Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Nemzeti Várprogram kiemelt helyszíne lesz a gyulai vár és a Szigeterőd projekt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2017. január 11. 16:20
A Nemzeti Várprogram kiemelt helyszíne lesz a gyulai vár és a Szigeterőd projekt
Egyedi kormányhatározatot dolgoztak ki a gyulai turizmus fejlesztéséért

Sajtótájékoztatót tartott dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere január 11-én a vár lovagtermében. Közölte: egy december 15-i kormányrendelet értelmében, a gyulai vár és a szigeterőd – másik öt várral együtt – a Nemzeti Várprogram kiemelt helyszíne lett. A kormány egyetértését fejezte ki a gyulai várnak és Szigeterődnek – a felülvizsgált program keretén belül – kiemelt helyszínként történő fejlesztése kapcsán. A nemzetgazdasági miniszter – a nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával – gondoskodni fog a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretének terhére a megjelölt helyszínek turisztikai célú, európai uniós forrásból elszámolható fejlesztéseinek megvalósulásához szükséges 40,5 milliárd forint biztosításáról.

dr. görgényi ernő polgármester a gyulai vár lovagtermében tartott sajtótájékoztatót

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Ez a mostani döntés nem előzmények nélküli, ezért jobb, ha ezeket felelevenítjük, így jobban megértjük az egyik kulcsszót, amely a „kiemelt helyszín” – mondta dr. Görgényi Ernő. – A történet kormányhatározatok szintjén már 2015-ben elkezdődött, amikor a kormány hozott egy határozatot a Nemzeti Várprogramról, ebben pedig megjelölte azokat a magyarországi várakat, amelyek helyszínei lesznek a kormány által megvalósítani tervezett fejlesztéseknek. A gyulai vár előkelő helyen szerepelt a gyulai vár.

– Ezt követően a kormány rendszeresen foglalkozott ezzel a kérdéssel, a felülvizsgálat során kiemelt bizonyos várakat, így a gyulai várat is. A Szigeterőd projekt kiemelt helyszínné nyilvánításával megnyílt a lehetőség arra is, hogy egyedi kormányhatározatot dolgozzanak ki, amely a gyulai turizmus további fejlesztését és Gyula nemzetközi szintű turisztikai desztinációvá válását alapozza meg. Így Gyula nem egy lesz a sok pályázó közül, hanem a kormány koordináltan fog forrásokat biztosítani a fejlesztésekhez.

 

 

A polgármester kifejtette, hogy a december 15-i kormányhatározat arra ad felhatalmazást, hogy ezt az egyedi kormányrendeletet előkészítsék. Ezen az önkormányzat, azok az önkormányzati cégek, amelyek a turizmus területén tevékenykednek és a miniszterelnökség együtt fog dolgozni. A mostani döntéshez – amelynek gazdaságfejlesztési vonatkozása is van – kiváló alapot biztosított a gyulai vár, az Almásy-kastély és a Gyulai Várfürdő eredményes és kitűnő működése, valamint a Gyulán eltöltött vendégéjszakák számának mennyisége és évek óta tartó növekedése.

Dr. Görgényi Ernő kifejtette, hogy a polgármesteri hivatal adócsoportjának nyilvántartása szerint 2016 első 11 hónapjában 444 078 vendégéjszaka realizálódott Gyulán, amely meghaladja a 2015-ös év teljes statisztikáját. A várnak 13%-al nőtt a látogatottsága, de többen mentek a várfürdőbe is, mint egy évvel ezelőtt, és az Almásy-kastély is kiemelkedő népszerűséggel üzemelt első – nem teljes – évében. A statisztikai adatok szerint a kastély megnyitása nem csökkentette, hanem növelte a többi kiállítótér látogatottságát.

– Ezeknek az eredményes és hatékony működése azért nagyon fontos, mert azt mutatják, hogy ha a közpénzeket befektetői szemmel kezelik, és azt nézik, hogy hogyan térül meg és hasznosul egy adott támogatás, akkor Gyulánál megállapítható, hogy ezek megtérülő beruházásokat eredményeznek. Munkahelyeket teremtettünk mindegyikkel közvetve és közvetlenül, azon kívül pedig adóbevételeket teremtett mind a város, mind az állam számára.

A polgármester azzal fejezte be, hogy reméli, nemzetközi szinten is újra tudják pozícionálni és erősíteni a város hírnevét, ezáltal pedig a nemzetgazdaság sikerességéhez nagymértékben hozzá tudunk járulni. Első lépésként a Gyulai Várfürdő új versenyuszodájának tervpályázati kiírása van tervbe véve.

GYULAI HÍRLAP • 2017. január 11. 17:58
Egyedi kormányhatározatot dolgoztak ki a gyulai turizmus fejlesztéséért
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)