Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy eltemetett várba és a régészek munkájába is betekintést nyerhetünk az Almásy-kastélyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2017. december 05. 09:00
Egy eltemetett várba és a régészek munkájába is betekintést nyerhetünk az Almásy-kastélyban
Megnyitották a vár palánkerődítéseinek kutatásáról szóló időszaki tárlatot

Az eltemetett vár – A gyulai vár palánkerődítéseinek kutatása címmel nyílt időszaki kiállítás az Almásy-kastély Látogatóközpontban december 5-én, amely a 2015–2016-ban lezajlott kutatások, régészeti vizsgálatok eredményeiről ad képet az érdeklődőknek úgy, hogy a felhasznált tudományos módszereket, valamint a képi és írásos forrásokat is bemutatja. A vendégeket elsőként Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszöntötte.

Időszaki kiállítás nyílt az Almásy-kastély Látogatóközpontban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának – kezdte beszédét egy Kodály Zoltán idézettel Görgényi Ernő. – Az ő gondolata kötelez bennünket, gyulaiakat, hiszen, ha egy városnak olyan adottságai vannak, mint a miénknek, amelyekre örökségturizmust építhetünk, akkor ezt a gondolatot kötelezettségként kell tekintenünk. Mert olyan örökség birtokosai vagyunk, amelyre konkrét turisztikai attrakciókat építhetünk.

– Miért jelentős ez? Azért jelentős, mert ebben a városban, mint komplex turisztikai attrakciók, jelen vannak az örökségturisztikai, a gyógyturisztikai és a gasztroturisztikai adottságok, ezeknek köszönhetően pedig olyan nagy volumenű turizmust tudunk lebonyolítani, amelynek bevételei segítségével fenn tudjuk tartani mindazokat az értékeket, amelyeket eleink hagyományoztak ránk.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A polgármester hozzátette, hogy nem szabad elfeledkezni a fenntartásról, hiszen nagyszerű, amikor átadhatunk valami jelentőset, de a fenntartás gyakran problémákba ütközik. Azonban ha egy város olyan kitűnő adottságokkal rendelkezik, mint Gyula, akkor az ágazat bevételei megkönnyíthetik a helyzetet. A városvezető ehhez kapcsolódva kiemelte, hogy a várat idén – 11 hónap alatt – már 83 ezren tekintették meg, míg a kastélyban 71 ezren jártak.

– Az adottság önmagában nem elég, ha viszont az adottságokra hosszú távú, tudatos tervezés épül, akkor mindjárt jobb a helyzet. Víziókra van szükség: tudnunk kell honnan indultunk, hol tartunk, és hová akarunk eljutni. Mit és hogyan szeretnénk megmutatni városunk több száz éves történelméből, és kultúrájából. Nekünk, gyulaiaknak van víziónk, éppen ezért finanszírozunk akár önerőből is ásatásokat, levéltári kutatásokat. Ezekkel a kutatásokkal nemcsak tudományosan megalapozottá tudjuk tenni fejlesztéseinket, hanem új fejezetet is nyithatunk városunk történetéből.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Mindenekelőtt elismerésemet szeretném kifejezni azért a figyelemreméltó munkáért, amellyel ezt a tárlatot előkészítették – vette át a szót Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára. – A tárlat a gyulai vár palánkerődítményének két éve zajló kutatásairól, geofizikai és régészeti vizsgálatok eredményeiről számol be. Fontosnak tartom, hogy nagy hangsúlyt kaptak a vár hiteles, korabeli ábrázolásai, és azok topográfiai vonatkozásai is.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a tárlaton láthatóvá vállnak olyan jelentős új eredmények, amelyek sikeresen világítják meg az 1566-os ostrom eddig homályban maradt részleteit is. Kiemelte, hogy Magyarország kormánya elkötelezett az épített örökség védelmében és megóvásában. A műemlékek védelme az alaptörvény hitvallása szerint mindenki kötelessége, tehát saját hatáskörében mindenki köteles olyan magatartást tanúsítani, amely a saját feladataihoz és lehetőségeihez képest a műemlékek megóvása irányában hat.

– A területet érintő programjaink szinte csak Magyarországi műemléket érintenek. Meg kell említeni a mintegy 55 milliárd forintos kerettel elindított kastély és várprogramot, amelyben sorra újulnak meg az ingatlanok, és funkciót is kapnak, valódi, fenntartható turisztikai attrakcióvá vállnak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Latorcai Csaba elmondta, hogy a kormány továbbra is kiemelt célnak tekinti a gyulai vár és a Szigeterőd védelmét, valamint értékeinek bemutatását. Napirenden van a vár szükséges helyreállítási munkáinak, a kiállítás megújításának és az egykor folyómederrel körülölelt Szigeterőd hiteles helyreállításának támogatása is.

A beszédek elhangzása után Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezetője egy ajándékcsomaggal köszönte meg mindazoknak a munkát, akik a tárlat előkészítésén és összeállításán fáradoztak, majd az érdeklődőknek Liska András, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. régésze tartott tárlatvezetést.

A kiállítást 2018. augusztus 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)