Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mindent megtudtak a diákok a 450 évvel ezelőtti gyulai várostromról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • MAGAZIN • 2016. május 16. 11:00
Mindent megtudtak a diákok a 450 évvel ezelőtti gyulai várostromról
Lezárult a Vár – ostrom – vitézek címmel szervezett előadás-sorozat
A 450 évvel ezelőtti gyulai várostrom jelentőségének és körülményeinek megismerésével, valamint a korszak teljes körű helytörténeti áttekintésével lettek gazdagabbak azok diákok, akik számára „Vár – ostrom – vitézek” címmel szervezett négy alkalomból álló ismeretterjesztő előadás-sorozatot Gyula Város Önkormányzata és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A vetítéssel és korhű tárgyi eszközök bemutatásával szemléltetett oktatósorozat május 12-én zárult.
____Eredeti-GYHRCSD_014.JPG

A diákoknak dr. Németh Csaba történész beszélt a gyulai vár 1566-os ostromáról

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A helyi és a környező települések általános iskola 7–8. és a középiskola 9–10. osztályos tanulói február 24. és május 12. között a Zrínyi-emlékév programjaihoz csatlakozva a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban tartott előadások által alaposabban is megismerhették a 16. századi viseleteket és fegyvereket, a gyulai vár szomszédságában végzett földtani kutatások legfrissebb eredményeit, valamint az erődítési rendszer szerkezetét. Magyar István alezredes, dr. Páll Dávid Gergely geológus és Liska András régész előadásait követően május 12-én dr. Németh Csaba mesélt az 1566-os várostrom kronológiájáról, Gyula török ostromáról. Az Erkel Ferenc Múzeum történésze előadásában nemcsak a több mint két hónapig húzódó ostrom időrendi eseményeit tárta fel közönségének, de annak előzményeire, érdekességeire is kitért, miközben a korabeli helytörténeti viszonyokra is kitért.

– A gyulaiak 63 napon álltak ellen a törököknek, ami egyedülállónak mondható – hangsúlyozta –, mivel ha sorra vesszük a várainkat, akkor alig találunk olyat, ami egy hónapnál tovább húzta volna, ehhez képest a gyulai vár több mint két hónapig kitartott. Van mire büszkének lennünk, annak ellenére is, hogy a vár végül elesett, mert a mai Magyarország területén még csak hasonlóra sem volt példa. A történelmi Magyarország területét nézve is csak a legerősebb magyar erődítmény, Nándorfehérvár tudott hasonló teljesítményt felmutatni.

Dr. Németh Csaba felvázolta, hogy az ország három erődítménye (Szigetvár, Eger, Gyula) jelentette a végvári védekezés három fő sarokpontját, amelyeknek a harci időszakban helyt kellett állniuk. A történész a hadviselés júniustól októberig tartó szezonjáról és módjáról is beszélt, de az időjárás okozta befolyásoló tényezőkről, valamint a kezdetleges tűzfegyverek működési körülményeiről is alapos ismereteket adott.

– Az oktatási intézmények is fontosnak érezték ezt az előadássorozatot, mert az iskolai tananyag sajnos nem tér ki részletesen a gyulai eseményekre, így aki eljött, teljes körű képet kapott a várostrom körülményeiről. A programhoz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nem csupán a nevét adta, hanem társzervezője is volt, így azt gondolom méltón emlékeztünk meg az 1566-os eseményekről – összegezte benyomásait az előadásoknak helyet biztosító intézmény részéről Kovács Ágnes.

A rendezvényszervező érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy az előadásokra a helyi általános- és középfokú oktatási intézmények mindegyikéből érkeztek diákok, de dobozi, lőkösházi és kétegyházi tanulók is jelen voltak, mivel ők az előadásokhoz kapcsolódóan szervezett két részes történelmi vetélkedőben is érdekeltek.

– A vetélkedő második fordulóját május 19-én tartják, melyen 33 csapat méri össze történelmi tudását – részletezte Kovács Ágnes. A három fős csapatok küzdelme igen elszánt, hisz a győztes szeptember első hétvégéjét a szigetvári Zrínyi-napokon töltheti, a második helyezett csapat a Budai Várban tehet látogatást, a harmadik helyezett csapat tagjai pedig a gyulai élményfürdőben pihenhetik ki a verseny fáradalmait.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)