kiváló antioxidáns hatású a bodzavirág
Fotó: pixabay.com
A friss virágzatból szörpöt, a bogyókból lekvárt készíthetünk, ami kiváló hashajtó, vizelethajtó. A leveléből készült tea reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de migrén ellen is ajánlják. Ezeket a pozitív tulajdonságok a bodza a virágzatában lévő flavonoidoknak, szaponinoknak, illóolajoknak köszönhető. Levelében cseranyagok és glikozidok halmozódnak fel. Termésének magas az A-, B-, C-vitamin és folsav tartalma, gazdag flavonoidokban, kiváló antioxidáns hatású.
Bodzafánk
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg vaj
- 5 evőkanál cukor
- 2 tojássárgája
- csipetnyi só
- 8 tenyérnyi bodzavirág
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk, és egy közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból papírszalvétára szedve lecsepegtetjük és azon melegében, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.
- Energia: 3398 kcal
- Fehérje: 78,2 g
- Zsír: 110 g
- Szénhidrát: 499 g
Egészségükre!