Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 25. alkalommal versenyeztek a helyi vers- és prózamondók

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. HÍREK • 2016. április 09. 12:00
25. alkalommal versenyeztek a helyi vers- és prózamondók
Idén 60 alsós tanulót neveztek be a Implom József Járási Vers- és Prózamondó Versenyre
Idén 25. alkalommal rendezte meg a Gyulai Implom József Általános Iskola alsós munkaközössége Hídvégi Erzsébet vezetésével a járási vers- és prózamondó Versenyt. A versenyző nebulók ezúttal Gyuláról, Elekről és Kétegyházáról érkeztek az április 8-án, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár olvasótermében megrendezett eseményre.
____Eredeti-GYHRCSD_028.JPG

Az alsósok versenye a gyulai könyvtárban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Ebben az évben 60 alsós tanulót neveztek be a pedagógusok, akiket olyan ítészgárda zsűrizett, mint Katona Katalin, a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője, Bihari Mária versmondó, Dézsi János, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója, Litauszky Györgyné a levéltár egykori dolgozója, Fényes Péterné és Brandt Szilveszterné nyugalmazott pedagógusok.

Az iskolákban selejtezők előzték meg a versenyt, ahonnan a legjobbak juthattak tovább a járási megmérettetésre, amin végül évfolyamonként és kategóriánként egy-egy tanuló nevezhetett.

A kis versenyzők idén is szabadon választott művet adhattak elő. Zsittyán Laura, a „lila” iskola elsős tanulója például a fogfájós nyuszi történetét adta elő. Lapunknak elárulta, hogy a próza nagyon hosszú, akadt volna rövidebb is, de ez jobban tetszett neki, így inkább vállalta, hogy több időt kell fordítania a történet megtanulására.

– Már az iskolában volt egy prózamondó verseny, onnan sejtettem, hogy megnyerem, mert a díjátadón már mindenkinek a nevét mondták, de az enyémet még nem. Most nagyon izgulok, harmadikként lépek majd fel – tette hozzá a kis versenyző.

Fényes Péterné és Brandt Szilveszterné, a zsűri tagjai kérdésünkre elárulták, hogy az előadásokban leginkább mikre figyelnek majd. – Fontos az összhatás, és a témaválasztás, a közönséggel való kapcsolattartás, hogy a gyerekek mennyire azonosulnak a szöveggel, és hogy a történet, amit előadnak, korukhoz illő legyen – emelte ki Fényes Péterné. Ítésztársa annyit fűzött hozzá, lényeges szempont az is, milyen az előadás íve, jól van-e felépítve, elkezdve és lezárva a produkció.  

Az eseményen Kónya István alpolgármester ezekkel a szavakkal köszöntötte a versenyző apróságokat és kísérőiket: Boldogság látni azt, amikor a kisgyermekek örömmel forgatják a versesköteteket,  novellákat, és jó látni olyan fiatalokat, akiknek éppolyan fontos a magyar kultúra ápolása, mint nekünk, pedagógusoknak.

A versengő alsósok értékelése évfolyamonként és kategóriánként történt, különválasztva a versmondókat a prózát előadóktól. A versenyeredményekről azok kihirdetése után a Gyulai Hírlap online felületén is beszámolunk. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)