Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Teljes kép a Tornyai-életműről

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2016. szeptember 16. 10:30 • Frissítve: 2016. szeptember 16. 14:00
Teljes kép a Tornyai-életműről
Több mint negyven alkotás látható a hódmezővásárhelyi festőtől a Kohán Képtárban
Tornyai János képeiből nyílt kiállítás a Kohán Képtárban szeptember 15-én. A hódmezővásárhelyi festőnek negyvenöt képét tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat igyekszik teljes képet adni a művész munkásságáról, életútjának minden fontosabb periódusa megjelenik a festményeken.
____Eredeti-GYHRCSD_008.JPG

 A tárlat megnyitója 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A tárlat mintegy viszonzásként valósul meg, a korábban Vásárhelyen bemutatott Kohán-összeállítás okán. Bakné Kocsis Beáta és Veres József hegedűduettje, valamint a Beszterczey Attila által előadott vers után dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszöntötte a vendégeket.

Dr. Görgényi Ernő 

A városvezető kifejtette, hogy Gyula és Hódmezővásárhely osztozik a kulturális attitűdjében, mitológiánk és őseink is közösek. A tárlat is a közös kultúrát erősíti, hiszen Tornyai János képei mellett a teremben Kohán György alkotásait láthatja a közönség, a két művész pedig Gyulán és Vásárhelyen egyaránt otthon vannak.

Almási István és dr. Nagy Imre

Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere elmondta, nem lehet tudni, hogy Tornyai valaha is járt volna Gyulán, de az biztos, hogy Kohán megfordult Vásárhelyen, számos képe került ott magángyűjteménybe és múzeumba. Kifejtette, hogy mindkét festő ihlető forrása az alföldi táj és az alföldi ember közvetlen környezete, hétköznapi létének motívumai. Van még egy művészeti szál, amely összeköti a két várost: a Gyulai Nyári Művésztelep tagjai a nyolcvanas évek óta szerepelnek a Vásárhelyi Őszi Tárlaton.

Dr. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója is a két alkotó kapcsolatát emelte ki megnyitóbeszédében, és azt mondta, hogy nagyon jó alkalom ez a kiállítás arra, hogy megnézzük, milyen hatással volt Tornyai munkássága Kohán műveire. Az igazgató azt mondta, hogy igyekezett úgy összeválogatni a negyvenöt képet, hogy a hódmezővásárhelyi festő életének minden jelentős korszaka prezentálva legyen. Tornyai életművének rövid áttekintése után néhány kép történetét is meghallgathatta a közönség.

A kiállítás október 30-ig tekinthető meg a Kohán Képtárban.

 

____Eredeti-GYHRCSD_018.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)