezentatív, gyulai finomságok kóstolójával és tárgyi mustrával színesített mobilkiállítás egészítette ki, a szervezők kérésének megfelelően.

– A megbeszélésen világossá vált, hogy Gyula élen jár ebben a munkában is, hisz gyönyörű fotókkal illusztrált 20–30 oldalas értéktári füzeteket állítottunk össze, egyelőre belső használatra, de azzal a szándékkal, hogy idővel bekerüljenek a könyvtárba és a levéltárba. Az országban szinte sehol másutt nincs ilyen kezdeményezés – hangsúlyozta Bagyinszki Zoltán. A városnak immár 16 feldolgozott, befogadott értéke van, ezek mindegyikéről írott és digitális dokumentáció készült, amelyek megtekinthetők a bizottság weboldalán.

A legfőbb cél az, hogy ne csak helyi érték legyen az, ami már gyulaiként elfogadott, mutatott rá a szakember. Nekünk első perctől van hungarikumunk, ez a gyulai kolbász, és már van csaknem hat megyei értékünk is. A tár évente 5–6 új tétellel bővül, ami azt szolgálja, hogy ország-világ megismerhesse azokat az értékeket, amelyek a legtöbb gyulai számára evidensek, ám a távolabb élők még csak nem hallottak róluk.

– Döbbenet, hogy a közélet meghatározó szereplői között is szép számmal akadnak olyanok, akik még nem jártak Gyulán, pedig mennyi klassz dolgunk van – jegyezte meg Bagyinszki Zoltán, és hozzáfűzte: a városban 35 műemlék tekinthető meg, ami ritkaság, emellett létezik egy közel 120 tételes lista, ami 30–50 évre még biztosan feladatot ad az értéktári bizottságnak.

Májusban Bay Zoltán és a Bay Zoltán-emlékszoba, a Béke sugárúti igazságügyi palota és a körrepülő modellező világbajnokok teljesítménye kerülhet napirendre a Gyulai Települési Értéktár Bizottság ülésén. A munka előkészítése minden esetben a városháza önkormányzati és kulturális osztályának kiemelt feladata.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)