Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A rossz állapotú hidak mellett a sétálóutcára illetéktelenül behajtók is szóba kerültek az interpellációs órában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2017. október 19. 13:20
A rossz állapotú hidak mellett a sétálóutcára illetéktelenül behajtók is szóba kerültek az interpellációs órában
A képviselő-testület október 19-i ülésén több korábbi témát is felelevenítettek

Ahogy azt megszokhattuk, az interpellációs kérdésekkel kezdődött a gyulai képviselő-testület október 19-i ülése. Szabó Károly a Bay Zoltán-emlékszoba kapcsán kérdezett, Durkó Károly egy épület témáját vetette fel. Mittag Mónika lakossági megkeresések miatt interpellált, Torma Béla egy korábbi felvetését dobta be újra, Kiss Tamásné pedig három témát hozott a grémium ülésére.

 

a képviselő-testület október 19-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Futballista-emléktábla

Az interpellációk előtt Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester kért szót, hogy magyarázatot tudjon adni egy, a testület szeptember 28-i ülésén elhangzott témára. Ahogy mi is megírtuk, akkor Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) egy emléktábláról kérdezett, amelyet a városi sporttelepen állíttattak a gyulai futballcsapat néhai játékosainak, edzőinek és elnökeinek. Mint mondta, ha önkormányzati tulajdonban lévő vagy az önkormányzathoz tartozó gazdasági társaság tulajdonában lévő ingatlanra szeretne valaki táblát tetetni, azt meg kell tárgyalnia az oktatási és kulturális bizottságnak, így ebben az esetben mulasztás történt.

A városvezető elmondta, hogy eljuttatott hozzá egy levelet Tóth II. József, korábbi gyulai focista, a tábla állítatója. Ebben kifejtette, hogy Béres István főépítésszel volt először a tábla tervezett helyén – a sporttelep büféjének oldalánál –, valamint leírta, hogy nem kellett döntés, hiszen az épület a Magyar Labdarúgó Szövetség tulajdona. Felmerült, hogy néhány név azért maradt ki a sorból, mert disszidáltak az ’56-os forradalom idején, de a válogatásban összesen két dolog játszott szerepet: ha valaki hosszú évekig szolgálta a csapatot, akkor felkerült, de akkor is, ha magasabb szintre igazolva vitte tovább a csapat hírét.

Görgényi Ernő szerint az ilyen félreértések miatt kellett volna megtárgyalni a tábla ügyét, amelyre sort is kerítenek majd a jövőben, hiszen hiába nem önkormányzati tulajdon az épület, amelyen látható, a sporttelep önkormányzati cég tulajdonában van. Hangsúlyozta azonban, hogy nem akarják eltávolítani az emléktáblát, csupán szeretnék betartani a jogszabályokat.

 

____Eredeti-GYHRCSD008.jpg

durkó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Bay Zoltán arcképe

A legutóbbi ülésen elhangzott kérdés felelevenítése után elsőként Szabó Károly (Fidesz) kapta meg szót: a képviselő elsőként egy javaslatot tett, miszerint szeretné, ha Bay Zoltán arcképe és neve is – ahogy Erkel Ferencé – fel lenne tüntetve táblán a városba vezető utaknál és a gyulavári hídnál. A polgármester szerint ez egy támogatandó kezdeményezés, ezért azt tanácsolta, hogy írjanak ki egy ötletpályázatot, ahogy tették azt  Erkel esetében is, utána pedig döntsön a testület a legjobb megoldásról.

Szabó Károly második interpellációjában a gyulavári óvoda és a tornacsarnok környékén elszaporodott gyomnövény, a királydinnye problémájára hívta fel a figyelmet. Számos alkalommal próbálták már kiirtani a gazt, de az makacsul tartja magát, tüskés termésének pedig már számos kerékpárgumi látta kárát. Daróczi László, a Gyulai Közüzemi NKft. ügyvezetője azt mondta, hogy elsősorban intézményi kötelesség, hogy rendben tartsák a környéküket, de természetesen segítenek, ha arra szükség lesz.

 

____Eredeti-GYHRCSD006.jpg

szabó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Durkó Károly kiemelte, hogy jelentős értékmentés zajlott a városban az utóbbi években, de a Bodoky utca 8. szám alatt található tímárház lassan mégis az enyészeté lesz. A területet 2010-ben adták el, akkor pedig ígéretet kaptak arra, hogy a helyreállításánál megőrzik a ház egyedi homlokzatát, de egyelőre nem történt előrelépés. Második kérdésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Interspar felé vezető út mindkét oldalon megsüllyedt a járda, ez pedig rendkívül balesetveszélyes, ráadásul nagyon szemetes a terület.

Elsőként Béres István válaszolt a tímárház kapcsán, aki kifejtette, hogy számos beépítési tervet kaptak már a tulajdonostól, most a források keresése zajlik, addig pedig a türelmes várakozáson kívül nem tudnak mit csinálni. A Gyulai Közüzemi NKft. ügyvezetője megígérte, hogy megcsinálják az említett járdaszakaszokat, a szemét összegyűlésének elkerülése érdekben pedig kihelyeznek egy plusz szeméttárolót, valamint folyamatos ellenőrzéseket fognak tartani.

 

____Eredeti-GYHRCSD012.jpg

mittag mónika

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Illetéktelen behajtók

Két lakossági megkereséssel fordult a testülethez Mittag Mónika (Fidesz). Elsőként arra a problémára hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen hajtanak be a Városház utca sétálóutca szakaszára olyanok, akiknek nem lenne hozzá joguk. A díszburkolaton számos keréknyom található már, valamint balesetveszélyes is.

Görgényi Ernő szerint – aki maga is tapasztalata már a jelenséget – elsőként a rendőrséggel kell egyeztetni, amelynek alapvetően nehéz dolga van ezzel kapcsolatban, hiszen tettenérés nélkül nehéz bizonyítani a szabálytalanság tényét. Felvetette azt a lehetőséget is, hogy mechanikai akadályt helyeznek el a Telekom üzlete mellé, például egy sorompót, amit csak a jogosultak nyithatnak fel.

A második kérdés a Jókai utca és Béke sugárút találkozásánál, a Tom Market mellett álló hirdetőtáblára vonatkozott, amelyre hosszú ideje nem kerültek ki hirdetések, de jelentősen rontja a környezet látványát. A válaszból megtudtuk, hogy rövid utánajárás után kiderült: a hirdető nincs nyilvántartásban, így eltávolítható.

 

____Eredeti-GYHRCSD013.jpg

torma béla

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 Elszállíthatatlan konténerek

Torma Béla (Fidesz) először a grémium utolsó ülésén felvetett kérdését tette fel újra, amely a Törökzugban található, az Élővíz-csatornán átívelő híd rossz állapotára hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint, azóta nem történt előrelépés az ügyben. Molnár Csaba, a mérnöki osztály vezetője azt mondta, hogy megvizsgálták a hidat, eszerint pedig körülbelül 1,5 millió forint lenne a helyreállítási költség, valamint megindult a forráskeresés is.

Második interpellációjában is egy korábbi kérdését hozta fel a képviselő: már tavaly is volt szó arról, hogy mikor szállítják el a víztisztító konténereket a városból, de azok azóta is ugyanott állnak. Daróczi László válaszából kiderült, hogy már felszólítást küldtek a tulajdonosoknak. A probléma egyébként nem egyedi, az ország számos pontján gondot okoz, hogy még nem vitték el a konténereket.

Harmadikként kiemelte, hogy örül annak, hogy a közüzemi kft. mennyire gyorsan dolgozik a lehullott levelek elszállításának ügyében, valamint reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is ilyen gördülékeny lesz a munka. A közüzem ügyvezetője megerősítette ebben, de hozzátette, hogy az idegenforgalmi csomópontok továbbra is elsőbbséget élveznek a sorban.

 

____Eredeti-GYHRCSD016.jpg

kiss tamásné

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 Tulajdonos nélküli kút

Utolsóként Kiss Tamásné (Fidesz) kapott szót, aki ugyancsak három kérdésben interpellált: elsőként egy duzzasztónál található telekre hívta fel a figyelmet, amelynek nincs kerítése, a közepén pedig egy fedetlen kút áll. Ez önmagában is balesetveszélyes lenne, de a közelben található egy futballpálya, ahová rendszeresen járnak gyerekek. Molnár Csaba szerint először júniusban vették fel a kapcsolatot a telek bejegyezett tulajdonosával, aki állítása szerint továbbadott a területen, de az állítólagos új tulajdonos erről nem tudott, így jogi útra kell terelni a kérdést.

Az üdülőszövetkezetnél, a Part utcánál is van egy rossz állapotban lévő vashíd – hívta fel rá a figyelmet a képviselő. A mérnöki osztály vezetőjének válasza szerint felmérték a területet, de ide nagyobb beruházás kell, mint a törökzugi esetnél: előreláthatólag 2,5 millió forint költséggel kell számolni.

Az utolsó kérdésben a Temesvári út melletti szervizút volt a téma, amely még nincs leburkolva, az egyre több kátyú pedig nagyon megnehezíti a közlekedést. Daróczi László ígérete szerint, még a hónapban befejezik a munkálatokat.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)