Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Galbács Mihálynét 95. születésnapján köszöntötte a gyulai városvezetés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. MAGAZIN • 2016. április 09. 11:00
Galbács Mihálynét 95. születésnapján köszöntötte a gyulai városvezetés
Rózsika néni szerint a boldog házasság a hosszú élet titka
1921 áprilisában született Galbács Mihányné, akit 95. születésnapján köszöntött a városvezetés április 8-án. Dr. Görgényi Ernő polgármester, Becsyné dr. Szabó Márta címzetes főjegyző és dr. Ökrös István képviselő tortával, virágcsokorral és a miniszterelnök által aláírt emléklappal lepték meg a születésnapját ünneplő Rózsika nénit.
____Eredeti-IMG_3443.JPG

a galbács fiúk, gyula város polgármestere és az ünnepelt, rózsika néni

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Rózsika néni édesapja kocsmáros volt, de a gazdasági válság idején tönkrement, ezért később ácsként dolgozott, majd a tehenészettel is próbálkozott. Édesanyja varrónő volt, ő háztartásbeliként nevelte gyermekeit. Rózsikának egy fiú és egy lány testvére volt.

Az ünnepelt elmondta: egész életében Gyulán laktak, a németvárosi iskolába járt, de a polgárit a gazdasági válság miatt abba kellett hagynia. Aztán kitanulta a szövő mesterséget és abban dolgozott, majd munkát vállalt a Stéberl-gyárban is, a fűszerszobában. Később a Békéscsabai Háziipari Szövetkezet gyulai részlegének vezetője lett, onnan ment nyugdíjba 1977-ben. Nagyon szerette a szőnyegszövést, sikeres volt a részlegük, nagy örömmel gondol vissza ezekre az évekre.

Rózsika néni azt is elárulta: 1942-ben ment férjhez, két fiuk született: Zoltán és Mihály, később öt unokával és öt dédunokával bővült a Galbács család.

Az ünnepelt hozzátette: fiatalabb korában nagyon szeretett táncolni és bálba járni. Sokat olvasott, nem is olyan régen az összes Jókai könyvet elolvasta: – Egy ismerősünknek megvolt díszkötésben, bizony sok álmatlan éjszakát okozott nekem a sok könyv.

Galbács Mihályné lapunknak azt is elmondta: manapság a napjai azzal telnek, hogy televíziót néz, amiben legszívesebben régi filmeket szeretne látni, de ha azt nem talál, lekötik az állatos sorozatok, és az újságokat is szívesen elolvassa.

– Szemüveg nélkül olvasok – említette vidáman az ünnepelt. – Őszintén szólva nagyon jól vagyok! – tette hozzá Rózsika néni, aki arra is ígéretet tett, hogy 5 év múlva, századik születésnapján is szívesen fogadja majd a városvezetés tagjait.

A hosszú élet titkát tőle is megkérdeztük, amire Rózsika néni ennyit válaszolt: – Nincsen annak titka, ha mégis van, akkor az, hogy hosszú évtizedeket éltem le a férjemmel nyugalomban, boldogságban.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)