Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tudományos konferenciát tartanak a gyulai vár ostromának tiszteletére

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2016. május 27. 14:30
Tudományos konferenciát tartanak a gyulai vár ostromának tiszteletére
Az eseményen a nemrégiben befejeződött régészeti feltárások eredményeit is megvitatják
„A kereszténység védőoszlopa” – Gyula 1566-ban címmel indult kétnapos tudományos konferencia a gyulai városháza dísztermében május 27-én. Az eseményt a gyulai vár 1566-os ostromának 450. évfordulójának tiszteletére szervezték Gyula Város Önkormányzata, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára és az Erkel Ferenc Múzeum összefogásával.
____Eredeti-alap2_szerk.jpg

Képünkön (balról jobbra): dr. Erdész Ádám, Kónya István és Liska András

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Az esemény sajtótájékoztatóval indult, amin Kónya István alpolgármester kiemelte, hogy a konferencia teljes költségvetését biztosítja az a kormány által megszavazott 10 millió forint, amit a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. kezel, és a velük való együttműködésnek köszönhetően sikerült megszervezni a pénteken kezdődő eseményt.

– A Zrínyi-emlékév tiszteletére Gyulán Kerecsényi-emlékévet hirdettünk, amin tisztelettel adózunk a várkapitány és a várvédők emlékének. Az program első pillére év elején az általános és középiskolásoknak szóló történelmi előadás és ahhoz kapcsolódó vetélkedő volt, másik fontos állomása a mai konferencia és az események sorához tartoznak még a júliusi Gyulai Végvári Napok történelmi vonatkozású eseményei, majd egy emléktábla leleplezése és egy szeptember 2-án, a vár elestének napján tartott ökomenikus istentisztelet – részletezte az emlékév programjait Kónya István.

Őt dr. Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója követte, aki a konferencia programjait részletezte. Tőle megtudhattuk, hogy a  most megrendezett gyulai esemény jelentősége abban áll, hogy  a 450 évvel ezelőtti események történeti hátterét részletesen és sok szempontból mutatja majd be. Kiderült: a program tematikájának kialakításakor a szervezők célja az volt, hogy minél sokrétűbben mutassák be az akkori eseményeket, így a résztvevőknek alkalma nyílik arra is, hogy  a vár ostromának történetén túl többek között a nemzetközi okokat és összefüggéseket is megismerjék, vagy bepillantást kapjanak a védők helyzetébe, esélyeibe is.

A tájékoztatót Liska András régész zárta, aki hozzátette: a két napos konferencia első napja a plenáris üléseké, a másodikon pedig egy nyilvános műhelybeszélgetés zajlik majd a várban. Az első napon a szakember a feltárások eredményeit ismerteti, az azt követőn pedig a korábbi eredményeket igyekeznek majd a friss feltárási eredményekbe integrálni a résztvevők. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)