Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Újra divatba jöttünk – 46. nyarukat töltik el Gyulán a művésztelep alkotói

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2015. augusztus 03. 09:00
Újra divatba jöttünk – 46. nyarukat töltik el Gyulán a művésztelep alkotói
A Gyulai Nyári Művésztelep zárókiállítása augusztus 7-én 17 órakor nyílik meg a Kohán Képtárban
Negyvenhatodik alkalommal gyűltek össze Gyulán a nyári művésztelep alkotói. Albrecht Júlia képzőművész, a Gyulai Művésztelep Egyesület elnöke lapunknak úgy fogalmazott: a város még mindig ontja magából a témát, a festőkből, szobrászokból, grafikusokból és iparművészekből álló társaságnak azonban nemcsak a szabadban való festésre, hanem a műtermi munkára is lehetősége nyílik az Erkel gimnázium épületében.
____Eredeti-P1160025_resize.JPG

Albrecht Júlia alkotás közben 

Fotó: Bagyinszki Zoltán

– Két aktmodellel dolgozunk a műhelyekben. A műtermi munka egyfelől ujjgyakorlat, másfelől szórakoztató játék azoknak, akik profiként már évtizedek óta rajzolnak emberi figurát – ecsetelte Albrecht Júlia. Mint megtudtuk, többen kifejezetten azért jönnek el Gyulára alkotni, mert itt aktmodellről is lehet dolgozni. Ezt pályázati forrásból és a várostól kapott támogatásból biztosítja az egyesület a művészeknek.   

 

Tömpe Emőke, a művésztelep egyik vezetője a református templom kertjében 

– A műtermi munka azt a törekvésünket is elősegíti, hogy fiatalokat támogassunk szakmailag. A pályára készülők, ha igénylik, érett művészektől kaphatnak tanácsot, hiszen mindannyian művészetpedagógusok vagyunk – tette hozzá az elnök. Albrecht Júlia elmondta: a fiatalítást, a művésztelephez kapcsolódó szellemi iskola továbbvitelének kérdését folyamatosan napirenden tartják, ugyanis az alapítógárda átlagéletkora a hetven évhez közelít.  

A július közepén megnyíló gyulai művésztelepen mintegy 35 alkotó fordult meg. A művészek ittlétük alatt előadásokat hallgattak meg, és dokumentumfilmeket tanulmányoztak, a telepnek ugyanis a realizmuson belül továbbra is megmaradt a dokumentációs karaktere. Idén is lehetőség volt a sokszorosító grafika technikai fogásainak begyakorlására, hiszen ismét ellátogatott a helyszínre Kasnyik László nyomdászmester.

Fecske András művészeti író, művészettörténész a figuratív és a nonfiguratív művészet mibenlétéről tartott előadást a telepen. Ez azért is volt fontos, mert még szakmai körökben is nagy a fogalmi zavar ebben a témakörben – avatott be a részletekbe Albrecht Júlia. A képzőművésztől megtudtuk: a 30–40 év közötti generáció körében nagy az érdeklődés a figurativitás, azon belül is a realizmus iránt.

– Beállt egy csömör a nonfigurativitás kapcsán, hiszen azt nem lehet folytatni, zsákutcává vált, és témanélkülisége a szakmát is elfárasztotta. Újra divatba jöttünk – fogalmazott Albrecht Júlia.

A Gyulai Nyári Művésztelep zárókiállítása augusztus 7-én, pénteken 17 órakor nyílik meg a Kohán Képtárban. A tárlaton a hagyományokhoz híven a vázlatjelleg dominál majd, de néhány korábban készült, befejezett alkotást is bemutatnak az érdeklődőknek. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)