Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén is a fürdővárosban gyűltek össze a legjobb helyesírók

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2017. február 24. 13:30 • Frissítve: 2017. február 24. 18:15
Idén is a fürdővárosban gyűltek össze a legjobb helyesírók
Az Implom József Helyesírási Versenyre 2017-ben több mint százan jelentkeztek

A történelmi Magyarország szinte minden szegletből érkeztek nebulók a több mint száz középiskolás fiatal részvételével február 24-én megrendezett Implom József Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjére. A városháza dísztermében megrendezett megnyitó eseményen elsőként dr. Görgényi Ernő köszöntötte versenyzőket és felkészítő tanáraikat. 

____Eredeti-_DSF7599.jpg

A verseny megnyitója a gyulai városháza dísztermében

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Nyelvünk egy sziget az indoeurópai nyelvek tengerében. Egy olyan varázslatos sziget, melynek értékeit csak mi – akiknek anyanyelve a magyar – ismerhetjük igazán. Éppen ezért nehezen összehasonlítható nyelvünk a környező országokéival. Más logika alapján épül fel, és más gondolkodásmódot feltételez. Egy biztos: aki magyarul beszél, az érti meg igazán a magyar irodalom szépségeit, és aki foglalkozik az anyanyelvvel, mindenképpen elismerésre és tiszteletre érdemes, legyen akár tanár, akár ambiciózus diák – emelte ki  városvezető.

Ezek után a zsűri elnöke, dr. Nagy L. János professzor kért szót, aki meghatónak nevezte a polgármester szavait.

– Huszonkilenc év eltelt azóta, hogy az első versenyt megrendeztük. Implom-díjat 1996 óta adunk ki. Alapítóinkra is fontos emlékezni, Kereskényi Miklós és Szabó Istvánné Nagy Magdolna tanárnő nélkül most nem lehetnénk itt – emlékezett a kezdetekre dr. Nagy L. János.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0022.JPG

Tóth Barnánét szervezőmunkájáért ismerték el a rendezvény megnyitóján  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Szegedi Tudományegyetem professzora ezek után a gyulai Tóth Barnánét szólította, akiről elmondta: 29 éve minden egyes verseny az ő segítségével lett olyan, amilyen, hiszen a helyi szervezők egyike önzetlen segítségével nagyon sokat tett a megmérettetések sikeréért. A kollégák most emléklappal és virággal díjazták a meglepett szervezőt.

A program ezek után két elhunyt kolléga emlékének felidézésével folytatódott. A professzor elsőként Cseri Angélát méltatta, aki váratlanul hunyt el nemrégiben, és akinek diákjai szép eredményekkel szerepeltek a nyelvi versenyeken. Ezek után Beszterczeyné Sarkadi Nagy Zsuzsanna tanárnőről emlékeztek meg a jelenlévők, majd a zsűri elnöke az idei verseny részleteit ismertette.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0011.JPG

A versenyen részt vevő diákok

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A délelőtt folytatásában a 2017-es Implom-díjak győzteseit is megnevezték. Dr. Nagy L. János elsőként Bencze Lóránt nyelvészt, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatóját szólította, aki laudációja szerint számos kutatási területtel rendelkezik a stilisztikától a retorikáig. Mint kiderült, a Vallástudományi Szemle alapító főszerkesztőjének okatási munkája is sokrétű, számos publikációval gazdagította a szakmai tudástárat.

A második díjazott Antalné Szabó Ágnes egyetemi professzor lett, akivel kapcsolatban kollégái elárulták:  ő szervezi a középiskolás nyelvi verseny általános iskolai változatát, amiben lelkes és fáradhatatlan munkaerő.

Az egy nappal korábban érkezett diákok a folytatásban elsőként a tollbamondást írták meg, majd a feladatlapok kitöltése következett. A másnapi eredményhirdetés előtt a vendégek városnézéssel és ismerkedési esttel múlatták az időt. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)