Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Kazohinia című regény színpadi adaptációját Gyulán tekintheti meg először a nagyérdemű

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • KULTÚRA • 2015. május 08. 22:25
A Kazohinia című regény színpadi adaptációját Gyulán tekintheti meg először a nagyérdemű
Sopsits Árpád: A Kazohinia egyszerre antiutópia, ugyanakkor egy gyilkos szatíra is az akkori és a mai társadalomról
____Eredeti-GYHRCSD_015.JPG

Képünkön (balról jobbra) sopsits árpád és gedeon józsef

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Városunkban mutatják be először a gyulai születésű Szathmári Sándor legismertebb művéből, a Kazohinia című szatirikus regényből készített színdarabot. Az adaptációt július 21-én tűzi műsorra a Gyulai Várszínház. Az ősbemutatóról Gedeon József, a teátrum igazgatója és Sopsits Árpád, a darab rendezője számoltak be. A május 8-i sajtótájékoztatón a tavaly bemutatott Hold foglyai című előadásról is szó esett, melyet május végén tekinthet meg a budapesti közönség.

____Eredeti-GYHRCSD_006.JPG

Gedeon József: A Hold foglyai című színdarabot egyhangú közönségsiker fogadta

Gedeon József elmondta, a Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből íródott, Hold foglyai című színdarabot egyhangú közönségsiker koronázta a tavalyi évad során. Mint az igazgató kifejtette, a Sopsits Árpád rendezte produkció sikertörténete tovább folytatódik.

- Elhatároztuk, hogy tovább játsszuk a darabot, amire most kerülhet sor, ugyanis május 20-án és 27-én Budapesten mutatjuk be az előadást, a Versailles Rendezvényteremben – jelentette be Gedeon József, majd hozzátette, meghívást kaptak még a Pécsi Országos Színházi Találkozó - OFF programjába is, ahol június 11-én viszik színpadra a darabot.

A bemutatók sikerétől függően ősztől tovább kívánják játszani a Hold foglyait, lehetőségek szerint akár a határon túl is.

Az idei, 52. évadban három új bemutatót is megtekinthet a nagyérdemű. Ezek egyikét Szathmári Sándor műve ihlette, aki 1897-ben született Gyulán, és akit Karinthy Frigyes ösztönzött arra, hogy íróvá váljon. Gedeon József hangsúlyozta, régóta dédelgetett terve volt műsorra tűzni az alkotó egyik legnépszerűbb regényét, a Kazohiniát. 

Sopsits Árpád rendező megjegyezte, a művet nem volt egyszerű színpadra vinni, ugyanis nincs klasszikus értelemben vett drámaisága.

- Ez egyszerre antiutópia, ugyanakkor egy gyilkos szatíra is az akkori társadalomról, de a mairól is. Ebből a szempontból a regény nem vesztette el az aktualitását – emelte ki Sopsits Árpád.

____Eredeti-GYHRCSD_018.JPG

Sopsits Árpád: A Kazohiniát nem volt egyszerű színpadra vinni

Mint a rendező kifejtette, az epizódokat gondosan választották ki, aminek eredményeképpen a 387 oldalas regényből egy 60 oldalas darabot csináltak. A produkció első része antiutópiát, míg a második inkább társadalmi szatírát jelenít meg. Sopsits Árpád hozzátette, a férfi-női szál nagyobb hangsúlyt kap majd a színpadi verzióban, mint a regényben. 

- A teljes mű még inkább felfedi egy olyan társadalomnak a lehetetlenségét, amire egyszerre vágyunk, de amiben borzasztó élni, mert az ember kiszolgáltatott egy másik társadalomnak. Ez a hinek és a behinek világa – mesélte a rendező, majd hozzátette, készíteni fognak egy szótárt is a könnyebb értelmezés végett, Szathmári Sándor ugyanis sokszor kitalált szavakat használt regényében.

A tervek szerint az ősbemutató rendhagyó helyszíneken zajlana. Az előadás a tószínpadon kezdődne, majd átvándorolnak az Almásy-kastély cselédszárnyára, s végül vissza a tóhoz.

A darabban visszatérne a Hold foglyai színészgárdájának nagy része, így például Orosz Ákos, Jászberényi Gábor, Zsigmond Emőke és Lendváczky Zoltán, de szerepet kapna Mészáros Blanka és Kovács Vanda is. Sopsits Árpád azt is elárulta, hogy az olvasópróbák június 8-án, Budapesten kezdődnek majd, s valamikor a hónap közepén érkezik Gyulára a csapat.

GYULAI HÍRLAP • 2015. május 13. 11:43
Sopsits Árpád: A Kazohinia egyszerre antiutópia, ugyanakkor egy gyilkos szatíra is az akkori és a mai társadalomról
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)