Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lövések dördülnek el a gyulai várvédők tiszteletére

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2016. szeptember 01. 23:25
Lövések dördülnek el a gyulai várvédők tiszteletére
Az 1566-os események helyszínén egy háromfontos tábori mozsár is megszólal szeptember 2-án
____Eredeti-vegvari_napok.JPG

Képünk a gyulai Végvári napokon készült 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Ágyú- és puskalövésekkel tisztelegnek Kerecsényi László és az 1566-os várvédők előtt szeptember 2-án Gyulán. Az események helyszínén arra emlékeznek, hogy 450 évvel ezelőtt ezen a napon adta át a várkapitány a gyulai erődítményt a törököknek.

A gyulai vár ostroma és az azt követő tárgyalássorozat rekordideig, több mint két hónapig tartott. A Pertev pasa vezette, több mint 30 ezres sereg 1566. július 2-án, a támadás kezdetekor megközelítőleg kétezer védővel nézett szembe. A túlerő ellenére a végvári vitézeknek sikerült megállítaniuk az óriási hadigépezetet: Magyarországon példátlanul hosszú ideig, 63 napig tartóztatták fel a törököket. A tényleges harcok 1566. augusztus 20. táján értek véget, a vár feladásáról szóló tárgyalások pedig szeptember elejéig tartottak. A várvédők többségét elvonuláskor a törökök lemészárolták.

Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint pénteken 10 és 18 óra között óránként dördülnek el lövések az 1566-os eseményekre emlékezve. A várkertbe kilátogatók hallhatnak egy hordozható, háromfontos tábori mozsárt, két botpuskát és két, eltérő korból származó kanócos gyalogsági puskát.

A gyulai várnál 16 órakor megkoszorúzzák a várvédő hősök tiszteletére állított emléktáblát, majd 17 órakor ünnepi képviselő-testületi ülés kezdődik a városházán. 18 órától szentmisét tartanak a belvárosi katolikus templomban a végvári vitézek emlékére. 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)