Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy lezárult művészettörténeti korszak festményei Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2017. február 17. 09:20
Egy lezárult művészettörténeti korszak festményei Gyulán
Németh József képeiből nyílt emlékkiállítás a Kohán Képtárban

Örök idők címmel nyílt emlékkiállítás a Kohán Képtárban február 16-án, amelyen az alföldi iskola meghatározó művészének, Német Józsefnek a képeit tekinthetik meg az érdeklődők. A megnyitó a Pöttöm énekegyüttes előadásával kezdődött, majd Durkó Károly, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke és Szilágyi András művészettörténész, művészetíró köszöntötte a vendégeket.

szilágyi andrás művészettörténész

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

– Két festő és két barát találkozik újra a Kohán Képtárban – mondta Durkó Károly. – Németh József, aki az alföldi festészet talán leglíraibb és legmeghatározóbb festője volt a 20. század második felének, valamint Kohán György, aki akkor is monumentálisan festett, ha kis képet alkotott. A kiállítás megnyitóbeszédét dr. Nagy Imre, a Tornyai Múzeum igazgatója mondta volna, azonban sajnos influenza gyötri, így Szilágyi András művészettörténész, művészetíró fog beszélni, aki személyesen is ismerte az alkotót.

– Az emlékkiállítás keresztmetszetet nyújt Németh József monumentális életművéből – vette át a szót Szilágyi András. – Ő volt az, aki felvette a Kohán György kezéből kiesett ecsetet, de ő már nem a színkontrasztok drámai erejét, hanem a hétköznapok sorsközösség-vállalását és a paraszti lét múlóidejű állandóságát érvényesítette. Ismert, hogy a magyar nemzeti képzőművészet történeti meghatározottsága, jellegadó karaktere a hely szellemére és egyedi vonásaira utal. Ezért az alföldi festészetet is a maga társadalmi, történelmi kontextusában szükséges vizsgálnunk.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

– Ebben a történelmi időszakban az uralkodó mozgalmi, gazdasági erőtér, a hagyományos parasztság egzisztenciális életlehetőségeit ellehetetlenítette, ugyanakkor a modern civilizáció technikai térnyerése is alakította a paraszti kultúrát. Németh József a vásárhelyi szellemiség egyik meghatározó letéteményese volt. Festőfejedelemnek is tekinthető, de 1994-ben életműve szimbolikusan le is zárt egy korszakot. Másként fogalmazva: halálával elmúlt és visszavonhatatlanul lezárult egy művészettörténeti korszak.

Szilágyi Andrástól megtudtuk, hogy az alföldi művész nem Kaposszerdahelyen született, hanem egy kis faluban, de ide jegyezték be. 1957-ben a Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát, majd Vásárhelyen élt és alkotott. Rendszeresen szerepelt a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon, ezeken több mint 200 alkotást mutatott be.

Az 1994-ben elhunyt festő képeiből 2014-ben nyílt emlékkiállítás Hódmezővásárhelyen, ezt tekinthetik most meg az érdeklődők Gyulán, a Kohán Képtárban.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)