minden díjazott és minden díjadó a színpadon
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Dr. Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga, a zsűri elnöke elmondta: pontozáskor a párlatok négy tulajdonságát osztályozták. Elsősorban a tisztaságára figyeltek, de fontos volt az ital aromája és karaktere. Természetesen a szájérzetet is vizsgálta a zsűri, ahogyan az utóérzet harmóniáját is döntő szempont lehetett.
Minden tulajdonságra öt-öt, összesen tehát 20 pont volt adható. Az aranyérem 18 ponttól járt a párlatnak és főzetőjének. A pontozás eredményeképpen idén 19 aranyérmet, 56 ezüstöt és 105 bronzérmet osztott ki a zsűri. Mindezek mellett 10 „champion” minősítés és a legjobb versenyminta is kihirdetésre került.
A díjakat V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, dr. Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga, dr. Görgényi Ernő polgármester, dr. Kovács Tamás, a NAV megyei szervezetének igazgatója és Bora Imre főszervező adták át. V. Németh Zsolt köszöntőjében fontosnak tartott szót ejteni a kereskedelmi főzdék értékes munkájáról, mint fogalmazott az államtitkár: ezek a főzdék döntő szerepelt vállaltak abban, hogy a magyar pálinka az élvonalba kerülhessen.
Szabó Zoltán átvette a díjat
A fesztivál legjobb versenymintájának járó díjat végül Szabó Zoltán cacanska lepotica szilvapálinkája nyerte el, ahogyan ez a minta kapta a legjobb bérfőzetett párlat díját is. A legeredményesebb bérfőzetőnek is Szabó Zoltánt választották. A magánfőzők között Gyenesei István nyert, akinek körtepálinkája vitte el az idei évben a legjobb magánfőzött párlat díját. Gyenesi István érdemelte ki a legeredményesebb magánfőző elismerést is. A a komorói Rak-Tár-Tár Bt. lett a legeredményesebb bérfőzde.
A Békés Megyei Önkormányzat a megye legjobb pálinkája címet hirdette meg. A versenyre idén 14 minta érkezett, a győztes az Árpád Pálinkákat gyártó Kisrét Manufaktúra Kft. lepotica szilvapálinkája lett. A nyertes egy éven át viselheti a Békés megye pálinkája címet.