Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Arról beszélgettek, hogy Gyulán nagy dobásra készülnek a várnál

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2016. május 30. 20:30
Arról beszélgettek, hogy Gyulán nagy dobásra készülnek a várnál
Nyilvános műhelybeszélgetést tartottak a Szigeterőd programról a vár lovagtermében
A kereszténység védőoszlopa – Gyula 1566-ban címmel tartottak kétnapos konferenciát Gyulán. A tudományos fórum második napján, május 28-án a vár lovagtermébe várták műhelybeszélgetésre az érdeklődőket az első nap előadói, a Szigeterőd program tervezői és kivitelezői.
____Eredeti-GYHRCSD_019.JPG

Műhelybeszélgetés a gyulai vár lovagtermében 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A beszélgetés során a várat, a fürdőt és környékét, valamint az Almássy-kastélyt is érintő felújításokról és építkezésekről volt szó. A tervezett átalakítások előre láthatólag több mint húsz milliárd forintba fognak kerülni. Dr. Erdész Ádám, a megyei levéltár igazgatója, a beszélgetés házigazdája kérte fel a projekten dolgozókat, hogy ismertessék a terveket.

Szőke Tamás projektmenedzser

Szőke Tamás, a program projektmenedzsere elmondta, hogy egy európai szinten is egyedi vállalkozásba kezdtek, amelynek fő célja, hogy minden legyen élményszerű, ugyanakkor hiteles is. Az egyik legizgalmasabb elképzelés, hogy visszaállítanák a vár köré a vizesárokrendszert.

A munkálatok kutatásokkal kezdődtek, hogy minél pontosabb képet kaphassanak arról, hogy milyen volt a vár és környéke. A levéltári kutatások mellett, amelynek keretében vizsgáltak német és osztrák iratokat is, földtani vizsgálatokat és régészeti kutatásokat is végeztek. Az építészeti sajátosságok mellett többek között olyan területeket vizsgálnak, és várnak ötleteket hozzájuk, mint a várvédők élete és Kerecsényi szerepe. A cél mindenképpen a nemzetközi elismerés, valamint az, hogy fejlesszék és fenntartsák Gyula város turisztikai versenyképességet. Ezekhez rövid távon megvalósuló és hosszú távon versenyképes ötletek kellenek.

Bozó Andás, a projekt vezetőtervezője négy éve kezdett el foglalkozni a programmal, azóta kialakult egy csapat, amely folyamatosan dolgozott, hogy mára itt tarthassanak. Nagyon fontos az építészeti összefüggések kezelése, és a történelmi hitelesség megtartása. Elmondta, hogy a palánkfalnak és az erődítménynek is lesznek olyan részei, amelyeket eredeti formájukban szeretnének megmutatni, továbbá szeretnének a Gyulai Várszínháznak is egy új perspektívát adni. A tervek a Gyulai Várfürdő működését is befolyásolnák, de így talán sikerülne kialakítani egy gördülékenyebben működő téli-nyári üzemet. Elmondta, hogy a nemzetközi piac nagyon fontos, valamint azt, hogy több tervet is készítettek már, olyat, ami a török támadás előtti állapotokat mutatja be és olyat is, ami a mai körülmények közé helyezi be az elképzeléseket.

A város főépítésze, Béres István szerint alázattal kell a városhoz és a vár környékéhez állni, de bátorsággal is, hiszen az elengedhetetlen a fejlesztésekhez. A tervek kivitelezése mellett biztosítani kell, hogy a mindennapi élet is zavartalan maradjon. Elmondása szerint nem lehet tökéletesen az eredeti állapotokat visszaállítani. Azt is mondta, hogy a fizikai építkezésen kívül fontos a történelmi tudat és identitás megőrzése.

A tervek ismertetése után felszólaltak a jelenlévők is, hogy ötleteikkel segítsék a kivitelezést. Beszélt többek között Oross András levéltári delegátus, Péterfi Bence történész, Sipos György egyetemi adjunktus. A beszélgetés végén terepbejárásra invitálták a jelenlévőket. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)