Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tízéves a gyulai SM Adománybolt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. február 02. 14:42 • Frissítve: 2024. február 02. 19:42
Tízéves a gyulai SM Adománybolt
Tortával és esélyegyenlőségi bowlingversennyel ünnepeltek

Alt Nobert, Furcsa Józsefné és Nyikora Péterné az adománybolt előtt köszöntötte az ünneplőket 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A gyulai SM Adománybolt megnyitásának 10. évfordulóját ünnepelte február 2-án a fürdővárosi piactéren az üzletet működtető, fürdővárosi székhelyű Békés Vármegyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete.

Nyikora Péterné elnök köszöntőjében elmondta: a 10 év alatt mintegy 250 önkéntes segítette a szervezetet 2800 önkéntes órában. Az önkéntespontként is működő adományboltnak jelenleg egy főállású és két megváltozott munkaképességű alkalmazottja van, és tíz állandó önkéntes is segíti a Békés vármegye 23 településén jelen lévő egyesület munkáját.

Az elnök lapunknak felidézte: a békéscsabai Egyensúly AE Egyesület adományboltja adta a gyulai bolt ötletét. Hangsúlyozta: nagyon fontos a szervezet számára, hogy nemcsak pályázati támogatásokból tartja fenn magát, hanem saját bevétellel is rendelkezik. A nonprofit módon működő üzlet nyereségéből többek között SM-betegek gyógyüdülését, gyógyszervásárlását támogatják, emellett önkénteseik segítséget nyújtanak azoknak az ágyhoz kötött betegtársaiknak, akik nem tudnak bevásárolni vagy elmenni a postára.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Nyikora Péterné kifejtette: a bolt révén ráirányíthatják a figyelmet az SM-betegekre. Kitért arra is, hogy szervezetük adja ki az országos SM-lapot, a Multiplex Magazint, amit szintén a bolt bevételéből finanszíroznak.  

Arról is beszélt, hogy folyamatosan bővítik a szolgáltatási körüket, néhány év óta fénymásolást is vállalnak az adományboltban, és tervezik, hogy a későbbiekben tanácsadással segítik azokat a hozzájuk forduló, hasonló tevékenységű szervezeteket, amelyek még kevéssé járatosak a pályázatírásban.

Az elnök azt is kiemelte, hogy modelljük mintaként szolgált a szolnoki és a kecskeméti SM-szervezet adományboltjának megnyitásához.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Alt Norbert alpolgármester az ünnepségen úgy fogalmazott: az SM Adománybolt nemcsak egy üzlet, hanem egy közösségi tér is. Aláhúzta: a bolt segítséget jelent az olyan, szociálisan hátrányos helyzetű embereknek, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy új ruhát vásároljanak, és üzemeltetése környezetvédelmi szempontból is hasznos, hiszen általa sok olyan használható holmi talál gazdára, ami a szemétbe kerülne. Hozzátette: az egyesület közvetítő szerepet is betölt, általa „első kézből” értesülhetnek a szervezet által képviselt emberek problémáiról.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Furcsa Józsefné, a Sclerosis Multiplexes Betegek Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Egyesületének elnöke ismertette: Szolnokon öt évvel ezelőtt nyitották meg üzletüket gyulai mintára, azóta sok nehéz sorsú embernek tudtak segíteni.

Az évfordulóhoz kapcsolódóan az egyesület esélyegyenlőségi bowlingversenyt is szervezett, amelyen a szervezet tagjai, civil partnerei és pártolói, valamint a Harruckern Sportegyesület fogyatékkal élő sportolói vettek részt.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)