Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Felállították a reformáció 500. évfordulójára készült emlékoszlopokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. HÍREK • 2017. szeptember 20. 13:30
Felállították a reformáció 500. évfordulójára készült emlékoszlopokat
A három hasábból álló emlékművet Papp László tervei alapján Csőke Péter kőfaragó mester készítette

Végső helyükre emelték a reformáció 500. évfordulójára készült emlékoszlopokat szeptember 20-án a Petőfi téren. A három hasábból álló emlékművet püspöki istentisztelet keretében fogják felszentelni.

P1240515.JPG

Helyére került a kompozíció

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos

Kósa László ötlete alapján indult a kezdeményezés, hogy a reformáció gyulai éveinek emléket állítsanak. A Papp László építész tervezte alkotást Csőke Péter kőfaragó mester öntötte formába.

Mint azt Csőke Péter elmondta, az afrikai impala gránitból készült alkotás hasábjainak mindegyike hat részből állt össze. Az összerakás után Akepox német ragasztóanyaggal és csapokkal rögzítették a részeket, amelyek közé a beemeléshez szükséges lapos vasakat is beillesztettek.

– A hasábok részeinek minden szöge más, így nagy szakmai kihívás volt az összeállítás.

A Petőfi téren emelődaru segítségével állították az előre elkészített talapzatba a darabokat, amelyeket gondosan rögzítettek. A felületekre vésett feliratok egyelőre még nem láthatók, de azt tudjuk, hogy Janson SSK betűtípussal írták őket, amely típust a legendás református betűmetsző és nyomdász, Misztótfalusi Kis Miklós tervezte Amszterdamban az 1600-as évek végén. A betűtípus az évforduló történetiségét hangsúlyozza.

 

____Eredeti-P1240499.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos

Az eredeti ötlet alapján csak egy oszlop került volna a Petőfi térre, ám Papp László építész inkább egy térbeli kompozíciót képzelt el.

– Maga az oszlop egy hordozó szerepet tölt be, az igazi üzenet maga a szöveg. 

Az emlékoszlopok felállítását a helyszínen tekintette meg Kósa Ferenc, Papp László építész és Baráth János gyulai református lelkipásztor.

Az oszlopok felszentelése októberben várható, amikor a református és az evangélikus egyház püspöke is jelen lesz a közös ökumenikus istentiszteleten. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)