Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hármas ünnepet ültek az SM egyesület gyulai közgyűlésén

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • HÍREK • 2014. december 10. 10:30
Hármas ünnepet ültek az SM egyesület gyulai közgyűlésén
25 éves a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete
SM egyesület gyulai közgyűlésén a Mikulás is jelen volt. Fotó: Gyulai Hírlap - Csomós Éva

A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének Mikulás napján tartott ünnepi közgyűlésén a szervezet fennállásának 25. évfordulóját, a fogyatékkal élők világnapját, valamint az önkéntesek világnapját is köszöntötték, amelyen a tagság, a támogatók és pártolók mellett maga a Mikulás is jelen volt.

A gyulai Civil Házban december 6-án délelőtt tartott, köszöntőkkel, ebéddel, tortával és a Mikulás látogatásával is színesített rendezvényen mintegy hetvenen vettek részt, és mert a szervezet mögött álló 25 esztendő emberi életben is mérföldkőnek számít, a jelentős időtáv a visszatekintésre és a jövőbe nézésre is alkalmat adott.

- Egyesületünk eddigi életét egyszerre jellemezte a sok-sok munka, öröm, siker és olykor csalódás is. Rengeteg közös élményt szereztünk egymásnak, számos együtt eltöltött szép nap van már a hátunk mögött. Az egyesület munkáját és közösségét is a folyamatos fejlődés és gyarapodás jellemezte, mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy az évek során összetartó, de egyben nyitott és befogadó közösséggé formálódtunk – mondta az eltelt időszakra visszagondolva Herczegné Szabó Marianna elnök.

Az ezerarcú betegségnek is nevezett sclerosis multiplex (röviden SM) a világon mintegy kétmillió felnőttet sújtó gyakori idegrendszeri megbetegedés, mely túlnyomórészt a mérsékelt égövön élő fehér bőrszínű embereket támadja. Békés megyében is családok százait érinti, ezért a mintegy 150 taggal működő gyulai székhelyű szervezet már megalakulása óta kiemelt feladatának tekinti a betegek és a gondoskodásra szorulók segítését, hiszen a tagság ötöde kerekesszékes beteg, néhányan már ágyhoz kötöttek, míg többségük többé-kevésbé járóképes.

A szélesebb körű szociális háló részeként működve lelki, szociális, egészségügyi és anyagi segítséget igyekeznek nyújtani a rászorulóknak és családtagjaiknak, de kirándulásokat, közösségi rendezvényeket is szerveznek, aminek köszönhetően tagjaik fesztiválokra, országos és nemzetközi közösségi programokra is eljuthatnak. A régió egyik legaktívabb szervezeteként ismert SM egyesület a megye minden térségében aktívan tevékenykedik, sőt, szeretetteli, gondoskodó összetartásuk jó híre már az egész országban elterjedt. Ezt bizonyították a közgyűlés vendégei is, kik távolabbi megyék településeiről is eljöttek a szombati rendezvényre.

A múltbeli visszatekintések és üdülési emlékek felidézése során a jelenlévők elmondták, hogy a Békés megyei SM betegklub annak idején, mintegy öt fős megalakulással Szilágyi Julianna kezdeményezésére jött létre. A klubot egyesületté Nadabánné Benyik Éva szervezte és csaknem másfél évtizeden át vezette is, majd feladatát idővel Ván Ágnes vette át, amit 2008-tól Herczegné Szabó Marianna folytatott.

Az ezúttal Mikulásnak öltözött Alt Norbert alpolgármester szintén a szervezet közösségépítő erejét hangsúlyozta, a méltán népszerű Adománybolt és a nemrégiben megalapult Önkéntes Pont jelentőségét, amit a távolabbi településekről érkező vendégek is megerősítettek: „belépve olyan melegség veszi körbe az embert, egészen biztos, hogy aki oda bemegy, azért teszi, hogy lelkileg feltöltődjön”.

- Nagyon jó a csapat, de ez a munka nem is sikerült volna ilyen háttér nélkül – állították valamennyien egybehangzóan, hisz ez a komoly, példamutató szervezet valóban egy összetartó, nyitott, és leginkább befogadó közösség. Ezt már szükségtelen is volt szavakkal alátámasztani, hisz érződött a légkörön, és azon a kedves figyelmen, amelyben a rendezvényre érkező kívülállókat is részesítették.

- A szeretetnek köszönhetjük a biztonságot és a sebezhetetlenséget – jegyezte meg szintén a véleményüket megosztó vendégek egyike, mielőtt a 25. évforduló alkalmából készült zenés összeállítást megtekintették. A néhány perces kisfilm azon túl, hogy felvillantotta a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének szakmai programjának elemeit, a sorstársközösséghez tartozás gyakorta vidám, máskor keserédes pillanatairól is átütő erejű képet adott.

Mert az életöröm az árnyékban mutatkozik meg leginkább, az összetartozás fontosságát pedig az ilyen ünnepek hangsúlyozzák ki leginkább.

 

Herczegné Szabó Marianna. Fotó: Gyulai Hírlap - Csomós Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)