Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Ahol az ízek a régiek”, ott még a habcsók is kolbászból van

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2018. március 05. 09:00
„Ahol az ízek a régiek”, ott még a habcsók is kolbászból van
Belelapozunk a Százéves vendégkönyvébe

Sorozatunk címét a Százéves (Reinhardt) cukrászda vendégkönyvéből kölcsönöztük (majd alkalmazkodva mai bejegyzésünk tárgyához, kiegészítettük egy félmondattal). Az aranybetűs, keményfedeles zöld kötet a fizetővendégek 1954 és 1968 közötti bejegyzéseinek gyűjteménye, s a régiek közül sajnos az egyetlen, amely a Békés Megyei Levéltárban megőrződött az utókornak.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az egyhetes idei kemény tél után hála istennek városunkba is visszatért a tavasz. Mi másra is gondolhatnánk ilyenkor a szép fényes nap alatt, mint arra, hogy már csak egyet-kettőt kell aludnunk, és itt a nyár, jöhetnek a dekoltázsok, a rövidnadrágok és a fagylaltok minden változatban és mennyiségben.

Nos, ennek örömében eléggé lehangoló arról olvasni a Százéves vendégkönyvében, hogy a kuncsaft nem habcsókot rendel márciusban cirádás biedermeier karosszékéből, de még csak nem is egy jó sűrű málnaszörpöt, hanem kolbászt. Bizonyára férfi lehetett az illető.

Rettenetes még csak bele is gondolni, miként érezhette magát az a gyulai úriasszony, aki az esti színházi előadás előtti izgalmi állapotában, levendula illatú ünneplőjükben és mit sem sejtőn beült egyet csevegni a cukrászdába, ahol tömény kolbászszag és kolbászka ízű sütike várt reá.

A történet viccesnek tűnik, de csak az időbeli messzeségből, mert amikor a saját bőrödön tapasztalod meg, hogy a szövetkabátoddal együtt a hely dunsztjait is magaddal hurcolod az előadásra, ahol semmi perc alatt eléred, hogy a publikum fele kiutáljon a teremből, akkor már nem is találod annyira mulatságosnak.

Szóval ilyen kegyelmi állapot körvonalazódhatott 1960. március 3-án is a Százévesben, amikor a következő sorok kerültek be a vendégkönyvbe:

A régiségek mellett az újítás, a „gyulai kolbász” is megérdemli az országos érdeklődést!

Meg, persze, de azért nagyszerű, hogy már nem árulnak sültkolbászt a Százévesben.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)