Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Tiszta Forrás Település cím birtokosa Gyula

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. április 02. 10:45
A Tiszta Forrás Település cím birtokosa Gyula
A díjat idén is azoknak a településeknek ítélték oda, ahol a legnevesebb népzenekutatók végeztek gyűjtőmunkát
Tiszta Forrás Település címet kapott Gyula. Az elismerést április 1-jén a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Zenetudományi Intézetében vette át Kónya István kultúráért felelős alpolgármester Richter Páltól, az intézet igazgatójától.
____Eredeti-_DSC3583.JPG

Kónya istván a díjjal járó márványtáblával

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs

A 2014-ben alapított díjat az adományozók, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Zenetudományi Intézete, a Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum azoknak a Kárpát-medencei településeknek ítéli oda, ahol a népzenei, népművészeti és néprajzi gyűjtők legnevesebbjei munkálkodtak a népi kultúra kincseinek gyűjtésében, feltárásában. Az elismerést idén Gyula és Hetes érdemelte ki.

A Gyulai Hírlapnak Kónya István elmondta: Gyulán 1906-ban gyűjtött népdalokat Bartók Béla zeneszerző, népzenekutató. Ennek állít emléket az a márványtábla, amit a díjjal együtt vehetett át az alpolgármester.

– A város egy DVD-t is kapott, ezen 213 Gyulán és Gyulaváriban gyűjtött népdal található meg a hozzájuk tartozó lejegyzésekkel, kottákkal és fotógyűjteménnyel – fejtette ki Kónya István. Mint fogalmazott, a díj adományozóinak az is célja, hogy az elődök által megőrzött népdalkincset megismertessék a gyűjtőhelyek lakóival, ezért a kuriózumnak számító hang- és képanyag másolatát a gyulai zeneiskolának, a Mogyoróssy könyvtárnak és a település oktatási intézményeinek is eljuttatják.

Az alpolgármester kérdésünkre elmondta: egyelőre még nincs döntés arról, hogy hol kap helyet az emléktábla. Mint megtudtuk, a lehetséges helyszínek között a zeneiskola is szerepel.

– A városvezetés nevében szeretném megköszönni a segítséget mindazoknak, akik a múltban és a mában azért dolgoztak és dolgoznak, hogy a magyarság népi örökségéhez tartozó gyulai népdalainkat megőrizzék. Nekik köszönhetően tudjuk most ezeket az értékeket átadni az utókornak – fogalmazott Kónya István megkeresésünkre. 

                 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)