Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Reviczky Gábor is benevezett a gyulai halászléfőző és halételkészítő versenyre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. augusztus 02. 19:00
Reviczky Gábor is benevezett a gyulai halászléfőző és halételkészítő versenyre
A vár mellett megtartott rendezvényen hagyományos halételek és különlegességek is készültek
Citromos korhelyhalászlét, tócsiba tekert lecsós halat, kakukkfüves olajos pontyot, harcsanudlit és süllőgyrost is kóstolhattak a látogatók augusztus 1-jén a Csónakázó-tónál megrendezett halászléfőző és halételkészítő versenyen. A résztvevők között volt Reviczky Gábor színművész, aki hallével nevezett a megmérettetésre.
____Eredeti-DSCN2091.jpg

a versenyen gyulai és környékbeli csapatok mérték össze főzőtudásukat

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Reviczky Gábor közismerten nagy pecás, ám ezúttal nem ő fogta ki az általa megfőzött halat, hanem a szervezők, a színművész ugyanis a Csónakázó-tóból származó uszonyosokat használta fel alapanyagként. A színész lapunknak elmondta: a félreérthető halászlé kifejezésnél találóbbnak tartja a hallé megnevezést, ezért inkább ezzel a szóval szokta illetni a közkedvelt ételt.

 

Reviczky Gábor szerint az arányok és a paprika minősége mellett azon is sok múlik, hogy honnan származik a hal

A színművész elárulta: az egyszerűen elkészített dunai hallét szereti, amit a halászokhoz hasonlóan csupán néhány hozzávalóval, fűszerpaprikával, hagymával és sóval készít el. Reviczky Gábor szerint az arányok és a paprika minősége mellett azon is sok múlik, hogy honnan származik a hal.

– Legalább egy órával főzés előtt ajánlatos besózni a halat, és az is nagyon fontos, hogy a hallének valót tisztítás után már nem érheti víz – avatott be a részletekbe a színész, aki azt is elmondta, általában pontyból és kárászból főzi az ételt, de a balin ízét is nagyon szereti.  

– Gyulai és környékbeli horgászegyesületek, civil szervezetek, tógazdák csapatai gyűltek ma össze, hogy autentikus környezetben, a gyulai vár tövében népszerűsítsék a halételeket, és bebizonyítsák, hogy a rántott pontyszeleten túl is van élet – foglalta össze lapunknak a rendezvény lényegét Kiss Szabolcs szervező.

Mint megtudtuk, idén 12 csapat nevezett a versenyre, a résztvevők között békési, biharugrai, köröstarcsai, sarkadi és eleki versenyzők is akadtak. A halászlén, a sült törpeharcsán és keszegen kívül számos ételkülönlegességet is készítettek a versenyzők. Kiss Szabolcs kiemelte: a kilátogatókat ételkóstoló és horgászbemutató is várta a helyszínen.

A szervező elmondta: a zsűri Szebegyinszki János mesterszakács vezetésével kóstolta végig a halételeket. A bírák az ízek mellett a tálalást és a helyszínek higiéniáját is pontozták.

A rendezvény keretében átadták a Gyula Város Horgászsportjáért díjat, mellyel azokat ismerik el minden évben, akik munkájukkal sokat tettek a sportág fejlődésért. A Kiss Mihály és Schlett Árpád által alapított kitüntetést idén Demeter Edit, Békés megye volt halászati főfelügyelője vehette át.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)