Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nagyon úgy tűnik, hogy Bod Tamásra rámosolygott a szerencse

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2016. február 01. 18:02
Nagyon úgy tűnik, hogy Bod Tamásra rámosolygott a szerencse
A Szegedi Ítélőtábla szerint az Együtt politikusa nem sértett sem jogszabályt, sem embert, sem Galbács Mihályt

Nagyon úgy tűnik, hogy Bod Tamásra rámosolygott a szerencse. Ez az év eddig egészen jól alakul a Gyulán nem nagy népszerűségnek örvendő ellenzéki politikusnak. Bod egymásutánban nyeri a politikai pereket. Ezúttal a Szegedi Ítélőtábla mondta ki jogerősen, hogy az Együtt politikusa nem sértett sem jogszabályt, sem embert, sem Galbács Mihályt, amikor az egyik képviselő-testületi ülésen felemlegette a fideszes politikus – fogalmazzunk úgy – pártállami múltját.

Bod Tamás közleménye az alábbiakban teljes terjedelmében elolvasható. A közleményt eljuttattuk az érintet félnek is, arra kérve, hogy reagáljon a leírtakra. Amint megérkezik Galbács Mihály válasza, természetesen azt is csorbítás nélkül adjuk közre. 

Azzal messzemenően egyet lehet érteni, hogy a politikai viták rendezésének nem a bíróság a színtere, a közszereplőknek pedig el kell tűrniük „ezt-azt”. Mocsár-Pörjés József Gyere ki a hóra! című jegyzetében ezt egyszer ki is fejtette. Véleményünk szerint Bod Tamás címben szereplő kijelentése, miszerint a "gyulai fideszes politikus az MSZMP erőszakszervezetének tagja volt", továbbra is sántít.

Korábbi írásunk ebben a témában itt: A Gyulai Törvényszék megmondta: a közszereplőknek a demokratikus vita keretei között többet kell eltűrniük

____Eredeti-bod_galbacs_merleg.jpg

MÉRLEGen volt BOD TAMÁS ÉS GALBÁCS MIHÁLY ÁLLÍTÁSA

Gyulai Hírlap illusztrációja

Tisztelt Szerkesztőségek, Tudósítók!

A gyulai fideszes politikus az MSZMP erőszakszervezetének tagja volt 

– mondta ki jogerős ítéletében a Szegedi Ítélőtábla – (sajtóközlemény)

A politikai szereplők politikai múltja nem magánügy. Az pedig politikai pálfordulásnak tekinthető, ha valaki a rendszerváltás előtt az MSZMP munkahelyi vezetésében vett részt, majd később fideszes politikus lett. Mindez bizonyos kérdésekben és helyzetekben politikusi hitelességét is megkérdőjelezheti – mondta ki a napokban született másodfokú, jogerős ítéletében a Szegedi Ítélőtábla a Galbács Mihály (Fidesz) kontra Bod Tamás (Együtt) között lezajlott jó hírnév megsértése miatt lezajlott perben.

Galbács és én a 2015 márciusi gyulai képviselő-testületi ülésen vitatkoztunk össze az általam, az önkormányzat átláthatóságáról szóló rendeletterveztet kapcsán. Itt Galbács, egyebek között, azt mondta, hogy nekem nem lenne erkölcsi jogom a testületben ülni, azonban azt nem mondta meg, miért. Erre válaszul mondtam, hogy „egy, az előző pártrendszer erőszakszervezetéhez tartozó, később fideszessé lett politikusnak nincs joga erkölcsi bírálatomra.”

Ezt követően indított polgári pert ellenem Galbács, aki korábban alpolgármesterként ténykedett, most tanácsnok, valamint a gazdasági bizottság elnöke. A Szegedi Ítélőtábla most született ítéletével helyben hagyta a Gyulai Törvényszék ez ügyben tavaly szeptemberben hozott első fokú ítéletét, amely teljes egészében elutasította Galbács keresetét. Egyben kimondta: nem sértettem meg Galbács jó hírnévhez való jogát. A teljes perköltség és bírósági illeték megfizetésére kötelezte az ítélőtábla a gyulai fideszes politikust.

„A pártállam lényege, hogy az állam és annak alrendszerei megszűnnek a párttól függetlenül működni, amit egyébként a felperes, Galbács személyes előadásában is megerősített” - mondta ki a bírósági verdikt. Az ítélet indoklásában a bíróság idézte Marx államról alkotott nézetét, mely szerint: „Az állam az uralkodó osztály erőszakszervezete.”

A Gyulai Törvényszékhez hasonlóan a Szegedi Ítélőtábla is kimondta: a politikai viták rendezésének nem a bíróság a színtere.

A perben bebizonyosodott, hogy a magát „elkötelezett jobboldali gondolkodású politikusnak” nevező Galbács Mihály 1966 óta a KISZ, 1976-tól pedig megszűnéséig az MSZMP tagja volt. 1983-ban magas KISZ kitüntetést kapott, többször tagja volt vállalati MSZMP alapszervezete vezetőségének, közben marxista-leninista esti egyetemet végzett, egyben munkahelyén a párt káder-utánpótlási csoportvezetője is volt.

Gyula, 2016. február 1.

Bod Tamás, az Együtt – a Korszakváltók Pártja választókerületi elnöke

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)