Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kilencedik alkalommal adták át Gyulán az Év Nagymamája és az Év Nagypapája díjat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. október 03. 23:30
Kilencedik alkalommal adták át Gyulán az Év Nagymamája és az Év Nagypapája díjat
Az idősek napja alkalmából szervezett rendezvényen gyulai, kétegyházi, eleki és kolozsvári nyugdíjasokat köszöntött a városvezetés
Dr. Görgényi Ernő és az év nagypapája, Sziromi József unokái körében. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Az Év Nagymamája díjat Kun Károlyné, az Év Nagypapája díjat Sziromi József vehette át az idősek világnapja alkalmából szervezett ünnepségen a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban. Az ajánlásokat elbíráló, hattagú bizottság idén három különdíjat is odaítélt, döntésük értelmében oklevelet kapott Reményi Józsefné, Hegedűs Endréné és Sáss Józsefné.

A gyulai, kétegyházi, eleki és kolozsvári nyugdíjasokat dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a gyulai önkormányzat és a Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás nevében. A városvezető felidézte: a világnapot az ENSZ kezdeményezésére 1991-ben szervezték meg először, Gyulán pedig 15 évvel ezelőtt ünnepelték meg első ízben.  

– Ezen a napon fejet kell hajtanunk az idősek előtt – bármilyen életpályát futottak is be –, ha életük során letettek valamit az asztalra, gyermekeiket tisztességgel felnevelték, dolgoztak az országért, településükért és családjukért – fogalmazott ünnepi beszédében a polgármester.  

A gyulai időskorúak érdekében tett lépéseket ismertetve dr. Görgényi Ernő elmondta: a gyulai önkormányzat 2012-ben megalakította az Idősügyi Tanácsot, melynek égisze alatt az idősszervezetek képviselői és az idősekkel foglalkozó szakemberek körvonalazhatták a megoldásra váró problémákat.

A városvezető emlékeztetett rá, hogy az elmúlt időszakban megfogalmazták Gyula idősügyi stratégiáját, testvérvárosi konferenciasorozatot szerveztek a generációk közötti együttműködés előmozdítására, és számos közösségi programot, ingyenes szűrővizsgálatot tartottak a nyugdíjas korúaknak.

A polgármester arra is kitért, hogy a helyi közoktatási intézményekkel kötött megállapodás értelmében hamarosan gyulai középiskolások végeznek közösségi szolgálatot településünk idősotthonaiban és klubjaiban. Dr. Görgényi Ernő végezetül kiemelte, hogy az intézkedések nyomán a várost 2012-ben Idősbarát Önkormányzat díjjal tüntették ki.

A jó hangulatú rendezvényen idén is kiosztották a Diploma Honoris díjat. A tiszteletbeli diplomát Pepó Józsefné vehette át dr. Kövesdi Józseftől, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház megbízott főigazgatójától. Az intézmény egykori ápolója és ápolási vezetője idén töltötte be 90. életévét.

Az Év Nagymamája díjjal kitüntetett Kun Károlyné ugyancsak idén ünnepelte 90. születésnapját. Lapunknak Róza néni elmondta: nagyon meghatódott, amikor átvette az elismerést. A díjazott Gyulaváriban látta meg a napvilágot, s két gyermekkel, négy unokával és hét dédunokával ajándékozta meg a sors. Mint megtudtuk, évek óta rendszeresen látogatja a Napfény Nappali Központot, ahol mindig nagy szeretettel fogadják.

Az év nagypapája, Sziromi József büszkén mutatta lapunknak a népes családjáról készült fotót. A kitüntetettnek négy leánygyermeke és tizenkét unokája van, utóbbiak közül heten a díjátadóra is elkísérték, hogy az elsők között gratuláljanak neki. Mint megtudtuk, Józsi bácsi rendszeresen szervez családi összejöveteleket, idén azonban, 70. születésnapja alkalmából, őt ajándékozták meg szerettei egy meglepetéspartival.  

– Tudtam, hogy jelöltek, de meglepett, hogy nekem ítélték oda a díjat, hiszen a hetven évemmel én még fiatalnak számítok – mesélte a díjazott, akit a Wenckheim Stefánia Mária Nappali Központ jelölt az elismerésre.

       

Kun Károlyné, az év nagymamája a díjátadón. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)