Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai vár ostromának 450. évfordulójára emlékezett a város

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2016. szeptember 02. 19:47
A gyulai vár ostromának 450. évfordulójára emlékezett a város
Koszorúzással, ünnepi testületi üléssel és szentmisével tisztelegtek a várvédők előtt
Ünnepséget tartott Gyula Város Önkormányzata és a Honvédelmi Minisztérium a gyulai vár 1566-os ostromának 450. évfordulóján, szeptember 2-án. Az emlékezés a Kerecsényi László és a várvédő hősök tiszteletére állított tábla megkoszorúzásával kezdődött, amelyet egy ünnepi képviselő-testületi ülés követett a polgármesteri hivatal dísztermében. A napot a belvárosi katolikus templomban tartott szentmise zárta.
____Eredeti-GYHRCSD_002.JPG

Ágyúlövéssel emlékeztek a végvári hősökre

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az emléktábla megkoszorúzására délután 16 órakor került sor, ahol az összegyűlt vendégek és meghívottak előtt dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója tartott beszédet. Összefoglalta a vár ostromának körülményeit, a várvédők hősiességét, ahogy a kilátástalan helyzet ellenére is kitartottak a többszörös török túlerő ellen, majd elmondta, hogy hogyan szegték meg szavukat a hódítók és veszett oda szinte az összes magyar katona. A beszéd után koszorút helyezett el dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és Alt Norbert alpolgármester, valamint dr. Hóvári János főigazgató, egyetemi docens, a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékév” elnöke, dr. Vass Péter, Szigetvár város polgármestere és Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke.

Dr. Erdész Ádám

A polgármesteri hivatal dísztermében 17 órakor kezdődött meg az ünnepi képviselő-testületi ülés, amelyet Beszterczey Attila nyitott egy Pete László verssel. Ünnepi beszédében dr. Görgényi Ernő összefoglalta a vár védelmének és feladásának történetét, majd kifejtette, hogy nehezebb azonosulni a gyulai történésekkel, mint például a szigetváriakkal, mert a katonák nem fegyverrel rontottak ki a kapun és haltak hősi halált. Azonban mindenképpen tisztelnünk kell őket, hiszen vitathatatlanul példamutató tett volt az, hogy a végvári ostromok közül ők tartottak ki a legtovább.

Dr. Hóvári János vette át a szót és elmondta, hogy minden egyes katona, aki a végvári harcok során esett el, az ország több részéért adta az életét. Tudták, hogy az adott szó kötelez és a vállalt feladatot becsülettel véghezvitték. A magyar történelemnek ez egy központi üzenete, hiszen számos más alkalommal volt ugyanez a helyzet, gondolhatunk 1848-49-re, a világháborúkra vagy az ’56-os forradalomra. A történelemben időnként meg kell küzdeni az igazságért, nincs ez másképpen a gyulai vár ostromával kapcsolatban sem, hiszen nagyon sokáig nevezték Kerecsényi Lászlót is árulónak a vár feladása miatt, pedig az egyetlen célja az volt, hogy megmentse a társai életét.

Az ünnepi események sorozata a belvárosi templomban tartott szentmisével ért véget.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)