Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Van megoldás a beázós Paradicsomi lakótelepi ingatlanok homlokzatának korszerűsítésére

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2018. március 20. 18:00
Van megoldás a beázós Paradicsomi lakótelepi ingatlanok homlokzatának korszerűsítésére
Néhány hónapon belül megkezdődhetnek a felújítások, ha az érintettek is akarják

Hosszadalmas a folyamat, amely a Paradicsomi lakótelep ingatlanjainak homlokzati felújításához vezethet, de amennyiben az ott élők többsége megszavazza, hogy igenis akar jobb körülmények között élni, és anyagi áldozatot is hajlandó ezért hozni, még idén nyáron megkezdődhetnek a munkálatok.

szabó jenő

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Többen is jelezték az OTTHON Lakásszövetkezetnél az elmúlt években, hogy gond van a Paradicsomi lakótelep épületeivel. Egy-egy nagyobb esőzés vagy hóolvadás ugyanis a lakások beázásához vezet. A probléma legfőbb oka, hogy a csaknem negyed százados épületekre már ráfér az átfogó korszerűsítés, hisz kisebb-nagyobb foltozgatásokkal nem szüntethető meg, hogy a víz utat ne találjon magának a fal repedésein, a felszín alatti vájatokban, és be ne folyjon a lakásokba.

– Hangsúlyozni szoktam, hogy a családi házak esetében is 20–25 év alatt legalább annyit kell fordítani a karbantartásra, mint amennyibe kerül a ház, különben tönkremegy. Ugyanez érvényes a lakótelepi ingatlanokra is – tájékoztatott március 20-i beszélgetésünkkor az OTTHON Lakásszövetkezet elnöke, Szabó Jenő építőmérnök.

A szövetkezet szakembereitől megtudtuk, hogy egy immár sok éve fennálló ügyről van szó, ami abból is adódott, hogy a lakótelep ingatlanjai eleve hibásan épültek meg, tehát már új korukban sem feleltek meg az alapvető követelményeknek. Az idő vasfoga pedig csak rontotta a helyzetet.

Mindemellett az sem segítette elő az állagmegóvást, hogy az ablakcserék jó szándékkal, de meggondolatlanul és helytelenül történtek. Mert például, aki műanyag nyílászárót szereltetett be, ne csodálkozzon, hogy bepenészedett a lakása. A falaknak ugyanis szellőzniük kell, a műanyag ezt nem teszi lehetővé, főként, ha télen még az ablakot sem nyitják ki, nehogy kimenjen a meleg.

A Paradicsomban a beázások annak kapcsán kerültek ismét előtérbe, hogy a múlt hét végén Balogh Gergely elkeseredésében azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy a Lahner György utcában lévő lakása elég rendesen beázott, és hiába jelezte ezt a lakásszövetkezetnek, nem történt semmi. Panaszát mi közé is tettük, amiként Szabó Jenő erre adott válaszát is.

Jóllehet a felek abban egyeztek meg, hogy hétfőn, március 19-én személyesen is találkoznak, ez a gyakorlatban csak írott gondolatcserében és egyeztetésben merült ki.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Szabó Jenő szerint végül Balogh Gergely is belátta, egyetlen járható út létezik, éspedig az, amit a szövetkezeti elnök a Gyulai csevegőben is megosztott olvasóival. Ennek lényege, hogy két–három héten belül megkezdhetik a tárgyalásokat, a lakógyűléseket az érintettekkel, akiknek döntést kell hozniuk arról, belemennek-e egy hosszabb-rövidebb – annak függvényében, milyen korszerűsítést szeretnének – futamidejű hitelbe, lakástakarék pénztári szerződésbe, ha egy összegben nem tudják letenni a beavatkozás pénzbeli értékét, ami akár a 19 millió forintot is elérhetik. Félmegoldás nem létezik. Eredményhez csak az vezet, ha a teljes ingatlanhomlokzatot rendbe hozzák. Ez 3,5–6,5 ezer forintos többletköltséget jelentene lakásonként 60–70 hónapig. Mindez annak függvényében, milyen és mekkora felújítást szereznének a lakók. Az elvégzett munkálatoknak köszönhetően 25–30 évig garantáltan nem áznának be az említett tömblakások.

Szabó Jenő elnök Balogh Gergely azon felvetésére is válaszolt, miszerint hiába szólt többször is a lakóbizalminak, nem ment ki senki a helyszínre. A szövetkezet nyilvántartásából előbányászott adatok szerint Balogh Gergely első hibabejelentését 207. november 14-én regisztrálták, majd közösen arra jutottak, hogy 20-án reggel 9 órakor egyik munkatársuk felméri a terepet. Az ingatlanról, illetve a Balogh család lakásának veszélyforrásairól 2018. február 7-én készített felvételeket a lakásszövetkezet kiküldött alkalmazottja.

A beázások megszüntetése érdekében tett intézkedésekre, a lehetséges megoldásokra, ezek részleteire még visszatérünk lapunkban.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)